Fascinerande, svårt och utmanande

16 februari 2022, kl. 16:07

Adam Mützell läser till civilingenjör i AI (artificiell intelligens) och maskininlärning på Blekinge tekniska högskola. Där började han efter sina studier på Åva gymnasiums Naturvetenskapsprogram i kombination med musik.

Förberedd för högskola
“Jag har reflekterat en hel del över hur förberedd jag är inför högskolan. Många som jag träffar tycker att hoppet är för stort. Men jag personligen tycker att högskolan känns kul och jag är väl förberedd. Jag har så bra grunder från Åva, som hur man ska tänka inom matte och fysik. Det finns en grundkurs på BTH man kan gå men det har jag redan fått på Åva. Och det kan jag bara tacka Åva för! Och mina klasskamrater som betydde mycket för mig.”

Varma minnen
“Det var så kul att gå Natur på Åva!” Adam ser tillbaka på sin gymnasietid med varma minnen och har många vänner från skolan. “Vi saknar tiden tillsammans. Musikgruppen gjorde allt tillsammans. Jag älskade blandningen av det breda Naturvetenskapsprogrammet och att ha tillgången till musiken. Vi fick ju använda all utrustning fritt.”

Trygg stämning
“Stämningen på Åva är unik! Det är en samhörighet som gör att man känner sig väldigt trygg. Det var betydelsefullt för mig att vi var en nära grupp som följdes åt. Klassen var helt helt grym! Alla var superkul att hänga med.”

Inspirerande lärare
“Jag läste Kemi 2 som individuellt val och blev inspirerad av vår lärare Daniel Brännström att studera mer kemi. Det var så kul att lära sig de svåra modellerna i organisk kemi. Det var svårt och utmanande samtidigt som det var fascinerande. Läraren Charles Reps har bidragit enormt till förmågan att vilja lära sig mer och min vilja att förstå grunderna. Alla mina lärare inspirerade mig att lära mig mer. Åva gör skolan kul! Det tycker jag är extra bra med Åva, att alla lärare är väldigt bra.”

Vill komma in på olika utbildningar
“Jag ville ju läsa allt och fick hjälp av studievägledare Therese Hederström att få utökad kurs när jag ville läsa Matte 5. Det gjorde att jag fick en ännu bredare grund för då hade jag både Franska 4 och Matte 5. För mig var det viktigt eftersom jag ville kunna komma in på olika utbildningar”.

Banbrytande teknologi
Adam berättar att det är många anledningar till att han lockas av att plugga AI och maskininlärning. En av dem är att det är banbrytande teknologi som han tror kommer kunna rätta till mycket av det som människan ställt till med. “Det kan göra stor skada också och därför är det viktigt att studera det för att kunna motverka det. Jag känner att det är viktigt.”

Naturvetenskapsprogrammet

Blekinge Tekniska Högskola