Leo McMillion om matte, fysik och rymdteknik

9 januari 2022, kl. 14:10

Leo McMillion i NA20A har ett stort intresse av matte och fysik. Han läser nu andra året på gymnasiet men förbereder sig redan för universitet och för framtiden.

Pluggat på egen hand
Mellan årskurs nio och gymnasiet pluggade Leo in mattekurserna 1-4. I samråd med lärarna på Åva gymnasium har han fått betyg i alla de kurserna samtidigt som han också läste Matte 5. “När jag var klar med det pluggade jag linjär algebra och envariabelanalys så när jag börjar universitet kan jag tenta av det”, säger Leo som alltid varit intresserad av just matte och fysik.

Jobbar extra
Leo jobbar extra och hjälper en släkting med en hemsida där han programmerar en applikation som mäter solljus. “Jag gör en analys av hur solljuset faller på olika ställen och sedan säljer vi värdena som programmet tar fram. Det är roligt för jag får lära mig att programmera och att arbeta med något som är på riktigt”.

enkelmekanik.com
Är du intresserad av mekanik kan du kolla in Leos hemsida enkelmekanik.com där han skriver om mekanik. Det går att läsa om formler och det finns genomgångar av olika områden inom mekanik, till exempel hur vektorer fungerar. “Jag har skrivit den utifrån Mekanik 1 som är en kurs man läser första året på KTH”.

Rymdteknik i framtiden
“Det skulle vara kul att göra något med aerospace engineering och rymdteknik så att jobba på Space X (Elon Musks företag) och få arbeta med Raptor engine skulle vara roligt. Jag bryr mig inte så jättemycket om pengar. Jag vill bara lära mig”, säger Leo om sin framtid.

Åva och lärarna
Åva var egentligen Leos andrahandsval fast ”nu skulle jag aldrig byta tack vare mina lärare”. Leo trivs och tycker om sin klass. Han tycker att det är bra att han fått hjälp med att fixa matten och att han kunnat få betyg i alla kurserna och inser att det har inneburit specialanpassningar. “Jag gillar lärarna väldigt mycket. De tycker att det är kul att jag är intresserad. De hjälper mig även om det jag gör inte ingår i den kursen vi läser. De är pedagogiska och har bra genomgångar. Det som är bra är att jag får tid och utrymme att utvecklas här på skolan. Jag utmanar mig själv mycket”.

Åva Tech - teknikförening
Åva gymnasium har en elevförening som heter Åva Tech. Leo är med i föreningen och tycker att det är bra att föreningen finns så elever kan få göra saker som de är intresserade av utanför skolarbetet. “Det är kul att en elev har tagit initiativ till det”.

Naturvetenskapsprogrammet.

Teknikprogrammet.