Teknikprojekt med internationella utbyten

7 november 2022, kl. 12:14

Åva gymnasium samarbetar med Nordplus som möjliggör för utbyten mellan de nordiska och baltiska länderna.

Frakta två ägg 30 meter
Hur skulle du göra för att bygga ett fordon som ska kunna frakta två ägg 30 meter? Det är vad ett antal elever från Teknikprogrammet har åkt till Litauen för att arbeta med. I samarbete med Nordplus designar, bygger, testar och utvärderar elever från Island, Norge, Litauen och Sverige sina fordon.

En ögonöppnare att få åka
Ebba Parmhed har tillsammans med fler från Teknik varit i Litauen för att delta i utbytet och Ebba säger att det är ”roligt men annorlunda från Sverige” och att det är en ”ögonöppnare” att få åka. Åvas elever har fått presentera Sverige och skolan inför publik och deltagit i workshoppar. De har också hunnit med att brainstorma kring sina kommande fordon. På en workshop fick eleverna skapa en känd parfymflaska där konst och kemi går ihop med färg och doft i ett. För att kunna börja fundera vidare på sina fordon har eleverna från de olika länderna också fått en snabbkurs i aerodynamik som var lärorik och intressant.

Åva värd till våren
En avskedsfest med dans och roliga aktiviteter som gokart har också hunnits med under de intensiva dagarna i Litauen. Både lärare och elever är nöjda med resan och ser fram emot nästa steg i projektet. Våren 2023 är vi på Åva värdar och får besök av övriga länder och då är det dags att designa.