Matteläger på Chalmers tekniska högskola

15 februari 2023, kl. 14:48

Fredrik Strandman som går sista året på Teknikprogrammet och Anton Gyllerup som går första året på Naturvetenskapsprogrammet har deltagit i ett matteläger på Chalmers tekniska högskola som anordnas av Ung vetenskapssport, UVS.

Mattebattle 
Fredrik berättar att det matteläger och även tävling som han och Anton varit på innehöll bland annat en “mattebattle” där två lag skulle lösa 20 svåra problem för att sedan presentera sina lösningar inför en jury och kritisera varandras lösningar. Lägret pågick i fyra dagar och utöver tävlingen fick Fredrik och Anton delta i föreläsningar, quiz och träffa olika föreningar på Chalmers. “Case labb var roligt att besöka eftersom jag är teknikintresserad”,säger Anton som också tyckte att det var roligt att få träffa studenter och umgås med andra gymnasieungdomar i slumpmässigt blandade grupper.

Ingenjörsutbildning
“Det var en väldigt fin miljö vid Chalmers och det är nästan som en egen stadsdel. Alla ingenjörsutbildningar jag är intresserad av finns där. Jag har tidigare haft siktet inställt på KTH eller Lund men nu är jag öppen för Chalmers också”, berättar Anton.

Lärare främjar matteintresse
Fredrik säger att “matte är det roligaste jag vet! Jag har alltid tyckt att matematik har varit väldigt intressant, särskilt om jag blir riktigt utmanad med ett svårt problem. Min mattelärare Anton försöker främja mitt intresse för matte genom att till exempel. rekommendera denna tävling och läger till mig och även visa mig mer avancerad matte på lektionerna om jag ber om det”

Kompetenta lärare
“Jag trivs jättebra på Åva! Det är den bästa skola jag har gått på. Lärarna är kompetenta och tydliga och eleverna är trevliga och studiemotiverade, säger Fredrik.

Matteseminarium på högstadiet
Anton trivs också bra på Åva och säger att “allt är bra! Speciellt lärarna. Min syster gick också här och jag visste sedan innan att det finns bra material här. Jag kom in på fler skolor men valde Åva eftersom jag visste att det fanns bra mattelärare på Åva. Jag var här när jag gick i nian och var med på matteseminarium så jag fick hålla på med gymnasiematte redan på högstadiet tack vare Åva”.

Naturvetenskapsprogrammet

Teknikprogramet