Elitidrottare på Åva för att berätta om psykisk ohälsa

14 mars 2023, kl. 12:52

Åva gymnasium arbetar årligen med ett projekt kallat “Aldrig ensam” där elever i årskurs två bland annat får arbeta med boken “Aldrig ensam” och även lyssna till tidigare elitidrottare Linus Thörnblad och hur han avbröt sin karriär som 25-åring på grund av psykisk ohälsa.

Från dröm till mardröm
Linus delar med sig av och säger att ”jag levde min dröm och fick arbeta med min hobby som var sport. Tills jag en dag vaknade i en mardröm och jag inte kunde komma upp ur sängen”. Han berättar om sitt liv där han tränat och tävlat mycket och om hur det gick till när han inte klarade av att prestera längre.

Bra med andra perspektiv
Felicia, Emma, Alvin och Carl går alla på Teknikprogrammet och lyssnar idag på Linus föreläsning. Felicia säger att det är ”spännande och intressant att höra Linus historia” Emma säger att hon inte ”kan så mycket om psykisk ohälsa och det är ju inte så vanligt att prata om så det är bra att vi får höra om det”. Alvin och Carl tycker att det är ”bra att vi får lära oss om psykisk ohälsa och få andras perspektiv”.

Våga prata
Linus vill uppmana andra att våga prata om sitt mående innan det går så långt som det gjorde för honom.

Var du kan vända dig
Tveka inte att höra av dig till elevhälsan på skolan eller till ungdomsmottagningen via deras hemsida om du vill prata om ditt mående. Tänk på att du är aldrig ensam.