Naturområden och naturreservat
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Naturreservat och naturområden
Täby kommun ansvarar för skötseln av Vattenfalls 45 meter breda kraftledningsgator i skogen runt Gullsjön i Täby. Skötseln av kraftledningsgatorna görs för att öka och bevara växt- och djurlivet. I kraftledningsgatorna ska ett beteslikt landskap få utvecklas. Detta gynnar många olika buskar, blommor och pollinerande insekter som får möjlighet att utvecklas och bevaras. Kraftledningsgatorna ska fungera som en plats där arterna får möjlighet att sprida sig i landskapet. All sly röjs bort för att göra marken ljus och öppen och för att möjliggöra etablering av gräs och andra örter. Vissa artrika gräsytor slås med slåtter så att örterna kan leva vidare. I kraftledningsgatorna har kommunen också planterat in ett flertal buskgrupper med till exempel hassel, fläder, hagtorn, slån, getapel och olvon. Kommunen utför både slyröjning och slåtter i kraftledningsgatorna.
I Stockholmsregionen sträcker sig gröna kilar från landsbygden in mot stadens centrum. Täby berörs av tre av tio kilar; Rösjö-, Angarn- och Bogesundskilen. I dessa tätortsnära grönområden finns stora möjligheter att uppleva fantastiska natur- och kulturvärden.
Om du vill utforska utflyktsmålen kan du ladda ner appen Gröna kilar. Utifrån din position kan du då se avstånd till olika besöksmål i naturområdet.
Södra Hagby erbjuder ett vackert, öppet jordbrukslandskap som domineras av åkermark och betesmark med slingrande grusvägar, faluröda byggnader och hästar. Området har höga naturvärden med stor förekomst av ekar i skogsbryn och på åkerholmar.
I Hagby finns en stor koncentration av fornlämningar då platsen varit bebodd sedan yngre järnåldern. Här finns gravfält, hällristningar, stenstränger och spår av bosättningar. Många av dessa går fortfarande att se med blotta ögat.
Vandra runt Mörtsjön och Käringsjön på de anlagda slingorna Sjöslingan och Skogsslingan. Här finns tysta och orörda skogsområden. Våtmarkerna vid Mörtsjön – Käringsjön är en av kommunens mest värdefulla livsmiljöer för både växter och djur.
Naturreservatet i Rönninge by och Skavlöten är cirka 180 hektar stort och ligger utmed Rönningesjöns östra strand. I områdets norra del finns Skavlöten, en friluftsgård med elljusspår och andra motionsspår och i söder finns en välbevarad visningsgård som kallas för Rönninge by.
Mitt i området ligger Skansberget med fin utsikt över såväl Rönningesjön och andra delar av Täby. Området nås i norr från Roslagsvägen och i söder från Hägernäs station. Det går också att ta sig hit via Antennvägen i Arninge.
Skålhamra Kvighage ligger strax söder om Täby golfbana utefter Skålhamravägen. Hagen är ett mycket intressant exempel på hur markerna hålls öppna med bete. Under hundratals år har artrikedomen bevarats. Detta gäller både flora och fauna. Vid en inventering har man funnit över 330 olika växtarter. Under de senaste tio åren har mer än hundra fågelarter setts i eller från hagen.
Skålhamra kvighage utgör en sällsynt miljö, inte bara i kommunen utan även nationellt.
Stolpaskogen är Täbys största naturparksområde. Här kan du uppleva varierade skogsmiljöer på gångavstånd. Vid Ensta krog i söder finns en tillgänglighetsanpassad lekplats och utegym. Inne i Stolpaskogen finns ett vindskydd samt en ordnad grillplats. För att förbättra tillgängligheten har spänger anlagts i ett område med alsumpskog. Här kan du ta dig fram torrskodd och uppleva naturen på nära håll. Genom stolpaskogen går en natur- och kulturled som heter Stolpaleden.
Ner mot Ullnasjön finns ett system med spänger där man kan vandra torrskodd i våtmarker. Med jämna mellanrum finns små bryggplatser med sittplatser och skyltar där miljön beskrivs med haikudikter av Tomas Tranströmer.
Ett naturreservat ligger vid Prästgården söder om Prästgårdsvägen i Täby kyrkby. Området är cirka 95 hektar och består av ett gammalt odlingslandskap sedan äldre järnålder. Stora delar av området är naturbetesmarker, vilket betyder att det är ogödslade betesmarker med långvarig hävd vilket gett upphov till en artrik flora. Bland annat finns den rödlistade arten finnögontröst och en ovanligt rosablommande variant av backsippa.
I området finns också gott om forn- och kulturlämningar.
Genom reservatet går en del av forn- och naturstigen med informationsskyltar. Stigen har anlagts i samarbete mellan Täby kommun och Stockholms länsmuseum.
Strax söder om Täby Ryttarcenter i Efraimsberg finns ädellövsskogen. I skogen växer ek, lind och fågelbär. Runt ädellövsskogen finns ett cirka två meter högt vilthägn för att
skydda träden från djur. Det finns grindar i vilthänget för besökare av skogen.
Träden planterades i maj 2018.
Ekarna i Täby
I Täby finns flera områden med gamla grova ekar. Ekarna kan bli 1000 år gamla om de står öppet och solexponerat. I projektet "Ekarna i Täby" ska Täbys ekar få förutsättningarna att utvecklas så att de även i framtiden har en chans att bli 1000-åriga. Broschyren Ekarna i Täby är en guide som du kan använda om du vill lära dig mer om Täbys ekar.