Psykisk hälsa på schemat för elever i år 2
8 mars 2022, kl. 13:35

Linus Thörnblad var en av världens bästa höjdhoppare. Men redan som 25-åring avslutade han karriären på grund av utbrändhet och psykisk ohälsa. Då, 2010, var han ensam i idrottsvärlden om att prata om sin mentala hälsa. Idag är det fler som vågar berätta.
- Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Ju mer vi vågar prata om det desto mer kan vi få bort skammen som många känner kring att må dåligt, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva.
Linus Thörnblad älskade att pressa sig själv till max, även om det gjorde ont. För att nå toppen tränade han stenhårt varje dag, kammade hem medaljer i mästerskap och hoppade höjdhopp i VM-final trots tre frakturer i lårbenet. Han har själv beskrivit det som att han hade liten förståelse och sympati för människor som ”inte kom upp ur sängen” – ända tills han själv hamnade där.
Att arbeta främjande med psykisk hälsa är en viktig fråga på Åva gymnasium. Under onsdag förmiddag fick alla elever i år 2 på skolan lyssna på Linus Thörnblads föreläsning där han tog med publiken på en gripande resa om hur det är att leva under ständig press att leverera resultat i världsklass, att hålla skenet uppe när man mår dåligt, att falla till botten och ta sig tillbaka till livet igen.
- Vi har lärt oss att det ofta inte syns på utsidan hur man mår på insidan. En person som utåt sett har allt kan ändå må riktigt dåligt psykiskt, säger en av eleverna som går andra året på Åva gymnasium och lyssnade på föreläsningen.
Parallellt läser eleverna också boken ”Aldrig ensam” som syftar till att bryta tystnaden om psykisk ohälsa och öppna upp för samtal om det tabubelagda ämnet. Eleverna diskuterar bokens innehåll under mentorstiden.
- Vi på skolan vill belysa att psykisk ohälsa kan se väldigt olika ut. Vi kan inte ta bort allt som är jobbigt men vi kan hitta verktyg för att hantera det, säger Victoria Bylund, kurator på skolan.