Alva Sundin pluggar juridik på Uppsala universitet

4 februari 2022, kl. 15:27

Efter tre år på Åva gymnasium där Alva blev utmanad att utveckla sitt tänkande kom hon in på juridikutbildningen på Uppsala universitet.

Vill hjälpa människor 
Alva Sundin tog studenten från Åva 2021 och pluggar nu juridik på Uppsala universitet. “Jag pendlade mellan psykolog och juridik eftersom jag har ett driv att vilja hjälpa människor. När jag väl valde juridik och började märkte jag snabbt att det är väldigt intressant”, berättar Alva. ”Vi har till exempel tittat på hur Sverige agerat under pandemin och hur smittskyddslagen används och fungerar. Det har gett en större förståelse för samhället i stort och jag känner att det ger en bred utbildning.”

Förberedd för studier
”Jag blev väldigt bra förberedd inför universitetet, speciellt tack vare Anna Frisk som var en extra mentor för mig under gymnasiet. Hon utmanade mig att utveckla mitt kritiska tänkande, hon lärde mig hur jag källhänvisar och hur jag lägger upp en uppsats. Hon fick mig att försöka och gav mig verktygen fast jag fick göra jobbet själv. Det har jag stor användning av nu på universitetet.”

Det sociala är också viktigt
”Jag har många fina minnen från Åva. Mina bästa vänner idag är därifrån. Den sociala biten är ju viktig för skolan och på Åva är det generellt väldigt bra stämning. Man kan verkligen vara sig själv.”

Framtidsplaner
”Jag tänker att jag vill jobba med något ämne som känns aktuellt som kanske miljörätt. Något som ligger mig varmt om hjärtat är kvinnofrågor. Jag märker en irritation över att rättssystemet dömer till nackdel för kvinnor. Jag vill på något sätt kunna göra skillnad och skapa mer rättvisa för kvinnorna i samhället. Det brinner jag för”.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Uppsala Universitet