Från Åva till Teknisk fysik på KTH

16 december 2021, kl. 09:47

Karl Thorén gick Naturvetenskapliga programmet med natur-och musikinriktning på Åva gymnasium och tog studenten våren 2021. Nu går Karl på KTH och läser Teknisk fysik.

Intresserad av naturvetenskap
Karl har alltid varit intresserad av naturvetenskap men utvecklade sitt intresse för matte och fysik på Åva gymnasium. Han sökte Åva till stor del för att hans bror och mamma också gått på skolan och rekommenderade den. Det i kombination med att Karl fick chansen att spela sina instrument piano och fiol på skoltid gjorde att valet föll på Åva.

Stimulerad på Åva gymnasium
Karl berättar att när han kom från nian var han “inte superintresserad av matte och fysik men min favoritlärare Charles Reps väckte mitt intresse för de ämnena. Jag har honom att tacka för det. Jag blev stimulerad och fick åka till symposium på Chalmers och medverka i Wallenbergs fysikpris. Jag har fått det jag behöver inför att studera Teknisk fysik på KTH. Jag har fått grunderna från Åva och är förberedd för de här avancerade kurserna. Jag är mycket nöjd med kunskaperna jag fått med mig från Åva”.

Teknisk fysik
Teknisk fysik på KTH är en utmaning för Karl som innan han började hört att det ska vara svårt och mycket jobb. “Det stämmer men jag har ändå alltid haft det som min dröm. Jag har velat se om jag kunde komma in och om jag klarar av det. Det är en bra utbildning att ha och jag kan välja lite i framtiden vad jag vill göra”, säger Karl.

Fysiken närvarande i vardagen
Familjen Thorén åt bakad potatis en kväll och Karl valde att ta bort toppen och gröpa ur potatis för att lägga i fyllning. Detta fick Karl att fundera på lyftkraften hos potatisen. “Jag funderar väldigt mycket och vill veta hur saker och ting omkring mig fungerar. Så jag började undra hur mycket vikt potatisen klarar. Min syster och jag la den i en skål och började fylla den med kulor tills den sjönk och räknade ut lyftkraften. Så gör jag ofta, att jag funderar på något och måste testa och experimentera”.

Framtidsdrömmar
“Många vill anställa tekniska fysiker. Jag drömde om att bli forskare som barn och det hade varit häftigt att komma på saker och nya samband eller metoder. Hitta någonting nytt som för mänskligheten och tekniken framåt. Jag vill vara med och skapa ny teknik”.

Musikprofil Åva

Teknisk fysik KTH

Unga forskare

Wallenbergs fysikpris