Semifinal i Utställningen Unga forskare

25 februari 2022, kl. 09:42

Erik Åstrand, Paula Hoflin och Anton Stendahl i NA19A har gått vidare till semifinal i utställningen unga forskare med sitt gymnasiearbete inom matematik.

Nationell tävling
Unga forskare arrangerar en nationell tävling för alla med gymnasieprojekt inom naturvetenskap, matematik eller teknik.

Gruppteori
Erik, Paula och Anton gör sitt gymnasiearbete inom matematik och gruppteori som är inom läran för abstrakt algebra. “Vi applicerar gruppteori på ett spel som heter peg solitaire”, berättar gruppmedlemmarna.

Hur spelet ska sluta
“Vi försöker räkna ut var de sista pjäserna kan hamna. Så det vi gör är att vi räknar ut hur spelet kommer sluta. Alla bräden är inte lösbara och det går att bevisa genom gruppteorii.

Samarbete och ny matematik
Alla tre tycker att det roligaste har varit att jobba tillsammans och att testa på matematik av högre grad. “Det roligaste har varit att jobba tillsammans och förstå. Vi bollar teorier med varandra”. säger Paula. Erik säger att “det är helt nytt” och Anton fyller i med att “det är svårare matematik och sådant som vi vanligtvis inte får tillgång till på gymnasiet.

Semifinalen
Det som är näst på tur är att förbereda och öva på den muntliga presentationen som ska framföras på semifinalen i början på mars. Vi önskar lycka till!

Naturvetenskapsprogrammet

Unga forskare