Världskänd författare på Åva

11 maj 2023, kl. 11:21

Sara Bergmark Elfgren är en världskänd författare som bland annat skrivit den uppskattade romanen "Cirkeln". Erasmus Book Club har läst romanen och bjudit in Sara på besök för att prata författarskap, skrivande och "Cirkeln".

Cirkeln
Eleverna som deltar i projektet Erasmus Book Club har alla läst Sara Bergmark Elfgrens roman Cirkeln som är översatt till 25 olika språk. Romanen har diskuterats och analyserats av eleverna från Österrike, Italien, Finland och Sverige tillsammans med lärare. Till exempel har de diskuterat varför en viss karaktär handlar på ett visst sätt och på så vis fördjupat sig i litterär analys.

Möjliggjort karriären
Sara själv säger inför besöket att det är “kul att träffa läsare”. Hon berättar att Cirkeln är förutsättningen att hon kan jobba som författare. “Den har möjliggjort hela min karriär”, säger Sara. Det är inte många som kan leva på yrket författare utan endast 5% av Sveriges författare kan ha det som yrke enligt Sara.

Strålande projekt
“Erasmus Book Club är ett strålande projekt där det finns plats för både det nyttoperspektiv som finns i läsning men också insikten att läsningen är njutning. Läsning tillåter en att skapa inre världar”, säger Sara om projektet.

Första mötet med en författare
Matina, Filippo och Margherita (ej i bild) är från Italien och de säger att de aldrig har träffat en författare tidigare. De ser fram emot att få prata om boken tillsammans med Sara men också få höra om hennes erfarenhet av att jobba som författare.

Thrillerpodd
Sara har skrivit en thrillerpodd i åtta delar som delvis utspelar sig på Åva gymnasium. Den finns att lyssna på här