Föreläsning om krigets påverkan på handeln

13 oktober 2022, kl. 10:27

Åva gymnasium samverkar med arbetsliv och tar in experter från olika områden. Elever på Ekonomiprogrammet får under en frukostföreläsning lyssna till Christopher Wingårdh från Kommerskollegium som är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Han berättar om krigets påverkan på handeln.

Aktuella ämnen
Christopher som varit på Åva tidigare utgår alltid från något aktuellt ämne och lägger handelskoppling på det. “Idag kommer jag att fokusera på Ryssland och Ukraina. Jag pratar om sanktioner, vad det är och vad det får för effekter på handeln. 

Handel med omvärlden
Hur handlar vi med omvärlden? Hur hårt slår sanktionerna mot Ryssland? Hur fungerar import och export i Sverige? De frågorna får eleverna svar på under föreläsningens gång.

“Vi lär oss driva företag”
Edvard Perwe säger inför föreläsningen att han vill bli egenföretagare i framtiden, “gärna med något inom bilar”. Därför går han Ekonomiprogrammet och tycker att “det är bra folk och bra lärare. Det är ett intressant program eftersom vi kommer att behöva det vi lär oss för att kunna driva företag”.

Lär sig bli entreprenör
André Walkenström säger att “det är bra kurser och särskilt Företagsekonomi är kul för att vi får lära oss hur man hanterar och driver företag. Vi får lära oss hur man blir en entreprenör”. Han går för att hämta smörgås, varm choklad och smoothie innan han sätter sig redo för att lyssna till Christopher som börjar sin föreläsning.