Introduce a Girl to Engineering Day

29 mars 2022, kl. 15:52

Testa på livet som ingenjör. IGEday står för Introduce a Girl to Engineering Day och det är en dag då tjejer och icke-binära mellan 13-19 år får testa på livet som ingenjör. Åva gymnasium är självklart med och tjejerna i årskurs två på Teknikprogrammet har fått chansen att åka till AFRY medan tjejerna i årskurs två på Naturvetenskapsprogrammet har varit på BillerudKorsnäs.

Förebilder och framtidsinspiration
Olika ingenjörsföretag och teknikorganisationer ställer upp och visar upp förebilder och inspirerar inför framtiden. Womenengineer som är arrangörer av IGEday anser att det är viktigt med den här dagen eftersom kvinnor fortfarande är underrepresenterade inom teknikyrken och vill visa tjejer olika alternativ och bidra till att fler vågar och vill.

Elever från Åva är med
Eleverna från Åva får lösa design- och ingenjörsuppgifter. De får ge förslag på hur framtidens städer, skolor, mat och energi kan se ut. De får också en inblick i vardagen som ingenjör. Övriga uppdrag är att sänka CO2 -avtrycket för en specifik måltid. Ett annat handlar om att utveckla Future Schools. Eleverna får göra olika workshops och presenterar sina idéer för varandra.

Elevernas intryck
Elevernas intryck är att det var en givande dag med mycket skaparglädje och skratt! Särskilt uppskattat var att få jobba med ett riktigt case som handlade om att omvandla ett outnyttjat markområde till en attraktiv stadsdel. Nicole säger att det var “Superkul att få lösa uppgifter i grupp och Frida tycker att “dagen på på AFRY har gjort att jag fått en mycket bättre bild av vad ingenjörer jobbar med.

Tack
Stort tack till AFRY och Womengineer för en intressant dag full med intryck och inspiration för livet.

Teknikprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

AFRY