Fredrika Lüning, Berzeliusstipendiat och framtida kemist

7 maj 2020, kl. 11:03

Berzeliusdagarna inleddes en fredag morgon i slutet av januari i år och Fredrika beskriver det som lite förvirrande till en början men hur hon sedan snabbt fann sin plats och kompisar att hänga med. Hon känner sig stolt över att hon hittade vänner på en gång och berättar hur hon växte av att göra det här ensam. Fredrika hade blivit nominerad som stipendiat, av kemilärare på Åva, att delta i denna tvådagars konferens, anordnad av Svenska kemisamfundet. Hon själv tror att motiveringen beror på att hon både visat goda kemikunskaper men också för att hon varit väldigt delaktig på lektionerna.

Eleverna som deltar i Berzeliusdagarna kommer från hela Sverige och bjuds på olika föreläsningar med personer som kommit i kontakt med kemi på olika sätt. “Det var så roligt att se för kemi finns verkligen överallt och på så många olika sätt. Det är verkligen jätteviktigt i nästa alla jobb som finns”, berättar Fredrika.

Tack vare stipendiet och att Fredrika fick möjlighet att lyssna på alla personer som var så duktiga inom kemi och som berättade hur det fungerade inom just deras arbetsområde så har hennes intresse för ämnet verkligen vuxit. “Mina planer för framtiden nu är till och med att jag vill läsa kemi på universitetet sen”, säger Fredrika med ett leende. Tidigare hade hon flera olika funderingar över framtida yrke men efter att hon fått upp ögonen för kemin så insåg hon att det är det hon vill syssla med. Särskilt intressant tycker Fredrika att organisk kemi är, något som hon kanske ärvt av sin farfar som också arbetat med detta.

Hon berättar att hon kommer vänta något år innan hon söker till vidare studier då hon är lite skoltrött. Tanken är att efter studenten läsa engelska på universitet och att sedan arbeta som engelsklärare i Asien, antingen i Kina eller i Korea. Att resa själv ser hon som ett äventyr och som något som kommer vara viktigt både för henne själv och sin egen utveckling men också för sitt framtida yrke.

Lycka till önskar vi Fredrika!