Toleransprojekt på Samhällsvetenskapsprogrammet med fokus på förintelsen

7 februari 2020, kl. 16:00

Emeric Roth, överlevande från förintelsen, besöker den 7 februari Åva gymnasium. Han kommer att träffa ett stort antal elever som får ta del av hans berättelse om det han var med om i Auschwitz. Föreläsningen är en del av ett Toleransprojekt på Samhällsvetenskapsprogrammet, där 60 elever åker till Krakow och Auschwitz om några dagar.

Samhällsvetenskapsprogrammet på Åva har ett återkommande toleransprojekt med fokus på förintelsen där en resa till Krakow blir en minnesvärd upplevelse för alla deltagare. Mikael Sundin, lärare, berättar att årets projekt började den 27 januari på förintelsens minnesdag med att eleverna tillsammans såg Schindler’s List för att direkt efter åka in till stan och medverka i en minnesceremoni för förintelsens offer. Eleverna läser romaner om ämnet och har fått ta del av föreläsningar av vår egen Marcus Andersson om avhumanisering och folkmord. Totalt är det fyra ämnen som samarbetar kring projektet som i nästa vecka ska åka till Krakow och Auschwitz-Birkenau. Mikael berättar att “varför vi åker är för att eleverna ska få en fysisk upplevelse som är svår att värja sig mot. Det är så ofattbart innan och väl där fortsätter det att vara ofattbart fast det går att ta in att det faktiskt hänt. Det är viktigt att uppleva det fysiskt”. Mikael har gjort den här resan sex gånger och vill fortsätta för att undvika att våra elever ska tänka i termer som vi och dem. “Att mötas och förstå är lösningen till skillnad från rasism som aldrig löst någonting”. Efter resan kommer eleverna att få dela med sig av sina upplever till andra och också få reflektera i sitt efterarbete. “Alla elever jag träffat som åkt har sett det som en oerhört viktig resa. Nyttan vi gör är att många skulle inte välja att åka på den här resan privat. Vi kan ge dem något för livet. Jag tror att livet är både ljus och mörker och ibland måste vi se mörkret för att kunna se ljuset”.

En del i projektet är att Emerich Roth kommer till Åva för att föreläsa fredag 7 feb, på initiativ av Nivan Quoreshi, SA17B. Nivan kommer att presentera Emerich Roth som är en överlevande från Auschwitz och vi fyller aulan för att hans budskap ska ha möjlighet att nå så många som möjligt. Hans berättelse är viktig och eleverna på programmet ser fram emot besöket och resan. Leon Papakostas, elev SA17B, säger att det är “en viktig fråga att uppmärksamma. Det är inte många överlevande kvar och att få lyssna till Emerich Roth kommer att vara en upplevelse. Det är ett privilegium att få uppleva den här resan och kommer förmodligen vidga mina vyer kring hur ond människan egentligen kan vara ifall tillåtet. Jag ser fram emot resan men vet ärligt talat inte vad jag förväntar mig men jag har fått höra att man inte kommer tillbaka som samma människa och vi får se om det händer mig också. Jag vet i alla fall att det kommer att bli en upplevelse som är svår att formulera i ord”.

Hedda Forsberg, elev SA17B, säger att “projektet betyder mycket för mig eftersom det är en viktig händelse och något som händer än idag och det är viktigt att man förstår vikten av respekt för den här typen av katastrofer. Det är inte många överlevande kvar och det är viktigt att ta tillvara på deras upplevelser”.