Bild på en lekplats

Aktiviteter

Sommarkul på Täby torg

Under två perioder under sommarlovet arrangerar Täby kommun lekfulla aktiviteter för barn och unga på Täby torg. Vi kallar det för Summercrew. Här finns nämligen sommarjobbande ungdomar och fritidsledare från kommunens mötesplatser för unga på plats för att hjälpa till och ta fram material.

Datum: 17 juni – 5 juli och 29 juli – 9 augusti.

Öppettider: klockan 11.30–17.30.

Välkommen att skapa, spela och röra dig under roliga former, helt gratis!

Skapandetält

En favorit i repris! I tältet hittar du olika saker att skapa med från dag till dag, till exempel pins, nyckelringar, mobilhållare, smyckesskapande och mycket mer.

Speltält

I speltälten finns bland annat jättejenga, 4-i-rad och jätte-schack samt ett bords-fotbolls-spel.

Varje dag bygger vi också upp en hinderbana på konstgräsplanen.

Chill-tält

Här håller biblioteken till för dig som vill ta det lite lugnt och kanske bläddra i en tidning eller läsa något. Vissa dagar dyker till exempel pop-up-biblioteket upp om du vill bläddra i en tidning eller låna någon bok.

Tillfälliga aktiviteter

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00.

Bungyrun

Bungyrun är horisontell bungyjump. Spring så långt du orkar innan gummilinan drar dig tillbaka. Tävla med en kompis om du vill, den som kommer längst fram vinner.

Bungyrun är tillgänglig den 31 juli mellan 13.00–17.00.

Upptäck Tornön

Har du tillgång till båt kan du besöka Tornön som ligger utanför Viggbyholm. Det är en vacker ö med bland- och barrskog, öppna hagmarker, strandängar, branta klipphällar ner mot vattnet samt en brygga som underlättar landstigning. På ön finns även flera fornminnen.

Bada

I Täby finns flera friluftsbad som varje år gästas av barn och vuxna under sommarens varma dagar.

I Skarpäng hittar du Rösjön med sandstrand, brygga och kiosk. I Gribbylund finns badplatser runt Rönningsjön, däribland populära Skavlöten och Ängsholmsbadet. I Arninge-Ullna hittar du Ullnabadets sandstrand.

Medley driver utomhusbadet Norskogsbadet i Näsbypark, vackert beläget i Centralparken. Besök Medlys webbplats för mer information om öppettider och inträde.

Badplatserna i Hägernäs och Näsaäng i Näsbypark är båda så kallade EU-bad som årligen klassificeras utifrån badvattenkvalitet. Då de senaste fyra årens snittresultat är bristfälligt finns skyltar uppsatta som avråder från bad. Täby kommun kommer mäta kvaliteten varannan vecka, och det aktuella resultatet ger dig möjlighet att själv bedöma om du vill bada. Det råder inget badförbud.

Hundar får inte vistas på offentliga badplatser men är välkomna till hundbadet vid Hästängen i anslutning till Rönningesjön, i Gribbylund.

Mer information om badplatserna i Täby

Vänlig påminnelse om parkering

När du kommer till badplatsen ska du parkera på anvisad plats och på ett sätt som inte hindrar utryckningsfordon, såsom ambulans, till badplatsen. Ta gärna en promenad eller cykelturtill badet om du har möjlighet.

Picknick i en nyupptäckt park?

I Täby finns det mer än 30 parker av olika slag som erbjuder plats för både vila och aktivitet. Varför inte ta med dig maten utomhus och ha picknick i parken? En given sommarfavorit för både stora som små.

Täbys parker och grönområden

Cykeltur runt Rönningesjön

En tur runt Rönningesjön tar dig till vackra miljöer såsom friluftsområdet Skavlöten i Gribbylund med bad- och grillplats i norr och naturreservatet i Rönninge by i söder, i närheten av Arninge och Hägernäs. Mellan dessa platser, en bit in i skogen, ligger Skansberget med fin utsikt över såväl Rönningesjön och andra delar av Täby. Med bra skor går det bra att promenera runt sjön också.

Hitta till Rönningesjön, google.se

Vybild över Rönningesjön

Prova fiskelyckan

Befinner du dig vid Värtan kan du fiska vid lämpliga platser med ett metspö eller kastspö. Njut av lugnet och en fin stund vid vattnet.

För att fiska i Täbys sjöar krävs sportfiskekortet som går att köpa på Sportfiskeboden.

Om fiske och var du kan fiska i Täby

Träffa djuren i Rönninge by

I Rönninge by vid Rönningesjöns östra strand kan du se hur vardagen gestaltade sig för en bonde i Täby för 100 år sedan. Här finns en ladugård med djur, kaffestuga med goda våfflor, hembygdsmuseum och en slöjdbod. Allt i ett vackert naturreservat.

Upptäck mer på Rönninge bys webbplats, ronningeby.se

Fantasi och bus i lekparken

Kom ut och lek! Även vuxna mår bra av att hålla barnasinnet vid liv. I Täby finns många lekplatser, många utformade i olika teman för barn i olika åldrar. Vad sägs till exempel om Åkerspöket, Linbaneleken, Cirkusleken och Myrängsleken?

Tar ni er fram med cykel är Trafiklekplatsen ett tips för att lära mer om regler samt vett och etikett i trafiken!

Täbys lekplatser

Sommar i Runriket

I området kring Vallentunasjön finns ovanligt många runstenar från vikingatidens slut. Vi kallar det för Runriket. Här vandrar du in i vikingatiden och området där forntidens människor levde. Bland annat den mäktiga vikingakvinnan Estrid, farmor till stormannen Jarlabanke.

Lekpark och andra besöksmål
I Runriket finns även en konstnärlig lekpark som introducerar dig till de olika besöksmålen och en paviljong med information om släkten Jarlabanke.

Passa på att besöka närliggande kyrkorna med ursprung ur de kristna vikingar som levde här.

Läs mer om Sommar i Runriket, runriket.se

Dansrunor i Runriket

Nu kan du som är intresserad av dans och kulturhistoriska miljöer uppleva dans i förstärkt verklighet, augmented reality (AR). Två ”digitala dansrunor” finns nämligen placerade i det runstenstäta området Runriket i Täby och Vallentuna. Det är danskollektivet Arkeolog 8 som ligger bakom det tvärkonstnärliga projektet ”I was here”.

Den ena AR-dansen finns vid Jarlabankes bro i Täby kyrkby, och den andra i närheten av stensättningen Arkils tingstad i Vallentuna. Skyltar visar den exakta placeringen där du ska stå. Allt du behöver för att uppleva dansen är en mobil!

Gör så här:

  1. Ladda ner appen Arkeolog 8 på din telefon (endast tillgänglig med Iphone).
  2. Stå framför vald skylt och följ instruktionerna i appen.
  3. Invänta och se dansen uppenbara sig!

Om projektet ”I was here"

Genom ”digitala dansrunor” utforskar danskollektivet Arkeolog 8 kontakt med naturen genom dans. Gruppen planerar fler digitala dansupplevelser Sverige och på så vis skapa en samling berättelser om samtiden som förenar forntid, samtid och framtid. Runriket har fått de två första.

Läs mer: I was here, arkeolog8.se

I was here i Vallentuna och Täby utvecklades med stöd från Kulturrådet

Besök Risbylestenen

På Täbys nordligaste plats, på västra sidan om Vallentunasjön, finns en runsten med Täby kommuns vapen, den så kallade Risbylestenen. Bredvid runstenen finns en välklippt gräsmatta, som lämpar sig perfekt för en picknick om sommaren. 

Hitta hit

Parkeringsplats finns intill Skålhamravägen. Skålhamravägen inbjuder till en vacker cykeltur runt Vallentunasjön.

 

Prova på kanot i Värtan

Upptäck Täby från vattnet i Värtan! Näsbyparks scoutkår har flera kanoter som de hyr ut med släp. Flytvästar, paddlar och liten kanotvagn ingår vid uthyrning (1000 kr/påbörjat dygn).

Är du intresserad av att hyra kanoter kontaktar du scoutkåren på e-post:

npscoututhyrning@gmail.com.

Information om Näsbyparks scoutkår och kanotuthyrning:

Hyr kanoterna - Näsby Parks Scoutkår, np-scout.se

Upptäck Täby med Friluftskartan

Täby kommun är fullt av smultronställen, kända som mindre kända. Genom friluftskartan kan du som vill utforska Täby få många bra tips. Du får förslag på utflyktsmål för barn och vuxna, naturområden där du kan njuta av omgivningen, och platser där du kan vara mer aktiv.

Ladda ner kartan här på webben eller hämta ett tryckt exemplar i kommunhuset eller huvudbiblioteket.

Tips på utflyktsmål och ladda ner friluftskartan.

Upplev Täby

Vandringsleder och strövområden

I Täby finns många trevliga vandringsleder genom natur med vackra vyer och historiska miljöer. Vid Hagby och Mörtsjön kan du gå längs sjöslingan (6 km), skogsslingan (4 km) och fornslingan (5 km).

Roslagsledens första (15 km) och andra etapp (13 km) går genom Täby. Längs vägen på etapp ett finns sjöar som lockar till bad, intressanta fornlämningar som vittnar om att leden följer en av vikingarnas gamla transportleder. Är du intresserad av krigshistoria kan du göra en avstickare från ledens andra etapp och besöka lämningar från början av 1900-talet.

Stolpaleden (3 km) är en vandringsled genom Stolpaskogens natur och kulturhistoria mellan Ensta krog och Visinge. I skogen i närheten av Ensta krog finns en fin grillplats med sittplatser och vindskydd för den som har med sig lite matsäck.

Vid Täby Kyrkby station finns en forn- och naturstig som delvis slingrar sig genom naturreservatet Täby prästgård. Längs stigen finns fornlämningar och vid flera av dem finns informationsskyltar där du kan läsa om hur människorna i forntidens Täby levde.

Värtans strandpromenad (ca 7 km) följer strandlinjen i naturskön miljö och leder förbi många intressanta platser. Bland annat Näsby slott från 1600-talet, modern flerbostadshusbebyggelse, badplatser, lekplatser och skog.

Om Täbys vandringsleder och strövområden.

Vandringsleder och strövområden

Full fart med skate och kickbike

Åva skatepark är en 800 kvadratmeter stor, nybyggd skatepark intill Åva gymnasium och Tibble ishall. Här möts skateare, inlinesåkare och åskådare i alla åldrar. Prova på du också!

Vill du hellre åka sparkcykel (kickbike) finns en till bana med olika hinder i betong precis bredvid Åva skatepark.

Åva skate-och sparkcykelpark