Arek Delbowski vågade drömma igen och är nu aktuell med långfilmen Sveket

13 augusti 2020, kl. 15:44

Åvas lärare Arek Delbowski vågade drömma igen och långfilmsdebuterar nu tillsammans med några av sin elever med filmen Sveket. Vad som från början var en kortfilm i en 100 poängskurs blev till en långfilm med några av eleverna både i huvudrollerna samt bakom kameran.

I fyra år har Arek undervisat på Åva i kursen Film och TV-kunskap. Kursen är ett individuellt val med 24 platser, som alltid är fulla. Kursen handlar inte bara om att titta på film utan även om dramaturgi, analys, genrekunskap och filmhistoria. I slutet av varje år produceras en kortfilm och eleverna tar sig an roller så som skådespelare, regissör och manusskrivare. Det blev början till Sveket. Efter två kortfilmer hade Arek en inledning och en avslutning och bestämde sig till slut för att skriva klart mitten. Varken han eller teamet som arbetat tillsammans kände sig klara med berättelsen. Arek har själv studerat skådespeleri och film både i Sverige och i Polen, men berättar att han inte hade någon vuxen förebild eller någon mentor att se upp till. Drömmarna om film gavs upp. Istället valde han att utbilda sig till lärare, något han beskriver som det närmaste jobbet efter att arbeta med film. Som lärare är du både manusförfattare, skådespelare och regissör med eleverna som publik. “Du måste helt enkelt hålla många bollar i luften samtidigt”, säger han. 

När Arek och eleverna, som deltar i filmen och bakom kameran, bestämde sig för att göra klart långfilmen satsade de allt och hann precis filma klart innan covid-19 bröt ut. Sveket beskriver tre parallellhistorier med ungdomar ur medelklassen och är en mörk film på många sätt. Temat är svek och huvudrollerna tampas med dålig självkänsla, frånvaro av föräldrar, kriminalitet och misstro till människor som tidigare svikit dem. Filmen har redan haft premiär för anhöriga på biografen Facklan i Åkersberga, tävlat i Sweden Film Awards samt vunnit två pris för bästa långfilmsdebut och för bästa foto. Imorgon, fredag 14/8, släpps biljetterna för allmänheten och två veckor senare, den 28 augusti klockan 19, går ridåerna upp. Målet är att så småningom nå ut till hela Sverige. “Min förhoppning är att filmen kommer ses på flera biografer samt att den får visas på högstadiet i preventivt syfte”, berättar Arek. Han håller nu på att göra en lärarhandledning som är ett arbetsmaterial till filmen. 

Areks elever ville fullfölja drömmen om en långfilm och han blev deras mentor, precis det som han saknade själv. Elevernas outtröttlighet, optimism och drömmar hjälpte Arek att själv våga drömma igen.