Åvas elever på tillkännagivande av Nobels medicinpris

3 oktober 2022, kl. 14:56

Elever på Åvas naturvetenskapsprogram som läser programfördjupningskursen Medicinsk specialisering har fått den stora äran att delta när årets Nobelpristagare i medicin tillkännages

P4 Stockholm intervjuar elev från Åva
Elsa Lundh från årskurs tre på Naturvetenskapsprogrammet är tillsammans med kurskamraterna från Medicinsk specialisering på Nobelmuseet för att delta under tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i fysiologi och medicin. P4 Stockholm är också på plats och intervjuar Elsa. För att lyssna på sändningen kan du klicka på den här länken och spola fram 14 minuter. Erika Lanner, chef för Nobelmuseet, intervjuas också och beskriver att det är en väldigt speciell vecka som börjar nu eftersom ett Nobelpris om dagen kommer att tillkännages.

Ställer frågor till Nobelkommittén
Elsa rapporterar från Nobelmuseet och berättar att de får “information om Nobelmuseets olika föremål och utställningar. Vi tar del av en föreläsning om hur man får Nobelpriset och några som fått det. Vi diskuterar kort om vem eller vilka som får året Nobelpris i fysiologi eller medicin för att sedan avnjuta en lunch samtidigt som spänningen inför vem som får priset trappas upp. Vi följer med och ser live hur Svante Pääbo tillkännages som pristagare av Nobelkommittén, som också förklarar hans enastående upptäckt. Vi får ställa frågor till en av dem som suttit i Nobelkommittén för detta pris. Det är en väldigt rolig och kunskapsutvecklande dag.

Sändning via Youtube
Det kommer också att gå att se sändningen via Nobelmuseets Youtube-kanal där elevernas frågor finns med.