Cumulus, mer än bara en skoltidning

31 mars 2020, kl. 14:46

Mikael Sundin har arbetat med Åvas skoltidning, Cumulus, sedan 2006. Tidningens första två år var i form av ett projekt i Mickes dåvarande naturtrea. Eleverna fick göra en skoltidning istället för att skriva vanliga uppsatser. “Alla skrev, några fotade och några designade”, berättar han. Tidningen skickades in till DN:s Lilla Journalistpris som ringde upp och grattade till en fantastisk tidning. Under andra året kom skoltidningen med i Sveriges topp tre i samma pris. Eleverna tog studenten och kvar fanns ett namn och en redaktör men ingen redaktion. Därefter startades Cumulus som ett individuellt val.

“Det absolut roligaste är att träffa olika människor från Åva, från olika program med ett gemensamt intresse”. På så vis beskriver Micke tidningen som annorlunda än en vanlig kurs då gruppen blir rätt tight efter ett tag. Många har fått vänner som de kanske aldrig skulle pratat med annars. På frågan vilka som borde välja kursen svarar Micke “Alla som tycker det är roligt att vara kreativa och som saknar det lite grann i den vanliga vardagen, som vill lära känna nya människor och som vill testa saker som de inte har testat förut”. Känslan varje år när det nytryckta exemplaret kommer beskriver Micke som speciell. Det är en stolthet i att hålla den färdiga produkten och känna doften av den nytryckta tidningen, berättar han. 

Årets redaktion består av tolv personer. Några skriver, några designar och andra fotar eller illustrerar. Micke beskriver sin roll som att både vara lärare och bedöma eleverna i kursen men framförallt fungerar han som inspiratör, ännu mer än vad han gör i sina andra ämnen. Men han beskriver även sin roll som praktisk. Till sist är det han som korrläser alla texter och som ser till att allt knyts ihop. Nivån ska vara hög. Årets Cumulus kommer publiceras i slutet av april och vi väntar med spänning!