Teknikelever gör sina första profilval

21 december 2022, kl. 08:01

Teknikprogrammet på Åva växer och fler tjejer söker till våra olika inriktningar och profiler.

Högt söktryck
Teknikprogrammet på Åva erbjuder inriktningen Design, arkitektur och miljö och inom den inriktningen väljer eleverna mellan de två nya profilerna Arkitektur och miljö eller Design och digital formgivning. Vi har högt söktryck på deisgninriktningen och andel tjejer som söker ökar.

Elever ska välja profil
Tre tjejer som gör sitt val av profil på inriktningen Design, arkitektur och miljö är Matilda Krauss, Inez Atterhag och Tyra Sundström (ej med på bild).

Entusiastiska lärare
Inez säger inför valet att hon “trivs jättebra på Åva och tycker att det är ett intressant program med bra lärare som är entusiastiska”. Hon kommer antagligen välja profilen Arkitektur och miljö eftersom “jag länge velat bli arkitekt och vill få designa byggnader och hus. Under hösten har vi gjort många roliga saker som att bygga bilar av råttfällor, jobba med CAD och få lära oss om uppfinningar - allt har varit kul att lära sig och det har varit mycket nytt”.

Fin miljö i klassen
Tyra, som inte är med i bild, är “ganska säker på att jag kommer välja Design och digital formgivning. Jag är intresserad av bild och form och digitalt skapande. Jag trivs bra på Åva och vi har en fin miljö i klassen och lektionerna är bra. Vi har fått testa CAD på tekniken och det var roligt att få skapa något fritt. Jag gjorde en vacker varm korv med bröd och en läsk till”.

Frilans inom design
Matilda har sedan valet av program tänkt att hon vill gå Design och digital formgivning. “Jag kommer välja det för att det är en bred profil på ett brett program och jag vill jobba med många olika saker i framtiden och vill vara förberedd för det mesta. Jag vill frilansa inom design och vill jobba med många olika människor och med olika typer av designuppdrag, allt från kläder till webdesign.

Helt rätt program
“Det här programmet känns helt rätt för mig. Jag tycker att det är mysigt att gå på Åva. Jag har kompisar och känner mig bekväm i klassen.”