
Din hemberedskap
För att vara förberedd inför en kris är det några enkla saker som du behöver se till att ordna i ditt hem. När samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt behöver du kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På denna sida finns tips på vad du kan göra.
Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. En god handhygien är viktig för att undvika smittor.
- Flaskor
- Hinkar med lock
- PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan), mineralvatten
- Dunkar, gärna med tappkran, att hämta vatten i. Du kan också ha ett par rena dunkar fyllda med vatten i reserv. De ska stå mörkt och svalt.
Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen.
Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.
- Ullplagg
- Varma och oömma ytterkläder
- Mössor, vantar, halsdukar
- Filtar
- Liggunderlag
- Sovsäckar
- Stearinljus
- Värmeljus
- Tändstickor eller braständare
- Alternativ värmekälla, till exempel gasolvärmare, fotogendrivna element
Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning.
- Potatis, kål, morötter, ägg
- Bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
- Mjukost, messmör och andra pålägg på tub
- Havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
- Matolja, hårdost
- Snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
- Färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
- Krossade tomater att till exempel koka pasta i
- Konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
- Fruktkräm, sylt, marmelad
- Färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
- Kaffe, te, choklad, energibars, honung
- Mandlar, nötter, nötsmör, frön
Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.
- Radio som drivs med batteri, solceller eller vev
- Bilradio
- Papperslista med viktiga telefonnummer
- Extrabatteri/power bank till bland annat mobiltelefon
- Laddare till mobiltelefonen att använda i bilen
Krisberedskap
Krisberedskap är ett samlat begrepp för förmågan att förebygga, motstå och hantera oönskade händelser – från extraordinära händelser i fredstid till höjd beredskap. Målen för krisberedskap är att minska antalet oönskade händelser, begränsa dess konsekvenser och så snabbt som möjligt återgå till normalläget. Inom kommunens geografiska område har Täby kommun ansvar för att hålla ett starkt och likvärdigt skydd för olyckor, människors hälsa, egendom och miljö.
Täby kommun arbetar också förebyggande med att sänka kommunens sårbarheter och ha en stark beredskap för att hantera en eller flera oönskade händelser
Skyddsrum
Ett skyddsrum är till för att skydda befolkningen vid krig och andra allvarliga händelser och olyckor. Rummen är utformade så att de ska tåla olika former av påfrestningar utifrån exempelvis splitter, stötvågor, ras och strålning. Täby kommun är i rollen som fastighetsägare ansvarig för drift och underhåll av de skyddsrum som finns i kommunalt ägda fastigheter.
Skyddsrum i Sverige
Det finns ungefär 65 000 skyddsrum i Sverige. Skyddsrummen är ofta placerade i vanliga bostadshus och offentliga byggnader. Skyddsrummen kan användas som förråd av olika slag, men ska kunna återställas för sitt ursprungliga syfte inom 48 timmar. Byggnader med skyddsrum ska förses med en skylt som talar om var skyddsrummet finns. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utför besiktningar på skyddsrummen var tionde år.
Hitta ditt närmaste skyddsrum
Totalförsvar
Totalförsvaret består av två delar, militärt försvar och civilt försvar. Den samlade förmågan av dessa två delar ska skydda Sverige mot hela hotskalan från kris till krig.
På grund av det försämrade omvärldsläget beslutade regeringen den 15 december 2015 att Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och övriga berörda civila myndigheter att återuppta totalförsvarsplaneringen.
Sveriges militära försvar består i första hand av försvarsmakten och hemvärnet samt ett antal myndigheter som har till huvuduppgift att stödja det militära försvaret. Försvarsmakten försvarar vårt territorium och våra gränser.
Civilt försvar bedrivs av statliga myndigheter, kommuner, landsting, regioner, privata företag och frivilligorganisationer. Det civila försvaret ska leda till att Sveriges invånare skyddas och att exempelvis sjukvård, elektricitet och transporter fungerar vid krigsfara och krig. Vid krigsfara och krig kan regeringen besluta om höjd beredskap som innebär att särskilda lagstiftningar träder i kraft för att samla nationens insatser till att stärka totalförsvaret.
I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor i Sverige och som fyllt 16 upp till 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt om det skulle behövas.
Höjd beredskap är ett samlingsnamn för två beredskapslägen som regeringen beslutar, skärpt beredskap och högsta beredskap. Vid höjd beredskap ansvarar kommunstyrelsen för ledning av det civila försvar som kommunen ska bedriva. Vid höjd beredskap mobiliseras delar eller hela totalförsvaret och särskild lagstiftning träder i kraft som reglerar exempelvis handel, skolor, betalningssystemet och vattenkraft.
Vid en oönskad händelse kan det bli viktigt att snabbt ge allmänheten pålitlig information. Varningssystemet VMA (viktigt meddelande till allmänheten) kan endast användas av särskilda aktörer och Täby kommun är en av dessa.
VMA-systemet kan också användas som beredskapslarm och flyglarm om landet skulle hamna i krig.
VMA kan skickas ut till allmänheten via flera kanaler:
- Utomhusvarningssystemet som kallas Hesa Fredrik
- Sveriges radio P4
- Sveriges Television (SVT)
- Sveriges Utbildningsradio
- TV4
- Kanal 5
- Kanal 9
- Det finns också möjlighet att skicka varningen via sms.
Storstockholms brandförsvarsförbund installerar och förvaltar utomhussystemet på uppdrag av Täby kommun. Varningssystemet, VMA, testas idag fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Om du hör en utomhusvarningssignal vid andra tider ska du:
- Gå inomhus
- Stänga fönster, dörrar och ventilation
Jag vill engagera mig
Frivilliga resursgruppens (FRG) uppgift är att finnas tillhands om kommunens ordinarie resurser inte räcker till eller behöver förstärkas. Frivilliga resursgruppen rekryteras, utbildas och övas av Täby Österåker Civilförsvarsföreningen och aktiveras av kommunen.
FRG är inte lagstadgat men staten bekostar en grundläggande utbildning på 36 timmar och kommunerna står för vidareutbildning och övning.
Täby kommun har tecknat en överenskommelse med Täby Österåker Civilförsvarsförening och respektive FRG-medlem tecknar efter fullgjord utbildning avtal med Civilförsvarsföreningen. Det innebär att när FRG blir aktiverad av kommunen får alla i gruppen ersättning för sin frivilliga insats. Kommunen kan sedan aktivera sin FRG för att exempelvis bemanna trygghets- och informationspunkter, anordna transporter eller hjälpa till med mat och dryck. Gruppen kan också bistå polisen och räddningstjänsten och vara ett medmänskligt stöd till drabbade människor vid en kris.
Civilförsvarsförbundet
FRG