Samhällsvetenskapsprogrammet förbereder Hanna Ragnebrink inför fortsatta studier

22 januari 2021, kl. 10:58

Hanna går sista året på Samhällsvetenskapsprogrammet. Hon tycker att det är intressant och berättar att hon har många bra lärare som öppnar debatten lätt i klassrummet. Under hennes tre år på Åva har samhällskunskapsämnet varit i fokus.

I årskurs 2 var det mycket arbete med de globala målen. Varje elev fick välja ett mål att fördjupa sig inom och något som främjar lärandet är klassrumsmiljön. Hanna beskriver den som trygg och berättar att man vågar säga vad man tycker. I årskurs 3 fortsätter eleverna att fördjupa sig inom samhällsvetenskapliga ämnen genom bland annat kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering. I Hum. spec har de under hösten arbetat med länders konflikthantering. Hanna och en klasskompis har varit Frankrike och fått läsa på om hur landet förhåller sig till exempelvis konflikten i Jemen. “Detta var nog en av de roligaste uppgifterna vi gjort hittills”, berättar hon. Andra kurser som hon läser i årskurs 3 är Psykologi 1, Filosofi 1 och Ledarskap och organisation. 

I tvåan fick Hannas klass möjlighet att åka till Strasbourg och besöka Europaparlamentet. Tack vare ett ämnesöverskridande samarbete mellan engelska och samhällskunskap i årskurs 1 valdes klassen ut av Euroscola, som anordnar resan. “Det var once in a lifetime”, säger Hanna och hon är glad att hon fick delta. Hanna berättar att hon fått med sig många bra erfarenheter, verktyg och redskap inför framtiden. Efter studenten vill hon plugga vidare direkt. Just nu lutar det mot beteendevetenskap. “Jag är väldigt intresserad av det humanitära, alltså varför man gör som man gör och varför man tänker som man tänker. Jag vill gärna hjälpa människor på olika sätt. Då Åva arbetar mycket med att de uppgifter vi gör ska likna de på universitet och högskola så vet man vad man har att vänta sig och är väl förberedd”, berättar Hanna.