Kurser på avancerad nivå på Åva gymnasium

15 september 2022, kl. 09:28

Alla högskoleförberedande program på Åva gymnasium har kurser på avancerad nivå. Medicinsk fördjupning är en av dem.

Inspirerad under öppet hus
Elsa Lundh och Anton Lindström i årskurs tre på Naturvetenskapsprogrammet läser den avancerade kursen Medicinsk fördjupning. “Anledningen till att jag valde kursen är för att jag blev inspirerad under skolans öppet hus när lärarna visade hur man kan använda DNA på bland annat brottsplatser och jag blev nyfiken att veta mer om de olika uppfinningarna inom medicin som presenterades, som exempelvis pacemakern”, säger Anton. 

Många studiebesök
“Det är en praktisk kurs i det teoretiska. Det kretsar kring flera studiebesök som polismuseet, olika laboratorier och KTH. En kurs som är mycket ute på fältet vilket gör det spännande”, tycker Anton som i framtiden till läsa bioteknik.

En verklig bild av biologi och kemi
Elsa säger att hon “inte läst Kemi 2 vilket märks så jag får verkligen lägga manken till för att nå övrigas nivå eftersom kursen är något av en fortsättning på en blandning av Biologi 2 och Kemi 2. Vi får se en verklig bild av biologi och kemi - vad man gör med ämnena i praktiken. Jag vill plugga till barnmorska i Uppsala efter studenten och det biologiska i sjuksköterskeutbildningen finns i den här kursen och vi får också mer inblick i den medicinska världen”. Anton tillägger att “det blir mycket roligare när man kan koppla saker till verklighet och fält som vi får göra i den här kursen”.