Inspirationsföreläsning av ux designer från DICE

25 maj 2022, kl. 11:14

Elever från årskurs 3 på Teknikprogrammet och Naturprogrammet har fått ta del av en inspirationsföreläsning av Nathalie Ek som är ux designer på spelföretaget DICE.

Lång kö till frågestund 
Kön ringlade lång när det var dags för frågestund efter en timmes föreläsning där Nathalie Ek berättat om några av de spel som DICE tagit fram. Det är välkända spel som Battlefield och Star Wars.

Battlefield
Nathalie är med i teamet som tar fram det nya Battlefield 2042 Live och hon arbetar även på ett oannonserat spel som alltså ännu är hemligt. “Det är så kul att släppa något man jobbat med!”, berättar Nathalie när hon visar klipp från det nya spelet.

Bryggan mellan design och förståelse
Det man gör som ux designer är att man är bryggan mellan en game designer och spelförståelsen. “Om vi tar ett vapen som exempel; det går att plocka upp ett vapen och springa iväg med det men inte med objektet som ligger bredvid. Och då är det mitt jobb att få spelaren att förstå att vapnet går att plocka upp men inte det andra objektet. Jag ska också tänka ur ett större perspektiv och kan ge råd om förbättringar som gör att det hänger ihop med tidigare spel”.

Elever fick inspiration att plugga vidare
Roz Jabar från Natur tyckte att det var intressant för den spelintresserade. ”Jag fick inspiration till att plugga vidare och det var spännande att höra hennes historia och hur människor försökt säga att hon inte skulle klara det men att hon ändå följde sin dröm”.

“Bästa föreläsningen”
Gabriel Svärdström från Natur uttryckte att det var den ”bästa föreläsningen! Jag vill läsa till civilingenjör och det här var så inspirerande att höra om olika framtidsmöjligheter”.

Bäst i världen
Det som fick Nathalie att börja med spel var Super Mario och sedan Counterstrike. Det bestämde sig Nathalie att bli bäst på och blev också det. Hon och hennes lag vann världens största turneringar för spelet. “Jag var ju ofta ensam tjej men mitt råd till andra tjejer är att inte se dig själv som kvinnan i rummet utan att bara vara en av alla”.

Speltips
It takes two är Nathalies tips på spel att börja med för den som inte är så van och vill lära sig något spel. Kanske för att spela ihop med sina barn eller kompisar. “Det är ett gulligt spel och det som är kul är att man måste vara två och hjälpas åt för att lyckas”.

DICE

Teknikprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet