Från Hollywood till Åva

26 oktober 2021, kl. 15:17

Elever på Åva gymnasium har fått ta del av den unika möjligheten att höra Marcus Nordenstam, en av världens ledande experter inom visual effects, prata om sina upplevelser inom filmindustrin och hur han byggt sitt bolag.

Hans föreläsning "Adventures in Visual Effects" tar upp hans år i Hollywood där han jobbat med filmer som Star Wars, Spider man 2, Harry Potter och det som Marcus själv är mest stolt över, Avatar.

Marcus jobbade i spelbranschen med att programmera grafik i många år och berättar att ”i slutet på 90-talet skiftade branschen från det gamla klassiska med fysiska effekter där man använde exempelvis riktig eld och skiftade till grafik istället. Och vi började se animerade saker som i till exempel Jurassic park. Så då kunde jag använda mig av det jag lärt mig i spelbranschen och applicera det på film. Många jobbar med att skapa effekter och med pixlar men det jag har gjort är att jag har byggt verktyg för att kunna göra framförallt vätskesimulering. Jag är en av få personer som gjort det”.

Vätskesimulering betyder att Marcus programmerar och skapar det som på film blir rök, eld, explosioner och stora vattenvågor i sitt system. Det kräver avancerade system för att kunna generera sådana effekter. ”När jag byggde ett mer avancerat system kunde jag sälja det till andra bolag som inte hade system att göra just vätskesimuleringar och där började min entreprenörsbana. Då blev jag indragen i produktionen med Avatar”, berättar Marcus vidare.

Förhoppningen är att eleverna får med sig inspiration från dagens föreläsning för det är enligt Marcus det absolut viktigaste. Han vill att eleverna ska ta med sig att även om man är från lilla Sverige så kan man komma långt om man bara tror på sig själv.