Kvalitet och uppföljning
Målen för samhällsutvecklingsområdet följs upp genom Täbys kvalitetsledningssystem. Målet är att Täby ska vara en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kommun.
Analys av arbetet mot målet
Målet följs upp genom nöjd regionindex. Nöjd regionindex mäts genom åtta indikatorer i den årliga medborgarundersökningen:
- rekommendation,
- arbetsmöjligheter,
- utbildningsmöjligheter,
- bostäder,
- trygghet,
- kommunikationer,
- kommersiellt utbud och
- fritidsmöjligheter.
Snittet för samtliga kommuner var 60 under 2016. Snittet för storleksmässigt liknande kommuner var 63. Kommunens resultat var 69 och målvärdet var satt till 75.
De faktorer som bedöms kunna öka invånarnas nöjdhet med Täby är bostäder, kommunikationer och fritidsmöjligheter (SCB:s medborgarundersökning 2015).
Arbete pågår inom samtliga av dessa områden. Inom ramen för Sverigeförhandlingen pågår ett stort utredningsarbete för att hitta lösningar för en förbättrad kollektivtrafik till och från Täby och därigenom förbättra Täbys strategiska läge i norra Stockholm.
De senaste åren har Roslagsbanan rustats upp och moderniserats, turtätheten har ökat. I den regionala stadskärnan Täby centrum – Arninge planeras idag för över 12 000 bostäder. Ca 10 000 av dessa finns i centrala Täby. För det området tas en fördjupning av översiktsplanen fram för ytterligare uppemot ca 7 000 bostäder, totalt ca 17 000 bostäder till år 2050.
I Täby stadskärna planeras även för ca 15 000 nya arbetstillfällen till 2050. För att skapa möjligheter till en aktiv fritid har bland annat investeringar gjorts i idrottsanläggningar, spår och leder under året.