Gymnasiearbete tillsammans med Täbyföretag

11 november 2022, kl. 15:44

Åva gymnasium uppmuntrar samarbete mellan näringsliv och gymnasiearbeten hos elever i årskurs tre. Vi har flera grupper som gör sitt gymnasiearbete mot ett företag. Det ger en äkta erfarenhet att ta med sig in i vidare studier och arbetsliv.

Tre grupper på Teknikprogrammet jobbar med företaget Inrego för att designa ett produktskåp gjort för att frakta teknik. Inrego ligger i Täby och de köper in gamla teknikprylar, fixar i ordning och ser till att de är välfungerande innan de säljer vidare till både företag och privatpersoner. Fabian i årskurs tre säger att “det är ett verkligt problem som måste lösas och det blir roligare”.

Eleverna berättar att “vi ska designa skåpet så att produkterna kommer fram i bra skick. Vi har fått en kravspecifikation som vi måste följa och vi kommer göra en prototyp i CAD att visa. Vi vill ha också se till att skåpet blir snyggt samtidigt som det är funktionellt”

Det är tre grupper som alla hoppas på att få designa ett skåp som kommer att bli verklighet. Oskar säger att “vårt mål är ju att ha den bästa idén som kommer att bli det verkliga skåpet”. Det är en vänskaplig tävlan mellan grupperna att eventuellt få vara den grupp som får se sitt skåp tillverkas.

Biträdande rektor Magnus Folkesson uttrycker att “eleverna blir utmanade av näringslivet i de här samarbetena. Vi ser att det finns behov och det är också positivt att det kan leda till framtida anställningar och sommarjobb för våra elever. Det är utvecklande för eleven men också bra för företaget. En win-win situation!”

Malin i en av grupperna säger att det är “spännande och kul att göra något äkta. Det är en riktig uppgift som är svårare eftersom det inte finns en färdig lösning redan. I skolan får vi instruktioner men nu är det upp till oss att lösa. Det är roligt med Inrego eftersom vi har bra kommunikation och de tror på oss.”