Litteraturprojekt med Erasmus

14 december 2022, kl. 16:15

Elever från Österrike, Finland, Italien och Sverige deltar i ett litteraturprojekt inom Erasmus och har haft en första träff i Wien.

Första träff i Wien
Bundes Real Gymnasium i Wien stod som värdar på första träffen för det litteraturprojekt som elever från Åvas Samhälls- och Naturvetenskapsprogram tillsammans med elever från Finland, Österrike och Italien deltar i och som möjliggörs tack vare Erasmus.

Öka motivation till läsning
Syftet med resan är att starta litteraturprojektet som ska skapas av och för eleverna för att öka ungas motivation till läsning. Eleverna från de olika länderna kommer tillsammans att skapa tolv lektioner om litteratur och träffen i Wien hade fokus på de tre första lektionerna. I vår när Åva är värdar och tar emot övriga länder konstrueras ytterligare tre lektioner. Eleverna pratade bland annat om val av litteratur och att de önskar samtala kring det lästa men även innan läsningen för att skapa förförståelse. Lärare Hanna Myrberg säger att hon är “väldigt imponerad över engagemanget och alla bra idéer från eleverna som kommit fram under planeringen”. Slutmålet med projektet är att ha ett utvecklat format att jobba med litteratur på som inspirerar elever att läsa. De engagerade lärarna ställer sig själva frågan “hur vill eleverna jobba för att det ska bli motiverande och roligt att läsa litteratur?”

Vänskapsband för framtiden
Teambuilding och julmarknad på Schönbrunns slott hanns också med under besöket. Sista kvällen var det avslutningsfest med pizza och karaoke som var ett uppskattat avslut på en lyckad resa. Eleverna var nöjda efter en intensiv resa och har knutit vänskapsband för framtiden med planer om att besöka varandra utanför projektet.