• Klockslag 18:00

  Sara Stridsberg i samtal med Yukiko Duke om boken "Kärlekens Antarktis"

  ”Och det var juni, det var månaden för att försvinna, månaden för att bli hittad i stycken, månaden för att förlora sitt huvud, sin tunga och sitt kön.”

  Sara Stridsbergs nya roman berättar om den absoluta utsattheten; om grymhet, ensamhet och moderskärlek. I ”Kärlekens Antarktis” tillhör berättarrösten en ung kvinna som blir brutalt skändad och styckmördad. Hon har levt ett hårt liv med narkotikamissbruk och prostitution. Kvar finns hennes två barn: Valle och Solveig som växer upp i fosterhem, samt de åldrande föräldrarna Raksha och Ivan.

  Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret.

  Föranmälan med begränsat antal platser.  

  Läs mer

 1. februari
  • Klockslag 18:00

  Arkivarie Örjan Romefors berättar om sin bok Utrikesförvaltningens källor 1520 - 2000.

  Boken vänder sig till en bred läsekrets, såväl till universitetsforskare som till släktforskare som letar uppgifter om enskilda svenskars öden utomlands och till den som är allmänt intresserad av utrikesförvaltningens organisation och verksamhet från Gustav Vasas regeringstid till det svenska EU-inträdet.

  Föranmälan via detta formulär
  Begränsat antal sittplatser.

  Läs mer

  • Målgrupp Barn
  • Klockslag 11:00

  Välkommen till familjelördag på Skarpängs bibliotek! Pyssel och tipsrunda med mumieanknytning - plus en och annan överraskning!

   

  Läs mer

  • Klockslag 12:00

  Vernissage och invigning lördag 23 februari

  Lars- Åke Lindstedt ställer ut under temat Vattenmåleri.

  Invigning kl. 13

  Grafikverkstaden: Tema Oväntat möte

  Västra flygeln: Ann-Katrin Widlund Textila bilder

  Utställningen pågår mellan 23 februari - 10 mars

  Servering:
  Karby gårds kafé drivs av Triften.
  Öppettider: onsdag kl.19-21, lördag och söndag kl.12-16.

  Karby gårds öppettider:
  Utställningar lördag och söndag kl.12-16
  Onsdagsmusiken kl.19-21

  För mer information besök karbygard.se

  Läs mer

 2. mars
  • Klockslag 18:00

  Roger Persson visar sin aktuella och viktiga film "Mikroplaster".

  Plast är ett fantastiskt material som vi människor har använt i decennier. Idag tillverkar vi allt fler varor av plast. Men den skrämmande baksidan är att vi smutsar  ner vår jord med plastskräp i en takt som är mycket alarmerande. När petflaskor, plastpåsar och andra plastföremål med tiden brutits ner blir de till mikroplaster i haven. Fiskarna tror att de, likt plankton, är mat och får in dem i kroppen.

  Vi kan alla hjälpas åt att minska förekomsten av skräp i haven, i våra sjöar och vattendrag. Faktum är att vi måste skärpa oss. Vill vi att djuren, och slutligen vi själva, skall finnas kvar och leva ett drägligt liv måste vi anta utmaningen att minska plasterna i naturen.

  Föranmälan, begränsat antal sittplatser.

  Läs mer

  • Klockslag 19:00
  • Pris 210-280 kr

  Regementets dotter

  av Donizetti

  Stjärnskottet Pretty Yende gjorde succé i Kärleksdryckensom visades live på bio i början av 2017. Nu är hon tillbaka i Donizettis härliga opera Regementets dotter den 2 mars.

  Bel Canto-stjärnorna Pretty Yende och Javier Camarena skapar tillsammans en festföreställning av vokala fyrverkerier. Maurizio Muraro spelar Sergeant Sulplice, med Stephanie Blythe som den bisarra markisinnan av Berkenfield.

  Regementets dotter är en samproduktion mellan Metropolitan-operan, Royal Opera House i London och Wiener Staatsoper i Wien.

  Dirigent: Enrique Mazzola

  Regi: Laurent Pelly

  I rollerna: Marie (Pretty Yende), Tonio (Javier Camarena), Markisinnan av Berkenfield (Stephanie Blythe), Sulpice (Maurizio Muraro)

  Svensk text

  Speltid:
  2 tim 55 min inkl.en paus

  Biljetter:
  Vuxen 280 kr
  Ungdomar upp till 26 år 210 kr
  För säsongsbiljett (25% rabatt) maila vicki.benckert@taby.se eller ring 08-5555 9464

  Läs mer på Folkets Hus och Parkers hemsida

  Läs mer

  • Klockslag 18:00

  Staffan Laestadius berättar om sin bok "Klimatet och omställningen"

  Med boken ”Klimatet och omställningen” lyfter Staffan Laestadius frågan om hur ska vi kunna skapa en hållbar framtid för våra barn? Vi har inte många år på oss att begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5° - det mål man kom överens om i Parisavtalet 2015.

  Klimatförändringarna går allt snabbare - CO2-halten, temperaturen och den stigande havsnivån. Användningen av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser ökar, likaså vår konsumtion av internationella flygresor, kött och bränsleslukande personbilar. Trots detta är klimatfrågan en fråga med låg prioritet.

  För Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH och senior rådgivare i den partipolitiskt oberoende tankesmedjan Global Utmaning, har klimatfrågan högsta prioritet. I ”Klimatet och omställningen” ger Laestadius en bakgrund till klimatuppvärmningen, poängterar vikten av att vi ställer om för att begränsa den samt presenterar förslag på åtgärder till förändring.

  Föranmälan och med begränsat antal sittplatser.

  Läs mer

  • Klockslag 19:00
  • Pris 35-150 kr

  En nyskriven pjäs av Johan Ehn efter Mary Shelleys Frankensteins monster

  Vad händer med oss om vi inte får kärlek och närhet? Hur ska vi kunna känna empati för andra om vi inte får vara en del av gemenskapen?

  Monstrets enda sätt att möta en värld som inte vill ha honom är med våld och förstörelse. Victor Frankenstein må vara en lysande vetenskapsman – men han är en riktigt dålig förälder.

  "Monstret är värt kärlek i välspelad Frankenstein"
  – Sara Granath, Recension i SvD

  "Uppenbar ömhet för monstret. Den utsatta ­sårbarheten fångas med stapplande steg" – Jacob Lundström, Recension i DN

  Mer information om Teater Barbara

  Föreställningens längd
  90 minuter utan paus

  Biljetter
  Vuxen, 150 kr,
  Studerande, 75 kr
  Unga i Täby upp till och med 21 år, 35 kr

  Information:
  08 55 55 97 37

   

  Läs mer

  • Målgrupp Barn
  • Klockslag 13:00

  Teater Tabberas bjuder på "Var är min stövel?"

  Dripp dropp… Lelle vill gå ut och leka i regnet men hittar bara sin ena stövel. Vart kan den andra ha tagit vägen? Tillsammans med barnen beger vi oss ut på en magisk resa i Lelles rum där vi möter spännande och lustiga djur, upptäcker ljud och rytmer från skogens och vattnets värld och sjunger välkända sånger som barnen gärna får sjunga med i! Kanske kan barnen tillsammans med djuren som Lelle möter hjälpa till att hitta stöveln.

  http://teatertabberas.se/

  Barnteater på Näsbyparks bibliotek är enkelt - gratis och ingen föranmälan!

  Läs mer

  • Klockslag 12:00
  • Pris 120 kr

  Brel: De enda ord kanonerna förstår

  Paris 1959. Någonstans sjunger Jacques Brel sin La Valse à Mille Temps för första gången. Paris är till för honom. För att han ska kunna spela upp sina treminutersdramer. Paris ackompanjerar. Paris väntar på honom.

  Välkommen till en sångföreställning om Jacques Brel baserad på Peter Mosskins bok Brel och Brassens – ett franskt äventyr!

  Av och med Albin Flinkas.
  Vid pianot Fredrik Meyer.

  Biljett:
  120 kr inklusive lunchmacka och dryck, bokas genom taby.se/biljetter.
  Biljetter säljs även på biblioteken i Täby.

   

   

  Läs mer

  • Klockslag 18:00

  Karin Alfredsson, författare och journalist, berättar om sina böcker, exempelvis Vajlett och Rut och Skrik tyst så inte grannarna hör. Efteråt blir det försäljning av Alfredssons böcker genom Akademibokhandeln.

  Föranmälan via detta formulär.
  Begränsat antal sittplatser.

  Läs mer