Mari Back, omtyckt och erfaren lärare som får elever att nå längre

16 mars 2020, kl. 09:22

“Jag vill ge mina elever en boost av självförtroende, att det finns hopp om möjlighet för att lära sig och utvecklas” säger Mari Back, lärare på Åva gymnasium, som varit lärare i över 30 år i bland annat Falun och på Åva sedan 2019.

Mari var på Åva under sportlovet för att genomföra lovskola och säger att hon tycker att “det är viktigt att eleverna känner att man bryr sig och inte ger upp hoppet. Jag säger att jag tror på dem och att jag vill att de ska tro på sig själva. På gymnasiet är det vanligt att träffa elever som har tidigare erfarenheter av lärare som det inte fungerat med och då tycker jag att det är viktigt att ge eleverna trygghet. Man måste kunna se varje människa och lyssna på dem”

Det är tydligt att Mari är en uppskattad lärare. När vi pratar med elever på skolan säger de att “hon bryr sig om vår utbildning”, “hon värnar om att vi ska lyckas”, “hon lyssnar på oss elever. Om man behöver extrahjälp eller svårare utmaningar får man det”. 

Mari känner att Åva är rätt plats för henne eftersom “det är roligt på Åva! Blandningen av elever är det som lockar. Det finns elever som är i behov av motivation och det finns högpresterande elever som nästan är inne i påföljande kurs. Det finns möjligheter på Åva att nå långt. Det är en miljö här som gör att eleverna mår bra”. 

Mari avslutar med att säga att “det är jättekul att vara lärare! Jag skulle valt att bli det igen  om jag fick göra om”.