Elever från Åva inspireras av kemiforskare på Berzeliusdagarna

3 februari 2023, kl. 13:03

Två elever från Åva har deltagit i Berzeliusdagarna som är ett möte för svenska gymnasieungdomar med ett stort intresse för kemi.

Stimulera intresset för kemi 
Sandra Rosenqvist som går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet och Samuel Knis som går tredje året på Teknikprogrammet har deltagit i Berzeliusdagarna som gick av stapeln för 68:e gången. Kemisamfundet bjuder varje år in utvalda elever och lärare från hela Sverige. Berzeliusdagarna är till för att stimulera intresset för kemi och låta intresserade ungdomar mötas och utbyta tankar.

Ögonöppnare
“Det var trevligt att vara på Berzeliusdagarna och intressant att få lyssna på de olika föreläsningarna. Som teknikelev har jag inte fokus på kemi så det var en ögonöppnare att få höra om vad man kan göra inom kemins värld och se den potential som finns”, säger Samuel som efter gymnasiet göra militärtjänst, helst inom marinen, innan han väljer vad han vill studera vidare.

Försmak på universitetslivet
Sandra säger att “det var kul att träffa andra elever från inte bara Sverige utan även från Norge och Finland. Vi fick lyssna på föreläsningar från olika universitet som presenterade sina program och även forskare som pratade om sitt arbete. Det var en bra erfarenhet att få vara i en riktig universitetssal och få lyssna på föreläsningar för att se hur det är att gå på universitet”. Sandra vill plugga vidare inom biologi eller biokemi efter sin studentexamen från Åva gymnasium.