Gymnasiearbete om benmärgscancer hos barn

16 mars 2022, kl. 15:52

“Det här gymnasiearbetet är jättespännande!” Säger Josefin Ejhed i åk 3 på Naturvetenskapsprogrammet som tillsammans med klasskamraterna Linnea Stensson och Sofia Nyman undersöker om benmärgsundersökning ger ytterligare information hos barn som har benmärgscancer eller om den informationen går att få enbart via röntgen.

Benmärgsprov kan vara överflödigt
De prov som genomförs nu är jobbiga för patienten och resurskrävande. Det finns några tidigare studier som visar att benmärgsprov kan vara överflödigt. Där kommer det här gymnasiearbetet in som undersöker metoder för diagnostisering av Ewingsarkonom som är benmärgscancer hos barn. Enligt gruppen skulle det vara bra om benmärgsprovet kunde plockas bort. 

Samarbete med Karolinska Institutet
Eleverna samarbetar med Karolinska Institutet där de varit för att gå igenom journaler och samla data för att se vilka undersökningar som gjorts och vad för information som kommit fram. Josefin som vill bli läkare i framtiden säger att hon tycker att “det har varit ett roligt projekt som faktiskt kommer att göra skillnad i den riktiga forskningen”.

Patienten bakom statistiken
Linnea berättar att de var på Karolinska och fick träffa en patient. “Vi fick se hur det påverkar patienten och inte bara jobba med siffrorna och data utan se personen bakom. Det kan lätt bli opersonligt att jobba med statistik, så att få träffa en person bakom statistiken visade oss ännu mer hur viktigt vårt arbete är”.

Naturvetenskapsprogrammet