Oscar Petersson - tidigare elev på Restaurang-och livsmedelsprogrammet

29 september 2021, kl. 16:12

Oscar tog studenten 2015 och kom till Åva under studiedagen den 29 september för att berätta om sina upplevelser av utomlandspraktiken han genomförde under sin gymnasietid. Han åkte till Cypern och fick jobba i köket och samarbeta med elever och lärare där.

Nu arbetar Oscar säsongsvis i Stöten, Sälen, och golfklubben i Arninge. Han säger själv om att få praktisera utomlands att det gav honom möjligheten att vidga sina vyer. Han fick se en bit av världen och se hur det var. ”Vi hade sett svenska köken men fick nu uppleva de utländska. Mycket är samma men det är andra system, olika hygienkontroller och det märktes att svenska kontroller är mer noga. Man blir mer ansvarstagande eftersom man inte har mamma o pappa med sig. Jag vågade satsa mer och vågade säsonga för att jag fick åka på praktiken. Om du sköter dig på praktiken kan du få jobb och det krävs bra referenser inom restaurangbranschen.

Att kunna engelska är a och o. Även i Sverige jobbar man med personer som pratar engelska. Man behöver lära sig engelska inom sitt yrke för att kunna göra sig förstådd under hård stress. Engelskan i skolan är viktig men även i praktiken”. Stort tack till Oscar som kom och berättade om dina erfarenheter när vi utvecklar vårt internationaliseringsarbete.