Sök till Åva
Kom som du är, bli den du vill!

Möt elever på Åva

Läs vad Åvas elever själva säger om utbildningarna och livet på Åva.

Sara Winberg, tog studenten 2023, gick kursen matte specialisering

Grattis Sara som tagit guld i junior EM i stavhopp!

“Jag älskar matte! Så det var en självklarhet för mig att välja Matte specialisering för att få åka till KTH på föreläsning med professorer men också få lektioner på Åva med vår lärare som förklarat och gjort materialet tillgängligt. Den matematiken vi får lära oss är samma som vi kommer att använda på universitetet. Efter gymnasiet kommer jag plugga till civilingenjör inom design och produktframtagning på KTH”

Agnes Rödin, graduated in 2023

Congratulations to Agnes for graduating within the top 8% in the world!

“My goal is to be part of the UN and be a big asset to them. To achieve that, I want to study international ­relations in France and learn French more because it’s one of the official ­languages of the UN. I have written an essay asking the question ‘To what ­ex­tent has sexual violence in conflict ­inhibited ­peace in the democratic republic of the Congo?’. Writing it ­taught me the research process and the value of research. It would be cool to have the title Special Representative for Sexual Violence in Conflict at UN, a title Margot Wallström was the first one to have.

Agnes was selected to attend the Golden Jubilee of Carl XVI Gustaf and says that she was “proud to represent Täby and it was an opportunity to meet other young leaders".

"IB is for someone who wants a more global education and also an ­inter­national career in the future. ­There’s no stereotype at IB, ­we are ­
all ­different."

Anna Scarabin på utbyte i Spanien, årskurs 3

”Jag fick åka till Malaga, Spanien i två veckor på utbyte. Jag bodde hos ­­en värd­familj och gick i skolan. Jag ­utvecklade min ­spanska massor och utbytet har gett mig mod att resa och skapa kontakt med människor från andra kulturer.

I sommar kommer jag att gå forskar­skola på Stockholms universitet där jag får uppdrag i olika ämnen. Till ­ex­empel ska jag analysera farliga ­kemikalier i textil före och efter tvätt för att undersöka påverkan.”

Erik Björn, årskurs 2, på utbyte med Nordplus

“I Litauen blev vi välkomnade med en särskild dans vilket var spektakulärt och coolt! Det har varit lärorikt att få ta del av de andra ländernas kultur. Vi fick följa med under en hel vecka och se hur det var i skolan men även vara med på fritidsaktiviteter och familjesammankomster. När de litauiska eleverna kom hit ville vi visa vårt ­vardagsliv och försökte skapa ­gemen­skap genom att träffas efter skolan och umgås.”

Anton Lindström, tog studenten 2023

“Medicinsk fördjupning är en kurs för den som är intresserad av att lära sig om medicin och hur kroppen fungerar. Vi har varit på föreläsning på KTH där vi fick se pacemakers och känna på konstgjorda knäleder. Vi har varit på studiebesök på bland annat Nobelmuseet och fick ta del av tillkännagivandet av pristagarna. Vi har fått träffa forskare från BioArctic som berättade om forskningsprocessen. Det var fascinerande att få se hur avancerad deras medicin är. Bara att få vara i samma rum som forskare av den magnituden är . Vi fick ställa frågor direkt till dem. I framtiden vill jag också forska och jobba med bioteknik.

Mina Rezania, tog studenten 2023

“I samhällskunskap och historia får vi­­ ­använda olika modeller för analys ­vilket gör att vi får en annan förståelse för ­världen. Vi tar del av val som sker i Sverige men även andra länder. Lärarna skapar intresse genom att göra alla ämnen intressanta och de motiverar oss. Det vi läser om är saker som är relevanta för vår framtid. Jag ­skulle beskriva Åvas samhällsprogram som en modern utbildning."

"Är du politiskt intresserad ska du söka till Åva. ­­Här finns frihet och möjlighet att intressera sig och­­ ­engagera sig i politiken.”

Julia Peters, tog studenten 2022

“Natur är väldigt intressant eftersom man får lära sig mycket om hur världen runt ­omkring fungerar på mikroskopisk, och ännu mindre, nivå. Det är ett brett program där man får lära sig mycket. Vi får läsa språk, samhällskunskap och religion men förutom utbudet av kurser tycker jag så mycket om ­stämningen på Åva!

Trygg skola
Skolan känns trygg. Alla lärare är trygga och även övrig personal skapar trygghet. Lärarna på Åva är jättebra och det märktes redan på Öppet hus att det var så.

Intressanta lektioner
Det är inte så att vi har tråkiga lektioner! Vi har intressanta lektioner där klassen ofta är aktiv i till exempel olika laborationer. Vi har lärt oss om hur gravitation fungerar på en detaljerad nivå och visuellt mätt ut i en lång korridor hur stor del av tiden som människan funnits sedan Big bang.

Veterinär eller lärare
Jag vill i framtiden antingen bli lärare i kemi och biologi eller veterinär men jag funderar ännu.”

Marcus Lord, tog studenten 2022

Marcus Lord har blivit utvald till Sveriges unga forsknings­landslag på Sveriges största vetenskapsmässa arrangerat av Unga forskare.

Inriktningen Teknikvetenskap på Teknikprogrammet, ger dig kunskaper på avancerad nivå inom matematik och fysik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbets­metoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.

 

Åva2, gymnasiearbete

Emma Viitanen, Rasmus Jürss och Wilma Ribbehorn har som sitt gymnasiearbete skapat en modell av Åva, så som de önskar att skolan skulle se ut. De har skapat och varit innovativa i sina idéer som innefattar att ta bort våningsplan för att skapa ett lägre hus. “Vi har verkligen satsat och det blev så fint!”, säger gruppen om sin modell.

“Teknik är en av de mest avancerade ­programmen du kan gå och nu när vi ­tagit oss igenom det känner jag mig redo för vad ­universitetet har att bjuda på. Men ­Teknik är inte riktigt det vi innan trodde att det var. Det är inte bara teori utan det är ­kreativt ­skapande och man får applicera det ­teoretiska i praktiken”, säger Rasmus som i ­framtiden vill bli programmerare. Han har sökt till Blekinge högskola och det har även Emma gjort. De blev faktiskt inspirerade av den ­skolan till sin modell eftersom de tycker att den är estetiskt tilltalande.

Det är praktiskt i det teoretiska

Carolinn Rydgård, tog studenten 2022

“Naturvetenskapsprogrammet är ett brett program där vi gör olika saker och vi labbar mycket. Det är praktiskt i det teoretiska. Vi har läst mycket matte och fysik vilka är avancerade kurser med mycket att göra. Det ger dig bra ­behörighet till det du vill göra i ­framtiden.

Jag tycker jättemycket om lär­arna på Åva för de gör lektionerna så ­intressanta. De har sådan positiv energi och man märker att de är intresserade av sina ämnen. Det är ett stort plus.

På mentorstiden och under utvecklingssamtalen pratar vi om stress och hur m­­an påverkas av det. Det finns avslapp­ning på skolan man kan delta i också. Jag har varit på några meditationer och det har varit skönt.

Mitt tips till dig som ska börja på ­gymnasiet är att se till att ha roligt också eftersom det är utmanande! Och på Åva finns det gemensamma aktiviteter som är kul.”

Sebastian Ericson och Astrid Ståhl, tog studenten 2023

Årskurs tre på Samhällsprogrammet ansvarade för skol­valet som genomfördes under september på Åva gymnasium. Astrid Ståhl och Sebastian Ericson har tillsammans med ansvariga lärare arrangerat bokbord och debatter med representanter från de politiska partierna. De har även hanterat all kommunikation mellan valrörelsen och skolan. "Vi vill att skolans elever förstår att rösträtten är viktig och att det är viktigt att ­skydda och bevara demokratin", säger Astrid. "Alla måste göra sin röst hörd så vi vill ta upp frågor som är viktiga för ungdomar", säger ­Sebastian som även är elevkårsordförande.

Alice Kristfeldt, graduated 2023

“The motto that “The IB is not just a programme, it’s a lifestyle” is actually true. You become part of a community and it is more than just school. It is challenging and quite academic but also very fun. You have the chance to work with what you are interested in. We have open assignments that let us be creative. For instance the extended essay that we are writing is one where we can choose subjects we want to delve into. I have chosen to work with something in psychology.

I really like it here. It is a bit different from the Swedish system because it ties in with your free time. The first year is an introduction year which was good since it allowed me to ease into the system. The subjects are more in depth I would say and it will be a good base for university to have studied the IB.

The class is good and we all get along well. I believe that we have more interaction with our teachers and our classmates due to the smaller groups. Another reason for us being closer to our teachers is that they are not the ones to grade us. They are guiding us so the focus for us is to learn and not showing what we know. My English has really improved a lot due to the language being easily accessible. Words come easier for me now and my vocabulary has improved significantly."”

 

Frida Nylund och Nicole Zetterblad, informations och medieteknik, tog studenten 2023

“Vi har tillgång till datorer och material att bygga av. Vi får bygga datorer och vi får använda 3D-skrivare och vi får åka på studie­besök till ingenjörsföretag där vi får en inblick i vår framtid och se hur det fungerar och blir medvetna om vad som finns att välja”, säger Frida och Nicole.

Inriktkningen Informations- och medieteknik på Teknikprogrammet, är för dig som är intresserad av programmering, datakommunikation, databaser och ­webbutveckling. Du blir både mångsidig och flerspråkig inom datorprogrammering samt lär dig programmera appar, hantera servrar och skapa dynamiska hemsidor.

Cajsa Wahlström, tog studenten 2023

“Ekonomi är alltid viktigt och det är bra för vår framtid oavsett vad vi kommer att göra. Vi får läsa företagsekonomi där vi får lära oss att driva företag. Jag är så taggad inför UF nästa år! Då kommer vi att få driva ett eget företag och få lära oss alla moment och faktiskt genomföra dem i praktiken.
Lärarna på Åva bryr sig verkligen om sina elever. De är omtänksamma och man kan alltid prata med dem. De vill verkligen hjälpa. Jag trivs jättebra och vi har en fin klass. Det känns väldigt öppet och det är trevliga människor.”

Alla vågar vara sig själva!

Roz Jabar, tog studenten 2022
"Lärarna är det bästa med Åva. Alla jag pratade med innan jag började på Åva sa att man fick komma som man är och det kan jag verkligen säga är sant. Något som var viktigt för mig var att gå på en skola där alla får vara med.

Vi har stor variation i hur vi examineras och har till exempel haft seminarium som var nytt för mig. Vi har fått lära oss anteckningsteknik och en struktur i att plugga. På lektionerna uppmuntras vi att diskutera med varandra och använda våra egna kunskaper innan vi dyker ner i ämnet och får veta mer.

Maten är jättebra på Åva. Vi går långa dagar och det är bra att det finns olika alternativ så det alltid finns något som passar. Cafeterian är också jättebra!

Min plan för framtiden är att plugga till civil­ingenjör i Sundsvall och det känner jag att jag kommer klara galant. Jag har fått lära mig att ta mycket eget ansvar genom att ta initiativ i de olika kurserna. Vi har inte blivit curlade utan blir väl förberedda inför högskolan, både vad gäller ­kunskap och studieteknik.”

Lovisa Nilsson, Vincent Düring och Linnea Gottling, tog studenten 2022

Linnea, Vincent och Lovisa har byggt en modell för ett offgridhus i sitt gymnasiearbete och säger att “det har varit lärorikt och många komponenter att tänka på när vi byggt vår modell”.

Profilen Arkitektur och miljö på Teknikprogrammet, passar dig som är intresserad av hållbart samhällsbyggande och vill lära dig hur man kan bygga vackra, funktionella och miljövänliga hus och stadsdelar. Du använder digitala verktyg och skapar modeller i traditionella material.

Teodor Stenbeck, tog studenten 2022

“På gymnasiet, till skillnad från grundskolan, är det mer fokus på lärande och kunskap. Utbildningen är det som kommer först. Det är en hög nivå på Åva och de jag träffar är studiemotiverade och är här för att de vill lära sig. Det är bra, kompetenta lärare inom respektive ämne och det är kul på skolan! Jag tycker även att det är en bra acceptans för alla som går på skolan.

Jag tycker om konceptet med Åvabucklan eftersom det skapar klassgemenskap i strävan efter att vinna bucklan. Det är roligt att tävla tillsammans och det gör att man känner en stolthet för klassen.

Den här hösten har jag sökt till Tekniksprånget för att få en chans att praktisera som ingenjör och efter det vill jag helst plugga Civilingenjörs­programmet i energi, miljö och management vid Linköpings universitet. Annars blir det någon ingenjörs­utbildning vid Uppsala eller KTH."

Noel Sannemalm, tog studenten 2023

“Jag bor inne i stan och hade aldrig hört talas om Åva men fick tips av en kompis att jag borde söka. Det är jag väldigt glad för att jag gjorde eftersom jag känner att jag valt helt rätt och Ekonomiprogrammet var bästa valet för mig. Det är ett program som ger många möjligheter för framtiden och ger en bra grund."

Mille Rensvik, årskurs 3

“Vi har jättekul på musiklektionerna! Musiken är ett sätt att kunna koppla bort hjärnan och få syssla med min passion. När allt är logiskt och tankekrävande är det skönt att ha en oas där vi kan visa oss på det sättet vi vill vara. Jag sökte in på gitarr och sång men spelar nu också bas. När jag började ansåg jag att jag var helt okej på gitarr och nu har jag utvecklats så mycket. Min taktkänsla har blivit bättre och jag har lärt mig att processa ­musiken på ett sätt jag tidigare inte kunde.

På Natur­programmet är det mycket eget ansvar. Det är ett brett program och eftersom vi går musikprofil får vi lite av allting. Lärarna är så ikoniska! Jag har aldrig haft en lärarkår som är så engagerad i sina elever. Alla är så bra på att lära ut”.

Leah Saffar, tog studenten 2022

“Vård och omsorg är ett unikt program där jag får möjligheten att studera som vanligt vid skolbänken men samtidigt uppleva arbetslivet. Jag trivs bra på skolan eftersom jag lär mig något nytt varje dag och känner en trygghet i skolan och klassrummet, samt känner mig sedd och hörd av mina lärare. Jag kommer att fortsätta inom sjukvård och hälsosektorn. Jag kommer studera vidare till dietist då jag vill hjälpa både friska och sjuka patienter med deras matvanor och näringsbehov”.

Alice Törnebohm, årskurs 3

“Jag känner mig alltid trygg på Åva, oavsett var jag är. Det är en trygg verksamhet. Det finns ingen som dömer en och lärarna är jättebra!

Vi arbetar mycket på lektionerna och har självständigt arbete som förbereder oss för framtiden. Lektionerna ser olika ut och vi har olika sorters examinationer.

På programmet får vi arbeta med samhällsfrågor i samhällsvetenskapen som är vårt huvudämne. Vi läser historia om hur samhället är uppbyggt. Vi har bra lärare i matte som verkligen gör att vi förstår och vi vågar fråga.
­
Klassen är jättebra! Vi var alla nerv­­­ösa första dagen men vi blev indelade i ­grupper för att göra olika aktiviteter så det blev direkt en bra geme

Hugo Mattsson, tog studenten 2022

“Allt jag kan har jag lärt mig här”

“Jag kunde ingenting när jag kom till Åva utan allt jag kan har jag lärt mig här. Det är kul att lära sig nya saker och att få jobba praktiskt eftersom det inte passar mig att bara sitta still. Jag gjorde min APL på ett elföretag på Lidingö och vi byggde lägenhetshus vid Täby galopp. Vi drog in all el i huset och fick jobba självständigt utifrån ritningar vi fick. Det fanns alltid flera handledare att fråga vid behov.

Tycker du om att arbeta med händerna och att jobba praktiskt tycker jag att du ska välja El och energi och jag vill verkligen rekommendera programmet. Fler tjejer borde välja El och energi för det är ett bra yrke och det behövs fler elektriker.”

Nahim Javier Estrella, graduated 2023

“IB is like studying in another country without going to another country. One of the best things about IB is that we are able to apply to universities all over the world.

We have many nationalities in our class and I am exposed to other cultures and behaviour. If I would like to visit their respective countries I will know much about it and how to act properly before visiting.

There is an open minded culture at Åva. I have made lots of friends in many different programmes and have a nice social life. I have learned how to write an essay accordingly which I did not know how to do when I started. But school is for learning, right? All teachers will help you if you ask for it.”

Agnes Setterwall Danielsson, årskurs 3

“Man vill inte känna sig begränsad av skolan utan känna sig bekväm och det kan man göra på Åva. Man känner sig som hemma och det är det viktigaste tycker jag, att man kan fokusera på sitt arbete.

Vi får kunskap om omvärlden som är viktig och intressant. Vi har bra lärare som visar att de bryr sig om oss elever. Det jag gillar med lärarna på Åva är att de är så nära eleverna och att de är så vänliga. Det gör att skolan känns trygg och välkomnande."

Lisa Thorander, årskurs 3

“Jag älskar natur! Jag har alltid haft skumma frågor som till exempel varför inte torrpasta möglar? Det är ju ägg i. Det och mycket annat kan jag äntligen få svar på så jag skulle inte kunna gå något annat program.

Det är helt underbart att gå musik! Min största dröm har alltid varit att vara med i ett band så jag lever min dröm när jag får sjunga och spela piano med vårt band i skolan. Mitt självförtroende har ökat sen jag började och jag har fått öva mycket på att stå på scen vilket jag tidigare var rädd för. Lärarna är motiverande och har tålamod. De vill att vi ska lära oss och det gör att vi vill lära oss.

Anledningen till att jag trivs så bra på Åva är för att alla är olika. Det är en blandning av människor. Du kommer att passa in hur du än är. Det finns inga krav på hur du ska vara utan du kan vara som du vill."

Gerda Adackute, tog studenten 2022

“Jag gjorde min sista APL på Danderyds sjukhus på avdelningen Njurmedicin 1. Där lärde jag mig mycket och det var intressant att få träffa alla olika människor med olika sjukdomar.

Något jag uppskattade med Vård och omsorg var att det både var teori och praktik. Vi hade också väldigt bra lärare som förklarade bra. De har egen erfarenhet av att arbeta inom vården så de vet hur det är i verkligheten.

Jag ska jobba som undersköterska ett tag för att få erfarenhet och sedan studera vidare till sjuksköterska.”

Emil Swanson Östlund, tog studenten 2022

"Det finns extremt mycket jobbmöjligheter"

“Man får lära sig ett hantverk på programmet och så lär man sig över tid och får en inblick av vad man kan göra i framtiden genom APL och olika studiebesök. Vi har bra balans i arbetet över året också.

Jag trivs bra eftersom vi har en bra klass och bra lärare. Det går att ha kul med ­klassen och med lärarna samtidigt som vi tar vårt arbete seriöst.

Jag hoppas på att få anställning på min praktikplats för jag vill jobba som elektriker i framtiden. Det finns extremt mycket jobbmöjligheter och det är en stor anledning till att jag valde programmet”.

Hållbart samhällsbyggande

Lär dig om hur städer växer, planeras och byggs med­­ fokus på hållbar utveckling i kursen Hållbart samhällsbyggande. Tillsammans arbetar vi med bland annat historiska exempel (civilisationer som gått under) samt belyser problematik som föreligger många megastäder idag.

Väljer du kursen kommer du lära dig om hur olika stadsplanemönster kan se ut samt vad som gäller i dagsläget och vilka lagar och processer som formar besluten. Förutom att kursen till stor del formas utifrån elevernas egna tankar och idéer så ingår även en rad olika studiebesök med kontakter utanför skolan. Kursen ingår också på Teknikprogrammet om du väljer inriktning Design och produktutveckling, profil “Arkitektur och miljö”.

Clara Vidstrand, tog studenten 2021

Medicinsk fördjupning är en intressant kurs med mycket eget arbete och olika teman inom kemi och biologi. Du kommer få testa på laborationer som man vanligtvis inte gör inom kemi/biologi ­kurserna vilket är otroligt roligt då du även jobbar med ­laborationerna under en längre period. Kursen låter dig vara kreativ och tänka själv, exempelvis när vi jobbade med kriminologi och skulle lösa ett mord. Kursen låter dig ta ett steg närmare universitetet.

Louise Fritz, Naturvetenskap, tog studenten 2022

Matematik specialisering i samarbete med KTH

På Naturvetenskapsprogrammet kan du välja Matematik specialisering som individuellt val vilket är ett unikt samarbete med KTH. Du läser kursen Linjär algebra för gymnasister på KTH parallellt med att du får undervisning i programmering kopplad av lärare på Åva.

Kursen är på avancerad nivå och ger dig meritpoäng samtidigt som du får in en fot på högskolan redan när du går gymnasiet. Kursen kan även väljas på Teknikprogrammet. Louise Fritz går sista året på Naturvetenskapsprogrammet och har valt kursen. Hon tycker att det bästa är föreläsningarna på KTH. Matematik är ett av hennes intressen och i framtiden vill hon plugga till ingenjör i matte eller fysik på just KTH. Därför är denna kurs en bra förberedelse inför fortsatta studier.

Emma Weissenborn & Ida Walin, tog studenten 2022

På Naturvetenskapsprogrammet väljer du natur eller samhälle som inriktning inför år 2.

-Vi har valt olika inriktningar i vår klass men trots det har vi en bra sammanhållning. Vissa programgemensamma ämnen läser vi fortfarande tillsammans vilket känns bra. Oavsett inriktning måste du vara beredd på att det är ett tufft program och mycket att göra. Det hårda arbetet kommer löna sig i slutändan.

Karl Thorén, tog studenten 2021

-Förra läsåret blev jag uttagen att tävla i Wallenbergs fysikpris och kom till final som en av 229 tävlande. Det var väldigt roligt! Fysik har alltid varit ett intresse och nu pluggar jag teknisk fysik på KTH. Min dröm är att forska och kanske hitta ett botemedel, ett smart material eller en klimatlösning. Allra helst drömmer jag om att få Nobelpriset men det känns otroligt. Med ett intresse för fysik kan man komma långt.

Atze Veldman, tog studenten 2023

NA går att kombinera med LIU (lokal idrottsutbildning). Det innebär att du får mer idrott på schemat, fortsätter utvecklas inom din idrott samtidigt som du får en bred utbildning.

-Det är ett högt arbetstempo här men det är bara kul. Mitt intresse för matte och kemi har ökat då det är mycket mer utmanande än vad det var på högstadiet. Jag har också valt LIU vilket ger mig mer idrott i veckan och möjligheten att fortsätta förbättras i min sport, basket. Men jag får också prova på andra sporter tillsammans med andra som också valt LIU.

Linnea Gunderyd, tog studenten 2021

-I årskurs 3 valde jag Psykologi 1 som individuellt val och det var tack vare den kursen som jag bestämde mig för att jag vill bli psykolog.

Hanna Johansson, tog studenten 2023

Naturvetenskapsprogrammet må vara utmanande men det är också spännande, roligt och ger dig en bred utbildning. Här får du möjlighet att inspireras av nya ämnen samt att fördjupa dig i redan befintliga intressen.

-Jag har valt natur som inriktning då en framtidsdröm jag har är att jobba med rymden, kanske som astronom eller liknande. Det började med en kemilektion här på Åva då vi pratade om atomer och efter det har jag intresserat mig särskilt för rymden. Till alla som funderar på Åva och programmet säger jag “Kom hit!”. Här behöver man inte vara rädd för att ställa frågor och be om hjälp.

Anna Brehmer, Naturvetenskap, tog studenten 2020

Det har alltid varit självklart för mig att jag skulle läsa Naturprogrammet då jag i framtiden vill arbeta som ­civilingenjör. Mina år på Åva har verkligen varit bra. Både för att jag är intresserad av naturämnena men också tack vare alla kunniga lärare. Det är en skola som hittar på mycket. Särskilt roligt har det varit att få åka på studiebesök. Dels har vi varit på KTH många gånger, dels har vi gjort flera fältstudier. Alla besök har varit givande och det har varit kul att få lära sig också utanför skolan.

I årskurs tre gjorde jag och två andra ett gymnasiearbete om hur växter påverkas av konkurrens från andra ­växter. Inspirationen till det fick vi från just ett studiebesök. Vi sökte till Unga forskare och gick hela vägen till semifinal. Det var lärorikt då vi både fick presentera vårt gymnasiearbete för ett flertal forskare och ta emot feedback från dessa. Jag skulle rekommendera dig att söka till både naturprogrammet på Åva och till Unga forskare. Om du är intresserad av ämnena så kommer du klara det!

Erik Åstrand, Naturvetenskap, tog studenten 2021

Som många andra femtonåringar visste jag inte vad jag ville jobba med i framtiden. Inför mitt gymnasieval ­kollade jag upp alla program och när det var dags sökte jag till Naturprogrammet på Åva för att det gav en bred behörighet inför fortsatta studier. Jag gillar dessutom matematik och naturämnen så det blev ett bra val. Gymnasiet är annorlunda från högstadiet, särskilt ­matte, kemi och fysik. På Naturprogrammet är det också ett högt tempo, men det gillar jag. Inför det här läsåret ser jag fram emot kursen Fysik 1 eftersom den verkar vara en bra blandning mellan matematik och natur. Åva är en lugn skola där du får vara som du vill. Jag var här på Öppet hus och fick en bra känsla vilket gjorde beslutet ännu mer självklart. Inför ditt gymnasieval så råder jag dig att välja något du tycker är roligt och är intresserad för. Naturprogrammet ger dig många valmöjligheter och öppnar många dörrar efter studenten

Hanna Tamas, Naturvetenskap, tog studenten 2018

Idag studerar jag biomedicin och kinesiska vid Lunds universitet. Forskning har alltid varit ett av mina största intressen men det var först efter gymnasiearbetet som jag definitivt bestämde mig. Där tittade jag på hur cancercellers fettproduktion påverkas om mängden sjukdomsorsakande protein regleras. 

På Åva möts man ständigt av nya utmaningar som gör att man utvecklas till sitt yttersta. Lärarna brinner för sina ­ämnen och de är mycket skickliga på att lära ut. ­Stämningen på skolan är mycket bra. Elever och lärare är trevliga och lättsamma, men samtidigt väldigt drivna och engagerade. Åva har gett mig breda och djupa kunskaper inom de naturvetenskapliga ämnena vilket jag har stor nytta av i universitetsstudierna.

Ellen Meurling, Naturvetenskap, tog studenten 2018

Jag läser just nu min fjärde termin på läkarprogrammet på Linköpings universitet och jag känner att Naturprogrammet gett mig bra förutsättningar och förkunskaper. Det roligaste på Åva tycker jag var kursutbudet. Jag fick en bred utbildning med programmet men kunde också välja till UF-företag vilket var en av de roligaste kurserna. 

Jag var lite skeptisk mot Åva från början men insåg att man inte ska döma utsidan utan att det är insidan som räknas. Det har varit en väldigt bra skola! Mitt bästa tips till dig som ska söka dig dit är att utnyttja Kulan vilket är en studieverksamhet där du kan plugga på håltimmar eller raster med hjälp av lärare. En sådan plats ska du värdesätta och lärarna finns där för dig.

 

 

Viktoria Nylund, Naturvetenskap, tog studenten 2020

Det bästa med naturvetenskapsprogrammet är att det ger en djupare förståelse till hur världen fungerar och att man får en bredare kunskap. För mig var det ett självklart val eftersom kemi och matte är mina favoritämnen. Till skillnad från högstadiet får man lära sig ämnena på ett sätt som ger en djupare förståelse. Man får faktiskt lära sig resonemangen bakom kunskapen. Det tycker jag är givande.

Jag har också valt att engagera mig i elevkåren och under ett år varit ordförande. Skälet till att jag tackade ja till det uppdraget är att jag gillar att arbeta i grupp och ville skapa nya kontakter och utveckla mitt sociala nätverk. Arbetet i elevkåren har också fått mig att se skolan på ett nytt sätt. Rollen som ordförande har också gjort att jag fått träna ledarskap:  hur man skapar sammanhållning i en grupp, fördelar arbetsuppgifter, samspelar med varandra och samarbetar med företag. Det är sådant som jag tror jag kommer att ha nytta av i framtiden. Mina framtidsplaner är att plugga projektutveckling på Halmstad Högskola eller Uppsala universitet.

 

 

Tjejer som programmerar

Vi heter Josefin och Nina och vi är två tjejer som tog studenten 2020 och gick på Naturvetenskapsprogrammet. Som individuellt val tog vi programmering. Vi ville ha en inblick i hur programmering går till eftersom det är något helt nytt för oss.

Det är även väldigt stor efterfrågan på programmerare på arbetsmarknaden och därför ville vi se om vi tyckte det var intressant. Vi båda blev förvånade över hur roligt det är. Just nu håller vi på med vårt slutprojekt som är ett yatzyspel. Man behöver inte ha några förkunskaper inom programmering för att gå kursen, vi hade aldrig programmerat innan.

Matilda Helander, Naturvetenskap, tog studenten 2018

Jag heter Matilda Helander och tog studenten från Åvas naturvetenskapsprogram 2018. Jag har bara positiva minnen från min tid på Åva och minns framförallt tiden innan studenten och klasskampen Åvabucklan. 

“ I dag är jag tekniksprångare på SJ Fordonsdivision och jobbar på huvudkontoret i Stockholm med 500 andra medarbetare. Tekniksprånget är ett praktikprogram som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin på uppdrag av Skolverket och som syftar till att locka fler ungdomar till en högre teknisk utbildning. Under de fyra månader jag är här på SJ får jag möjlighet att pröva på ingenjörsyrket och få större förståelse för vad man kan jobba som efter en ingenjörsexamen. Jag är med i ett fjärrdiagnoseringsprojekt som ska läsa av tågdatorn i realtid och därmed möjliggöra ett effektivare och bättre riktat underhållsarbete. I mitt dagliga arbete har jag stor nytta av matematiken och fysiken som jag lärde mig på Åva, som behövs för att förstå de värden som skickas in från tåget. Det kan till exempel handla om tågets viktförändring under resans gång eller matningen av ström från kontaktledningen.

I framtiden vill jag studera till civilingenjör inom medicinsk teknik i Linköping. Jag tror att kombinationen av fysik och matematik med biologi är något som passar mig extra bra. Jag vill också åka på en större äventyrsresa, men har inte bestämt när eller var jag ska åka. Idéerna växlar mellan att åka transsibiriska järnvägen och att bestiga Kilimanjaro.“

 

Emma Råvik, Naturvetenskap- musik , tog studenten 2021

Många av mina höjdpunkter på Åva hittills har varit de konserter och musiklektioner vi haft vilka har varit väldigt roliga. Jag går i en naturklass med åtta andra som läser inriktning musik tillsammans med mig. Vi har kommit varandra väldigt nära vilket jag tror beror på vårt ­gemensamma intresse och de aktiviteter vi gjort på grund av musiken. Natur och musik är en väldigt bra kombo. Du får både använda din kreativitet och skapa något samt lära dig matte och naturämnen vilket är en väldigt bra blandning. 

Särskilt mycket ser jag fram emot gymnasiearbetet inom musik samt den stora slutkonserten vi ­kommer att ha. Tycker du om musik och vill kunna lägga ner tid på det utan att studierna hindrar är detta något för dig. Du får en bred utbildning samt en fördjupad kunskap inom både musikproduktion och musikteori. Åva är dessutom en bra skola med en god och avslappnad stämning.

Elias Ihrefjord, Naturvetenskap-musik, tog studenten 2020

Sedan 1956 har Kemisamfundet varje år anordnat något som kallas för Berzeliusdagarna. Syftet är låta gymnasieelever få en insyn i hur det kan vara att arbeta med kemi. En av deltagarna från Åva förra året var Elias Ihrefjord från Natur-musikprogrammet. Elias blev tillfrågad av sin lärare att delta och han själv tror att det kan bero på att han dels är kunnig inom kemi, dels är intresserad och ställer många frågor. “Detta var en upplevelse jag inte kunde tacka nej till”. 

Varje år deltar cirka 350 elever från hela Sverige. Internationella och svenska forskare från både universitet och industri håller föredrag för att inspirera ungdomarna till att söka sig vidare inom kemi. Särskilt intressant tyckte Elias att fördraget om ­mikrorobotar var som hölls av en brittisk forskare. Ta chansen att delta i Berzeliusdagarna om du får möjlighet, uppmanar Elias, då det både kan öka ditt kemiintresse samt hjälpa dig att ta reda på vad du vill studera vidare inom kemi.

Mikaela Lindgren, Naturvetenskap- musik, tog studenten 2017

Tiden på Åva var mina tre bästa skolår. Där fick jag vara en del av en härlig miljö och möta fantastiska lärare. Naturprogrammets musikinriktning var en bra kombo för mig då matte, fysik och biologi varvades med musik och möjligheten att få spela obegränsat. Jag fick det bästa av två världar. 

Efter studenten jobbade jag och reste ett år. Sedan rekommenderade min musiklärare Jörgen, från Åva, mig att söka vidare till folkhögskola med inriktning musik. Jag sökte till Geijerskolan i Värmland och läste under mitt första år sång som huvudinstrument och nu läser jag musik och teater under mitt andra år. Det har varit härligt att få syssla med musik på heltid och möta människor med liknande intresse.

Ellen Bennet, Naturvetenskap-musik, tog studenten 2018

Musik har alltid varit mitt största intresse. När jag läste att man kan få full behörighet till universitetet efter att ha gått natur-musik kändes den kombinationen perfekt för mig. Det roligaste med programmet var gemenskapen i klassen! De flesta var studiemotiverade och hade samtidigt ett gemensamt intresse. Vi spelade ofta tillsammans på rasterna och utanför skoltid.

Naturvetenskap - musik på Åva har gett mig en bred grund att stå på när jag senare ska söka till universitetet. Kurserna i musik har fått mig att utvecklas inom både sång, piano och musikteori, och det har jag haft mycket nytta av både när jag sjunger i kör och spelar musik själv eller med kompisar. När musikalen “Stormakt i otakt” sattes upp fick jag spela huvudrollen.

Hösten efter studenten gjorde jag Tekniksprånget på ett företag i Arninge som heter Flir. De tillverkar värmekameror, som i stället för vanligt ljus fångar upp infraröd strålning.  Nu jobbar jag som elevassistent på en högstadieskola och ska söka en ettårig musikalutbildning på en folkhögskola, eftersom sång och dans är mina största intressen. Efter det vill jag plugga till civilingenjör, för jag är fortfarande väldigt intresserad av matte och fysik. Linköping verkar vara en trevlig stad med ett kul studentliv!

 

 

Harald Hamrin Reinhed, Naturvetenskap - musik, tog studenten 2020

Jag valde att gå natur för att jag gillar de ämnena mest och för att det ger bra förutsättningar för vidare studier. Men musik är också ett stort intresse och när jag hittade just den här kombinationen så kändes det perfekt!

Förutom att man får en bra förberedelse inför högskolestudier så träffar man andra som utöver naturämnena även har musik som stort intresse. Musiklektionerna bryter av mot övriga ämnen och fungerar som ett kreativt andningshål vilket ger mycket till alla ämnen i slutändan.

Ett projekt vi gjorde som var väldigt kul och annorlunda var spelningen på Debaser i våras, där vi var ansvariga för att välja låtar, repa in dem, kompa lärare och hålla i hela showen på treornas avslutningsfest!

Jag tycker att det är bra lärare, bra bibliotek och en trygg och avspänd stämning på Åva (man kan komma klädd som man vill).

Efter gymnasiet vill jag plugga vidare, förmodligen något inom fysik och matte. Men jag kommer nog jobba något år först.

Mattias Olla, Naturvetenskap-musik, tog studenten 2013

Under min tid på Åva fick jag möjlighet att utveckla mitt intresse för såväl naturvetenskap som musik, med fantastiska lärare som alltid uppmuntrade mig att utmana mig själv och lära mig mer.

Efter tre år på Åva började jag på Teknisk fysik på KTH. Det var fem tuffa år, men också några av de mest belönande i mitt liv. Jag har läst kurser inom allting från matematik och programmering till kvantfysik, hållfasthetslära och relativitetsteori, men också gjort en massa roliga saker vid sidan av studierna. Jag ägnade väldigt mycket tid åt spex, en sorts musikalteater i studentvärlden. Redan under mitt första år på KTH började jag spela i Kårspexets orkester, och där är jag fortfarande med och dirigerar en fantastisk orkester bestående av 15 personer. Mina år i Kårspexet har låtit mig växa, inte bara musikaliskt, utan har även lärt mig om projektledning och gett mig många vänner för livet.

Idag jobbar jag som utvecklingsingenjör inom medicinteknik, inriktat mot blodanalys. Vi designar instrument för screening, vilket gör att fler personer kan få rätt vård tidigare. Inget av detta hade varit möjligt utan den solida grund som Åva gav mig, både inom ämneskunskaper som matematik, fysik och musik, men även den personliga utveckling som gjort mig till den jag är idag.

 

Irma Lidberg och Malin Sandbrink, Design, arkitektur, miljö, tog studenten 2023

Du väljer själv om du vill läsa fördjupningskurser inom till exempel matematik för att bredda din behörighet eller om du vill välja kreativa kurser som Designmodeller. 

-Vi valde båda inriktningen Design för att det är mycket bild och form samtidigt som det finns mycket man kan göra efter gymnasiet. Det är passande om du t.ex. vill bli arkitekt men även för andra yrken. Vi har båda valt matte 4 då det ger oss största möjliga högskolebehörighet. 

Alva Fahlander och Sigrid Ekman, Informations- och medieteknik, tog studenten 2022

Teknikprogrammet erbjuder välutrustade lokaler, bra utrustning och kunniga lärare som förbereder dig för vidare studier och en framtida karriär.

-Teknikprogrammet är ett roligt men utmanande program. Du får läsa ämnen som du stött på förut som matematik och fysik, men också flera nya ämnen som programmering och webbutveckling. Vi visste ingenting om programmering innan men det kändes roligt att prova något nytt och vi blev båda positivt överraskade. I framtiden vill vi båda fortsätta med teknik på ett eller annat sätt, antingen genom någon ingenjörsutbildning eller inom AI.

Pia Almgren och Tilde Goodliffe, tog studenten 2021

-Vi byggde en modell av framtidens mest ultimata hus, ett plus­energihus som producerar mer energi än vad det förbrukar, säger Pia och Tilde.

Alrik Lundevall och Marcus Lord, tog studenten 2022

Teknikvetenskap på Åva är så avancerat som det kan bli och du får fördjupade kunskaper inom både fysik, matematik och teknik vilket kräver ett gediget intresse för dessa ämnen. Du får använda teknikvetenskapliga arbetsmetoder inom exempelvis matematisk modellering och simulering.

-Vi har byggt och programmerat en radiostyrd bil med hjälp av skolans 3D printers, säger Alrik och Marcus.

Ruben Sintorn, Teknikvetenskap, tog studenten 2022

Teknikvetenskap på Åva är en språngbräda till vidare studier på tekniska högskolor.

-En av mina framtidsdrömmar är att plugga på KTH och därför har jag valt Teknikvetenskap på Åva. Lärarna här vet vad de håller på med vilket krävs för att förstå både matte och fysik. I år har jag valt kurserna Fysik 3 och Matematik specialisering (ett samarbete med KTH) som individuellt val. För många är KTH den bästa högskolan så möjligheten att få vara där redan nu är ett nöje.

Egil Guting, Informations- och medieteknik, tog studenten 2021

Det finns mycket stora möjligheter till arbete inom teknikbranschen, till exempel som utvecklare för spel och digital media och mjukvaru- och systemutvecklare. På Åva får du utmanas och utvecklas i de kurser som ingår i programmet samt de kurser du själv väljer som programfördjupning eller individuellt val.

-Det har varit spännande tre år på Åva. Jag valde Teknikvetenskap som inriktning eftersom jag är intresserad av matematik. Dessutom tycker jag att Programmering är väldigt roligt vilket medförde att jag exempelvis valde Programmering 2 som individuellt val. Där programmerade jag bland annat spel tillsammans med en kurskamrat. Jag valde också matte specialisering under mitt sista år i och med mitt matematikintresse.

Om du vill se denna video så behöver du godkänna riktade cookies. Du kan läsa mer om riktade cookies och ändra dina inställningar genom att klicka på cookiesymbolen nere till vänster.

Amanda Rojas, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2022

Mitt första år på Åva har varit bra. Jag tycker om skolan och är nöjd att jag valde Teknikprogrammet. Jag har bara bott i Sverige i några år vilket gör att det ibland kan vara utmanande med svenskan men jag gör så gott jag kan. Matten och kemin har varit svårast men det är bra lärare som är duktiga på att instruera vilket gör det roligt ändå. Jag ser särskilt mycket fram emot att börja läsa fysik i år. En av de roligaste sakerna vi gjort hittills var när vi fick bygga en bil av en musfälla i mindre grupper på tekniken. Den bilen som åkte längst vann. Jag och min grupp kom tvåa. 

Jag tycker om att programmera och designa vilket gjorde att jag valde Teknik och infomedia som inriktning. Det är också viktigt att du är intresserad av matematik och datorer om du ska söka till Teknik. Än så länge är det färre tjejer än killar på programmet men jag rekommenderar verkligen tjejer att söka då utbildningen öppnar för många möjligheter. I framtiden hoppas jag plugga vidare inom design.

Amanda Kristfeldt, Teknik, Design, tog studenten 2021

Det som är det allra bästa med Teknik och design är att vi har en fantastisk blandning mellan de tyngre, teoretiska ämnena och de mer kreativa kurserna. Precis som alla teknikklasser läser vi fysik och matematik på en hög nivå, men designinriktningen ger oss också kurser som bild och CAD (3D modellering i datorn). De ­kurserna lättar upp i schemat och gör att man orkar med de allra tyngsta kurserna, men ger också utrymme att vara kreativ och öva på att tänka ”utanför boxen”, vilket jag tror är viktigt inom många yrken. Inte minst som ingenjör måste man kunna hitta nya lösningar på problem, något som vi tränar mycket på. Vi har också väldigt bra lärare. De anstränger sig alltid för att se till att alla ­hänger med och är ofta flexibla med prov och inlämningar om vi har mycket att göra under en period.

 Som skola tycker jag att Åva är otroligt bra. Det är mysig stämning och man anstränger sig verkligen för att skapa en plats där man vill vara. Det finns gott om bord om man vill sitta och plugga på rasterna eller efter skolan. Dessutom finns ett välutrustat bibliotek med böcker och tidningsartiklar inom det mesta.

Eira Bergli Lagergren, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2021

Det jag gillar med Åva är att det är en bra stämning på skolan och att lärarna är bra då de är väldigt engagerade i vår utbildning och vill att vi ska nå vår potential och våra mål. Skolan har en trevlig atmosfär både i klassrum och korridorer. Jag har deltagit i Hack your world vilket är en tävling där man jobbar som ett lag från sin skola i en hel dag. Laget kommer på en idé som bidrar till hållbar utveckling. Idén utvecklades sedan vidare på begränsad tid och i slutet av dagen presenterade vi den för en jury och alla andra tävlande. Vi fick också en heldag där vi  fick lyssna på föredrag och få en inblick i vad IBM och Ericsson jobbar med. Att vara med på Hack your world var roligt, spännande och det var väldigt intressant. Vår idé var en app och en hemsida där eleverna på skolan får vara med och rösta om maten i skolan med målet att minska matsvinnet. Det var totalt 17 lag som var med och tävlade och vi fick ett av de fem priserna som var “Technology For Good”.

Anton Magnusson, Teknik, Informations- och medieteknik , tog studenten 2022

Jag började programmera redan under ­högstadiet och tycker det är roligt eftersom det ­ställer höga krav vilket jag gillar. En dag såg jag en ­affisch på Åva om en programmeringstävling Under mitt första gymnasieår fick jag möjlighet att delta i ­Programmeringsolympiaden som är Sveriges ­största ­programmeringstävling där jag kom på plats 40 medan topp 20 gick vidare till final. Jag ­fick även delta i ett utbildningsläger ­anordnat av Kodsport Sverige. Tävlingarna går ut på ­problemlösning. Du får ett problem som du ska lösa med hjälp av datorns verktyg vilket ­fattade mitt intresse. Jag såg min chans att ­testa ­programmering på tävlingsnivå. vilket gör det intellektuellt utmanande. Mitt mål är att fortsätta tävla så länge jag ges möjlighet att göra det. 

Anton Mattsson, Teknik, Design, tog studenten 2021

Jag tycker att det vi gör på Teknikprogrammet är väldigt roligt och samtidigt lärorikt. Lärarna är fantastiska vilket gör undervisningen engagerande och motiverande för oss elever. På Teknikprogrammet gör man allt möjligt som har med grunden till ingenjörsutbildningarna på högskola att göra och det gör det väldigt lätt för oss som elever att veta var våra intressen är och således välja rätt högskoleutbildning. Vi på Teknik och design har till exempel CAD där vi lär oss att designa föremål och större konstruktioner i 3D, för att sedan kunna skriva ut modellerna i skolans 3D-skrivare. Vi har också Konstruktion vilket är väldigt roligt och lärorikt då man får många insikter i hur byggnader och fordon är konstruerade för att hålla.

Karl Wickerts, Teknikvetenskap, tog studenten 2020

Kursen Matematik specialisering är ett samarbete ­mellan Åva och KTH där du ges möjlighet att fördjupa dina kunskaper i linjär algebra, programmering samt lära dig ett helt nytt språk, python. Jag är en av de eleverna som läst kursen. Samarbetet mellan Åva och KTH ­tycker jag har fungerat bra. KTH erbjuder 50 poäng i linjär ­algebra ­medan Åva lagt till 50 poäng i programmering. Mina tre år på Åva är jag väldigt nöjd med. ­Särskilt roligt har det varit att träffa människor med samma intresse, vilket jag fått möjlighet att göra på Teknikprogrammet. Efter ­studenten vill jag läsa teknisk matte på KTH och i ­framtiden ­skulle jag kanske vilja arbeta som ­programmerare. Därför har kursen känts väldigt användbar. Om du gillar ­programmering, ­matematik samt vill få en inblick i universitetsvärlden ­rekommenderar jag dig att söka Teknikvetenskap och kursen Matematik ­specialisering.

Mattespecialisering - samarbete med KTH

Karl Wickerts och Theo Nygren gick Teknikprogrammet, tog studenten 2020 och läste kursen Matematik specialisering som är ett samarbete mellan Åva och KTH där eleverna ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper i matematik, programmering samt lära sig ett helt nytt språk, python. Theo berättar att han valde kursen för att han är intresserad av just matte och programmering samt för att den ger meritpoäng. Karl instämmer att kursen är rolig men beskriver den också som bra för honom då han har dyslexi och kan finna andra kurser jobbiga. “Du får bra grundkunskaper i början av kursen”, säger Karl och betonar att alla ges samma förkunskaper. Särskilt roligt tycker han att det är att få åka till KTH varannan vecka för föreläsningar i linjär programmering. På KTH får eleverna den teoretiska kunskapen medan lektionerna på Åva är tillfällen då de får öva sig i de praktiska. KTH erbjuder 50 poäng i linjär algebra och Åva har sedan lagt till programmering för att specialisera sig samt för att erbjuda en 100-poängskurs.

Vem borde söka Matematik specialisering? Du som har ett gediget intresse för matematik och programmering borde söka kursen tycker Theo och säger att “om det är någon som funderar så kan jag rekommendera kursen för jag tycker den är jätterolig och intressant”.

Matilda Johansson, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2019

Jag valde teknikprogrammet för att jag ville ha en bred utbildning eftersom jag inte visste vad jag ville bli. Det som lockade var att jag  vill hålla på med datorer. Många ungdomar tycker att det är roligt med Instagram och Facebook men vet inte hur de fungerar egentligen. Jag ville förstå och  lära mig hur sociala medier och andra plattformar är uppbyggda.

Webbutveckling tycker jag har varit den roligaste kursen. Där har jag fått lära mig hur man bygger en hemsida från grunden. Vi har fått lära oss två programmeringsspråk: html och css. Jag kunde ingenting om programmering när jag började men lärde mig snabbt för det var så himla roligt. Nu har jag gjort en egen hemsida om smink. Just nu finns den bara på min dator men via skolan kan jag få en domän där jag kan lägga in den så att andra kan gå och titta på det jag gjort.

Efter  studenten så vill  jag plugga vidare direkt. Jag tänker söka till civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi I Linköping. Jag tycker att det låter kul att kombinera teknik och ekonomi. Att få jobba som projektledare i framtiden skulle passa mig bra.

 

Karolina Rozanska, Teknikvetenskap, tog studenten 2019

Det bästa med teknikprogrammet är att det vi lär oss är så brett och det gör att det finns många valmöjligheter i framtiden. Man får möjlighet att utveckla sina intressen och kanske även bli intresserad av något nytt. Jag valde inriktning teknikvetenskap. En av de saker jag tycker varit mest intressant var våra CAD-lektioner, där vi modulerade olika föremål och delar i 3D. Senare fick vi möjlighet att skriva ut föremålen i 3D-skrivare vilket gjorde det ännu roligare, för då kunde man kunde se och känna på det vi designat i verkligheten. Det jag gillar med Åva är att skolan utvecklas hela tiden och det händer mycket. Efter gymnasiet vill jag studera maskinteknik utomlands.

Frida Hellander, Teknikvetenskap, tog studenten 2020

Jag bestämde mig ganska tidigt för att välja teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap, för jag tyckte att teknik var kul på högstadiet. Något som också har påverkat mig är det är många ingenjörer i min släkt. Att det blev inriktning teknikvetenskap berodde på att det är den mest teoretiska och ligger ganska nära naturvetenskapsprogrammet, som också var ett alternativ för mig.

Det jag gillar med mitt program är blandningen av teori och praktik. Vi räknar mycket, men gör också experiment. Då får vi möjlighet att testa om det vi gjort beräkningar på fungerar i praktiken. Vi jobbade till exempel med vattenflöden och räknade då på hastigheten när vatten rinner. Sedan fick vi testa det i verkligheten och jämföra skillnaden.

Jag gillar också att skriva eftersom det är så kreativt. Det finns andra i klassen som är jätteduktiga i matte, men inte lika bra på skrivande - så vi hjälper verkligen varandra. Även om det är en övervikt av killar på programmet så känner jag att jag får vara mig själv och göra det jag tror på. Mina klasskompisar är väldigt schyssta och det gäller också andra elever på skolan. Det är verkligen en mjuk stämning på Åva.

I framtiden vill jag jobba inom teknikområdet, men vet inte exakt med vad. På något sätt vill jag kunna hjälpa andra och bidra till att samhället blir bättre. Jag vill gärna ha ett rörligt jobb, för jag har svårt att tänka mig att sitta på ett kontor hela dagarna. 

Naile Tahir, Teknik, Informations-och medieteknik, tog studenten 2022

Jag går i TE19A sedan drygt tre veckor tillbaka och hittills tycker jag att det är kul och att det dragit igång direkt med mycket att göra, mycket att hinna med och mycket matte att läsa. Men det är lugnt för att det går att lösa. Jag tränar mycket och har lagt upp en plan för hur jag ska plugga. Jag stannar kvar på skolan efter sista lektionen fram till att träningen börjar. 

Jag valde Åva och teknik för att det lät kul men det är ännu roligare än jag tänkte. Lärarna är jättebra, speciellt matteläraren är bra. Första dagen fick alla teknikettor göra en övning som var att vi skulle bygga torn av bland annat spagetti. Det var roligt eftersom klasserna fick lära känna varandra bättre. 

Det är ingen som dömer någon på Åva utan man får vara som man är och alla passar in. Så om någon frågar varför man ska söka till Åva skulle jag svara så. Också för att alla vuxna på skolan är lätta att prata med. De är engagerade i eleverna och i vad som händer.

 

Hanna Johansson, Teknik-Design, tog studenten 2019

Jag tror att det finns en fördom hos många tjejer att det är bara killar som är datanördar på teknikprogrammet och därför tror de att de inte skulle passa in där. Men det gör man och jag hoppas att många fler tjejer inser det och vågar välja teknikprogrammet.

Innan jag började på Åva hade jag hört att det var en accepterande atmosfär på skolan och det stämmer verkligen. Man blir inte bedömd utan får vara den man är. Genom att elevkåren hittar på olika aktiviteter och vi har Bucklan i trean så lär man känna elever i andra klasser.

Jag tycker om att skapa och designa saker, så det vill jag gärna jobba med i framtiden

Oriana Lama, Teknik-Design, tog studenten 2019

När jag skulle söka till gymnasiet och pratade med elever på mässor tyckte jag att teknikprogrammet verkade spännande, för det kändes väldigt kreativt. Efter tre år vet jag att det stämmer. Mina favoritämnen är CAD, Design och Teknik specialisering. I de kurserna har jag verkligen fått göra det jag vill vill och vara kreativ. Vi har fått modellera i datorn, göra ritningar och bygga saker. Det har varit så kul.

Fast Åva är en stor skola känns det som att alla kan prata med varandra. När man går i olika delar av skolan så är det alltid någon som säger hej, både lärare och elever. Lärarna är engagerade i eleverna och hjälper oss så mycket som möjligt.

När jag pluggat vidare på högskolan vill jag gärna ha ett jobb där jag får kombinera teknik och design. Det kan t ex vara arkitekt eller designer.

Filip Renberg, Teknik, Informations- och medieteknik, tog studenten 2019

Jag valde teknikprogrammet på Åva av olika anledningar. Jag ville stänga så få dörrar som möjligt för framtiden och framtida yrken. Teknik var det program som stängde minst antal dörrar och hade det som jag var intresserad av. Egentligen var jag “bättre” i samhällsorienterade ämnen, men jag hade ett större intresse av naturorienterande ämnen och främst teknik.

Jag har inte bestämt mig för vad jag ska göra i framtiden men jag vet att teknikprogrammet är väldigt relevant och nyttigt. Det vi lärt oss kommer vi att kunna använda både generellt i livet och samhället och inte bara i ett framtida yrke. Teknik är väldigt integrerat i vår vardag och att då förstå teknik och hitta nya lösningar är väldigt centralt i vårt samhälle idag. Teknik kommer att spela en större roll och att då ha dessa förkunskaper kommer att hjälpa mig.

Jag tycker att det bästa med Åva är lärarna. De är kompetenta, och det mest avgörande är hur man anpassar sin pedagogik efter gruppen, något som lärarna här på Åva gör väldigt bra. Detta är speciellt viktigt då vi läser många “tunga” kurser som fysik, matte och teknik på teknikprogrammet, där lärarna anpassar undervisningen och ser till att alla förstår och hänger med. Vi har en väldigt bra klass och just teknikklasserna är ofta väldigt sammansvetsade. De flesta som väljer teknik är intresserade av spel, datorer och IT.  Det fungerar som en bra “isbrytare” och det blir lättare att lära och känna varandra.

Jacob Littorin, Teknik, tog studenten 2018

Jag heter Jacob Littorin. Åva gymnasium och teknikprogrammet, var min dagliga hemvist under tre händelserika år tills jag tog studenten i juni 2018.

Gymnasiet handlar inte bara om utmanande prov och långa - nästan ändlösa projekt, utan om allt däremellan. Man börjar inte på gymnasiet för att överleva tre långa år av hårt studerade, utan för att leva under hela den perioden. När du väl går ut? Ja då önskar du inget mer än att få uppleva gymnasietiden igen.

Jag engagerade mig i Åvas elevkår och satt med i dess styrelse under verksamhetsåret 2017-2018. Medan studierna gav mig kunskaper, så gav elevkåren mig erfarenheter. Teamwork, föreningsarbete, struktur, planering och marknadsföring. Hur planerar man ett event för alla 1200 elever på Åva? Hur marknadsför man detta event så effektivt som möjligt? Hur genomför man det? "Do it or choose to not do it". I jobblivet kommer du troligen behöva göra det ändå - och erfarenheterna du får från elevkåren ger just dig ett enormt försprång. Du lär dig allt från att sälja in banbrytande idéer till skolledningen till att förhandla med olika företag som tillverkar studentmössor.

Vill du maximera ditt lärande på Åva? Engagera dig i elevkåren och lär dig hur du hanterar olika situationer. Det gjorde jag. Jag är inte längre rädd för att prata inför en större grupp. I elevkåren fick jag ta mikrofonen och marknadsföra event inför fullsatt matsal, presentera föreläsare i aulan och agera speaker på Tibblevallen när vi anordnade ettornas insparksdag.

Samtidigt hade jag inte utvecklats i en sådan grad utan ytterligare flertal presentationer i klassrummet, gruppuppgifter, boksamtal, tuffa prov och hundratals inlämningsuppgifter som förfinade min skrift, min problemlösningsförmåga och mitt tankesätt.

Idag jobbar jag på ICA. Jag tar paus i ett år innan fortsatta studier. Däremot stoppar inte avbrott i plugget min vilja att gå framåt. I mitt gymnasiearbete tog jag fram en detaljplan för nya Åkersberga Centrum. Efter att ha tagit initiativ och medverkat på olika samråd i Österåkers kommun så fick jag kontakt med bygglovschefen. Kontakter är livsviktigt, och det gjorde att jag i höstas fick komma och presentera mitt arbete på Österåkers kommuns planenhet, där jag nu har en fot in för framtida jobbmöjligheter.

Detta är min historia. Hur vill du att din gymnasietid ska se ut?

Cornelia Möller, tog studenten 2022

Du som har ett engagemang för mänskliga rättigheter kommer att trivas på Samhälls­vetenskapsprogrammet.

-Jag har valt att engagera mig i Åvas ­Amnestyförening för jag vill kunna ­förändra världen. Det var en föreläsning på skolan som väckte mitt intresse. Att jobba för jämställdhet, yttrandefrihet och ­människors lika värde är viktigt för mig.

Hanna Ragnebrink, tog studenten 2021

Programmet är för dig som har intresse för olika samhällsämnen, både i dåtid och nutid. Åva satsar på internationalisering och ämnesöverskridande samarbeten.

-Under min tre år här har jag både fördjupat mig inom de Globala målen, företrätt olika länder i olika samhällsfrågor, lärt mig om konflikter samt fått många bra redskap och verktyg för att studera vidare efter studenten. Jag har också fått med mig erfarenheter från resan till Europaparlamentet som vi gjorde i årskurs 2. Resan anordnades av Euroscola och vi vann den genom ett ämnesöverskridande samarbete mellan engelska och samhällskunskap. Det var once in a lifetime!

Mina Rezania, årskurs 3

Om du vill ha många dörrar öppna efter studenten passar samhällsvetenskaps­programmet dig. Inom det individuella valet kan du välja kurser utifrån dina intressen.

-Samhällsprogrammet var ett naturligt val för mig då jag har ett väldigt starkt intresse för ämnen som historia, ­samhällskunskap, geografi och religion. Samtidigt älskar jag att skriva, måla och hålla på med musik så någon kreativ kurs som individuellt val kommer det nog att bli så småningom. Det känns som en bra kombo för mig. På Åva känner man sig trygg och du är fri att vara den du är.

Oskar Nyberg och Dimitrios Theodoridis, tog studenten 2023

SA går att kombinera med LIU (lokal idrottsutbildning). Det innebär att du får mer idrott på schemat, fortsätter utvecklas inom din idrott samtidigt som du får en bred utbildning.

-Vi båda har valt LIU i kombination med ­samhällsvetenskapsprogrammet och våra sporter är basket respektive fotboll. Det bästa med LIU är att vi får en extra idrottslektion i veckan och att vi får möjlighet att utvecklas och bli ännu bättre inom vår idrott samtidigt som vi hinner med skolan.

Filippa Fästlund, Samhällsvetenskap, tog studenten 2022

Åva för mig är en trivsam plats där alla verkligen är jättetrevliga. Man känner att man inte är ensam och att alla är välkomna. På Samhällsvetenskapsprogrammet får vi lära oss allt om hur samhället fungerar; från ideologierna och samhällsstrukturen till själva människorna i samhället och hur vi kan påverka allt. Lärarna på programmet är fantastiska och de finns verkligen där för en om man behöver hjälp. De har hjälpt mig med det jag inte känner mig säker på och fått det att kännas lättare. Samhällskunskapen har lärt mig nya saker och har gjort mig mer förstående i vad som händer i världen. Lärarna på Samhällsprogrammet gör kurserna både roliga och utmannande. ­­Vi får lära oss att tro på oss själva och utbildningen har fått mig att bli mer självsäker.

Marcus Ståhl, Samhällsvetenskap, tog studenten 2021

Jag tycker att det är mycket bra att gå på Åva. Det är en väldigt trevlig och välkomnande miljö som skapas av de som jobbar där, lika mycket kökspersonal som lärare till rektorer bidrar till den positiva känslan. Cafeterian i skolan är väldigt bra och där har jag ätit frukost många gånger och maten i skolan är också mycket bra.

Samhällsvetenskapsprogrammet är en väldigt bred utbildning. Det ger en stabil grund vilket jag tycker är det bästa, dvs. att kunna ha så många dörrar öppna. En stor bonus med att det är en bred utbildning är att arbetet sällan är enformigt utan man jobbar med ämnen, olika från varandra och det gillar jag. Lärarna gör ämnena roliga med sin entusiasm och variation av arbete. Det kan vara allt från att kolla på en bra film och analysera den till att göra mer praktiska arbeten i ämnen som natur och geografi.

 

Isa-Marie Carsbo, Samhällsvetenskap, tog studenten 2020

Jag tycker om politik och att att diskutera. Jag gillar att utgå från olika frågeställningar och filosofera om saker, frågor där det inte finns korrekta svar, man får  diskutera utifrån människors olika värderingar medmera.

Man träffar människor som tänker likadant, vi har samma eller liknande intressen. Vi tycker alla om att sitta och diskutera, vilket är jättekul och intressant.

Jag blev chockad över hur kul naturkunskapen var - läraren gjorde det roligt. Vi har samarbetat mycket mellan ämnena, det var kul eftersom det blev en uppgift att fokusera, göra ordentligt istället för flera halvdana i flera kurser. Det blev mindre stressigt. Till exempel Energirollspel (samhälle, naturkunskap och svenska), även film som diskuterats i samhällskunskapen fast på engelska mm. Religion är ny i år och kul eftersom det just inte finns något rätt eller fel, man utgår från vad man tror, motiverar mm. Det blir roliga diskussioner. Min klass är bra på att diskutera, mycket inlevelse i diskussionerna, hetsigt ibland, men roligt.

Bra stämning på skolan. Många duktiga lärare, de flesta lär ut så alla kan förstår, kan förklara på flera sätt. Man får undervisningen anpassad efter sig själv beroende på vad man har svårt för. Bra problemlösningstänk,  individanpassad undervisning, inte enbart för de bästa eller sämsta, utan alla får det de behöver, ingen blir bortglömd. Jag är nöjd. Eleverna är trevliga på Åva, övrig personal som till exempel i matsalen och vår skolvärd är trevliga och hjälpsamma. Folk sköter sig själv, man får vara den man är, ingen höjer på ögonbrynen om man är annorlunda. Det är en bred skola med många olika identiteter, etniciteter, där alla är vana med alla. Många aktivitetsdagar är också bra, schemabrytande, lära sig saker utanför klassrummet. Det blir mer praktiskt då, inte bara läsa. Man får interagera i det man lärt sig.

När jag började på gymnasiet ville jag bli lärare, men nu vill jag bli brandman - jag vill jobba med människor. Brandmansyrket verkar innehålla olika arbetsuppgifter och man behöver inte bara sitta still, utan det är ett aktivt yrke. Jag spelar mycket innebandy (allsvenskan Åkersberga) så jag anpassar mitt liv efter det.  Jag kanske pluggar vidare direkt efter gymnasiet eller så jobbar jag lite först. Jag vill dock ha mer än bara en gymnasieexamen i alla fall.

Clara Thorander, Samhällsvetenskap, tog studenten 2019

Jag tog studenten 2019 och började arbeta direkt under sommaren. Jag har provat på en mängd olika arbetsplatser inom butik och service. Under min tid på Åva var jag först väldigt rädd för att presentera, ­redovisa och kommunicera med andra människor. ­Detta var saker som jag fick öva på och jag är så ­tacksam att jag fick hjälp och stöttning till att våga säga vad jag tycker och yttra mina åsikter. Idag har jag absolut inga problem med att presentera en film för en fullsatt IMAX föreställning på bion i Scandinavia, prata med vem som helst eller en oförberedd presentation. Något som också har hjälpt mig att utvecklas som ­person är att jag under min gymnasietid engagerade mig för skoltidningen, var ordförande för FN elevförening och Amnesty vilket stärkt mitt självförtroende samt gjort att jag vågar ta ansvar och vågar visa vem jag är. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb just nu men jag vill plugga vidare till domare nu till hösten. Mitt mål är att förändra samhället.

 

Erika Karlsson Öhlin, Samhällsvetenskap, tog studenten 2012

Jag tog studenten 2012 och arbetar idag som kommunikatör på Täby kommun med utbyggnadsprojektet Roslags-Näsby.

Mitt uppdrag går bland annat ut på att skapa innehåll till sociala medier och webb så det blir en del foto, film och formgivning. Mitt jobb är framförallt kreativt och varierande vilket passar mig jättebra. När jag gick på Åva var jag med i skoltidningen och fick genom den inblick i det jag arbetar med idag. Från tiden på Åva fick jag även bra erfarenheter om hur det är att arbeta i grupp då vi hade en hel del grupparbeten, något som nu är en stor del av min vardag. Under min tid på Åva hittade jag också den viktiga balansen mellan att plugga och samtidigt ha kul. Just nu jobbar jag med kommunikationen kring de nya hållbara kvarteren i Roslags-Näsby och rekommenderar alla att besöka Hållbarhetscentrum där man kan lära sig om allt från stadsodling till hur arkitektur kan vara hållbar.

 

Filippa Curbo, tog studenten 2022

-Jag tycker om programmet väldigt mycket. ­Lärarna tar hänsyn till att vi är människor och planerar studierna tillsammans med oss. Det finns en ömsesidig respekt och det är aldrig jobbigt att komma till skolan. I år ser jag fram emot gymnasie­arbetet och vårt UF-företag. Efter ­studenten skulle jag vilja starta eget företag. För mig är det en grej jag skulle vilja göra och här får jag verktygen och kunskapen jag behöver.

Hugo Löthner, tog studenten 2021

Under ditt sista år på programmet startar, driver och avvecklar du ett eget UF-företag. ­Hugo ­Löthner berättar om hur han fick sin affärsidé.

-Jag är uppvuxen med hemgjord kimchi (fermenterad salladskål) och tröttnade på att det inte fanns någon miljövänlig eller vegansk produkt att köpa. Då bestämde jag mig för att starta KindKimchi UF. Produktionen har jag skött själv hemma i mitt kök vilket inneburit mycket hackande och skalande. Det har tagit tid men varit värt det! UF-företaget har varit utmanande men också roligt när det går bra. Det är häftigt att se ens vision bli verklighet. Planen är att fortsätta driva mitt företag även efter studenten. 

Misgana Tesfamariam, tog studenten 2022

-Ekonomiprogrammet har många intressanta kurser så som Privatjuridik och Företagsekonomi. Det är överlag ett vettigt program med många bra saker du kommer ha nytta av i framtiden. Det som är bra med inriktningen är att du läser matematik även tredje året. Matte 3 är en meriterande kurs vilket kommer gynna dig om du vill plugga vidare. Eftersom det här programmet är så brett finns det jättemycket jag kan välja mellan när det är dags för mig att studera vidare.

Karl Bellander, tog studenten 2022

Förutom att lära dig om privat- och företagsekonomi får du också lära dig hur du ska driva projekt och starta företag. Oavsett om du kommer arbeta med ekonomi eller inte så är kunskapen du får här nyttig att ha.

-Jag har varit ordförande i Åvas elevkår under ett år vilket varit väldigt roligt. Att vara med i elevkåren rekommenderar jag alla! Jag har fått lära mig hur byråkratin fungerar och att snacka med företag. Därför passar det väldigt bra med Ekonomiprogrammet. I kursen Företagsekonomi har vi fått lära oss hur man genomför olika projekt vilket jag verkligen haft nytta av i elevkåren. Åva involverar elevkåren i mycket vilket gör att man får stort inflytande.

Re-write, ett UF-företag med miljön i fokus

Mariam, Felicia, Raquel, Ida, Filip och Tove tog studenten 2021 och gick på Ekonomiprogrammet. Under deras sista läsår startade de UF-företaget Re-write. Deras produkt är en bläckpenna som är 63% komposterbar och som tillverkas här i Täby, Arninge. De började spåna idéer till sitt företag under hösten och skojade om tanken att sälja en penna då det är en produkt som används dagligen. Vad som började som skoj övergick till att bli verklighet. Diskussion om möjligheten att producera en miljövänlig penna med plast som kan återvinnas snabbare började ta liv. Re-write hittade en leverantör som kunde producera en bläckpenna av återvunnen APL-plast vilket genererar i 66 % mindre koldioxidutsläpp än andra bläckpennor tillverkade av till exempel ABS-plast. Den återvinns dessutom snabbare efter den förbrukats. “Det är de små valen i livet som kan göra den stora skillnaden”, säger Felicia.

Men UF-företaget nöjde sig inte bara med att sälja en mer miljövänlig penna. De ville också framställa en miljövänlig förpackning. Tillsammans bestämde sig Re-write för att ta tillvara på det material som annars slängs i papperskorgarna i Åvas skolbibliotek för att tillverka pennornas förpackningar. Företaget vikte förpackningarna själva och konstaterade att det ligger mycket kärlek bakom produkten.

Under intervjun var endast hälften av gruppen på plats. Resterande medlemmar planerade inför nästa försäljningstillfälle. Det gick bra för UF-företaget och de bestämde sig tidigt för att donera 20% av sin vinst till Naturskyddsföreningens satsningar på skog, hav och bin. Mariam, Felicia och Raquel beskriver arbetet med Re-write som givande och roligt. Även om de varit oense ibland är de stolta över vad de har åstadkommit. Raquel beskriver UF-företag som en givande kurs. “Här lär vi oss hur man startar ett eget företag från grunden”. Mariam instämmer och berättar att de även har planer på att fortsätta med företaget efter studenten men då genom att utöka sortimentet till annat miljövänligt kontorsmaterial. Än en gång påminner de om att det är de små valen som gör stor skillnad.

Axel Wigren, Ekonomi, tog studenten 2021

På Ekonomiprogrammet får du fördjupa dina kunskaper inom ekonomi och juridik. Åva har inte så många ­ekono­­miklasser vilket också gör att vi som läser ­ekonomi får mycket fokus och undervisning av kompetenta lärare som kan sina ämnen väl. För mig var det ganska självklart att välja Ekonomiprogrammet då jag alltid varit ­intresserad av till exempel finanskrisen och ekonomi i samhället. ­Hittills tycker jag att allt inom nationalekonomi varit roligast. Det jag ser mest fram emot nu är att starta ett UF-företag. Det ska bli spännande och vi har haft många idéer på vad vi vill starta. Det blir förmodligen något som förenar nytta med nöje.

Åva är en trevlig skola och jag tycker om att gå dit varje dag. Det är en bra stämning både i min klass men också mellan klasserna på Åva. Det viktigaste du ska tänka på i ditt gymnasieval är att välja det du är intresserad av. Då kommer arbetet var både roligare och enklare. Om du är intresserad av ekonomi, juridik och samhället tycker jag du ska välja Ekonomiprogrammet på Åva.

Ida Lyckemy, Ekonomi, tog studenten 2020

Ekonomiprogrammet på Åva har gett mig otroligt mycket under de tre åren jag gått här. Förutom grymma lärare, lärorika lektioner och härliga kompisar har jag fått med mig mycket som jag kommer kunna ta med mig i framtiden. Jag har fått läsa de kurser jag tycker är roliga och intressanta men även fått prova på att driva ett UF företag och ha rollen som VD. Att få driva ett UF det sista året har gett mig erfarenhet att kunna samarbeta med nya människor, kommunicera och vara målinriktad. Det vet jag kommer följa med mig i min framtid och vara till stor nytta.

Max Blennmark, Ekonomi, tog studenten 2020

Efter tre år på Ekonomiprogrammet har den roligaste kursen varit UF-företag. Jag är en av grundarna till UF-företaget Kraft UF, tillsammans med tre andra. Vi ville skapa en ersättare för tobak och nikotin i snusformat. Då vi visste att koffein är något som tilltalar många bestämde vi oss för att göra koffein i prillor. Efter en marknadsundersökning enades vi om tre smaker; citrus, mint och melon. Själva arbetet med att producera prillorna tog lång tid. Rätt mängd koffein och ingredienser skulle mortlas ihop till den perfekta prillan. Vi i företaget turades om att vara testpersoner.

Idag har vi avvecklat företaget i linje med vad som förväntas i kursen. Däremot har jag och en till grundare planer på att kanske starta upp företaget på nytt. Det vi behöver se över är produktionen. Den måste både snabbas på och förenklas. Jag tycker att Ekonomiprogrammet varit både bra och lärorikt. Det är en bred linje som ger dig många möjligheter i framtiden. Dessutom får du starta ditt eget företag vilket varit jätteroligt. Mitt tips är att du väljer en produkt som sticker ut för att få mycket uppmärksamhet. Det kommer ge ditt företag goda chanser att lyckas.

Wilma Pegby Persson, Ekonomi, tog studenten 2017

Jag läser just nu tredje terminen på civilekonomprogrammet på Linköpings Universitet och jag trivs jättebra. Här lägger jag ner mycket tid på plugg, inspirationsföreläsningar, företagsbesök och olika utbildningar. En hel del studentfester, sittningar och annat allmänt najs häng hinner jag också med. Sommaren spenderade jag dock hemma, då jag arbetade som ekonomiassistent på Skanskas affärsstöd på huvudkontoret i Stockholm. Precis just nu håller jag på att planera inför min resa till Lund nästa vecka där jag tillsammans med tre kompisar ska representera Linköpings Universitet i KPMG:s casetävling KICC. Nästa höst hittar ni mig dock inte i Linköping för då befinner jag mig på utlandstermin, förhoppningsvis i Storbritannien. 

Förkunskaperna i ekonomi som jag fick med mig från Åva gav mig verkligen ett försprång gentemot mina kursare. Jag kan nu i efterhand säga att innehållet i kurserna i företagsekonomi jag läste på Åva var väldigt relevant och de ger en riktigt bra grundförståelse och förberedelse inför vidare utbildning. Att jag la ner mycket tid på gymnasiet har verkligen gett utdelning här på universitetet. 

Jag vill även passa på att slänga iväg ett tack för mina tre år på Åva, ett extra tack för det jag skrev om i det tidigare stycket. Många av mina kurskamrater har fortfarande inte klarat externredovisningen eller kalkyleringskurserna trots 3-4 omtentor. Jag å andra sidan fick högsta betyg på första försöket, mycket tack vare grundförståelsen jag fick med mig från dig (Mikael Näslund)! Tack för det!

Therese Gremlin, Ekonomi, tog studenten 2015

Idag studerar jag till civilekonom, inriktning marknadsföring på luleå tekniska universitet där jag går sista (4de) året. Just nu har jag praktik på Vinter i Luleå, en kommunikationsbyrå där jag jobbar med ett case mot ett företag som säljer grillkol. Sen till våren har jag bara examensarbete kvar, sen är jag examinerad civilekonom.

Under utbildningen på Åva gymnasium fick jag en bred bild om ekonomi ämnet som skapade ett intresse hos mig att fortsätta mina studier direkt efter gymnasiet. Att ha grunderna i ekonomi har delvis hjälpt mig, då lärarna gå igenom grunderna väldigt snabbt på universitetet. Genom att ha grunderna från början hade jag det lite lättare att förstå helheten, och hur allt hänger ihop. Att samarbeta och kunna jobba i en grupp med människor man inte känner är något vi gör hela tiden på universitetet, detta var något som vi även gjorde mycket i gymnasiet. Jag skulle nästan säga att jag var mer förberedd och villig än andra i min utbildning att jobba i grupp och samarbeta, jämfört med andra i min klass i universitetet och jag tror definitivt gymnasietiden förberedde mig för detta.

Maja Wallensten, graduated 2023

Not just an academic programme - the IB develops the ‘whole’ student.

An important reason for choosing the IB is the fact that it is not only an academic programme but has a ‘holistic’ approach which encourages us to develop all aspects of our personality. I am a very inquisitive person and have always asked ‘why’ when presented with different ways of doing things. The Theory of Knowledge course will give me a chance to question things we take for granted. Something else that I am excited about is the CAS part of the curriculum: the Creativity, Activity and Service core elements of the IB. Being a creative person who is already active in different clubs, I knew I would enjoy this part of the programme.

Loreleigh Bryant Mostert Graduate from the Class of 2021

Diversity and difference - how to embrace it at the IB.

One of the best things about being in an IB class is that you interact with so many different cultures and nationalities. For me this means being encouraged to think from different perspectives on a daily basis as my classmates could react so differently all the time. We have about 40 different nationalities in our programme and this diversity makes for a vibrant and dynamic atmosphere. We have learned to think before we assume anything with each other. After I graduate I hope to study a course in English literature and eventually start a Psychology programme as I love this subject.

Stephanie Axell, International Baccalaureate, year 3

IB is known for being a rigorous program, a succession of mental challenges, and while I’ve always been eager to study, I definitely had my doubts before starting IB. I wasn’t sure if I dared to take the challenge. But then I realized that the benefits of taking the IB program overwrote my fears of failing it. The great thing about IB is that it is an international course, and while offering profound learning with skilled teachers, something which offers a lot of prompt for learning is that the course is a mix of people from all over the world. One could say we have the entire world in a corridor, as we are a lot of people from different countries and cultures. Another huge benefit with the IB is that it is well recognised and appreciated by top universities in the world. The teachers at Åva are all really friendly, the food is delicious and since it is a school that provides an abundance of different courses and the mix of people is immense. The motto «come as you are, become who you want to be» really fits in with the environment of the school.

Aizad Noor Graduate from the Class of 2021

Depth of academic focus and externally set final grades - how to learn for life at the IB.

An element of the IB that I have found particularly rewarding is the close connection we IB students have with our teachers. This is partly due to the fact that they do not set our final grade as this is done by external IB examiners, and also because we study 6 subjects of our choice and therefore can delve into these subjects with our teachers. We are a team working together towards the final IB exams which are held at the end of the final year. I feel the IB programme really sets you up for life. I would like to work in an international organization and then hopefully become a diplomat.

Lewis Mackenzie, graduated 2023

Broad base of education with possibilities upon graduation - IB opens doors at home and abroad.

In our class we have students who have chosen the sciences and hope to study either medicine or engineering, as well as students who excel at the humanities subjects or languages. You do not have to decide which line you wish to study in the future and can combine your favourite subjects. Whatever you choose you are qualified for most courses at university in Sweden and abroad. As I am not sure what I want to do in the future this programme is perfect for me as I can choose to take a selection of subjects I enjoy. I might want to go abroad in the future and the IB will allow me to do so since it has a good international reputation.

Axel Lund, International Baccalaureate, graduated 2020

During the open house of Åva I found the IB floor where I met a guy who originated from central Europe. He talked about the opportunities that he was granted due to him taking the International Baccalaureate and the universities that were interested in him because of it. I was happy to find that I got to pick my own courses and to focus on my academic skill sets as a result of it. Me having the mentality of taking on challenges and growing as a person made me interested in the Student Council/Åvas Elevkår. Serving as the President for a year has really helped me in understanding important aspects of what a union does and how a non-profit association works. Åva Gymnasium has really enabled me to do everything I could have asked for and may very well be one of the best places I could have done my high school education due to the fantastic opportunities that were given. All I had to do was to take them.

Jennifer Lindberg, International Baccalaureate, graduated 2020

I wanted something different and thought I would try the IB. I like the fact that I can choose my subjects and the level I study them at.

The IB class is so varied with students from many different parts of the world which makes classes interesting and challenges my perception of the world. The fact that we’ve chosen our subjects makes it easier to be motivated and work effectively.

Theory of Knowledge is a philosophical course that challenges us to think about what we know and how we know it. It makes me question the way we look at the world and helps me to see things from other perspectives.    

I love the fact that we have our own IB corridor which feels like we are a smaller IB community within a bigger gymnasium. We also have easy access to some of our teachers if we need help or support.

I want to move to England and study after I graduate after a gap year to work before I start university. I am thankful to the IB programme for allowing me to keep my options open for the future.

Tezbin Haider, International Baccalaureate, graduated 2019

I wanted to keep my options open and challenge myself as the IB is known to be a rigorous programme. The programme is also in English which is great.

The IB is an excellent preparation for university and I have learned a lot about self-discipline and self management. Being around people from so many different cultures and backgrounds has also exposed me to different values and beliefs.

There is a lot of personal freedom within the curriculum especially in CAS. At the moment I am volunteering at Stockholm University Model United Nations and have decided to implement it here in school with the year below. Through this activity I have learned how to take initiative, plan activities and engage in the whole school spirit.

I think the atmosphere is great. We have teachers who are passionate about their subject and they want you to learn. The students are also welcoming as well as being culturally diverse.

I am applying to universities in the UK and other countries and I know that I am prepared by having done the IB.

Daniel Haynes, tog studenten 2011

“Jag har min egen krog nu där vi tar emot elever från Åva och att vara handledare åt min gamla skola är jättekul! Krogen öppnade jag samtidigt som jag tävlade med kocklandslaget i både VM och OS. Om man vill komma långt i branschen är tävling en bra grej. Det som är bra med restaurangbranschen är att man kan komma hur långt man vill om man är hängiven. Du kan uppnå dina drömmar väldigt snabbt”, säger Daniel Haynes. Alexander Lundberg har gjort APL hos Daniel och säger att han lärde sig intressanta tekniker och fick tips kring ergonomi vilket Alexander kommer bära med sig.

Praktik utomlands

Alexander Lundeberg har varit i Spanien på APL under en månad där han fått jobba på en restaurang. Han säger att det var intressant att få lära sig många olika saker och se hur restauranger i Sverige skiljer sig åt från de spanska.

Alexandra Almstedt, tog studenten 2019

-Jag insåg att jag brann mer för att baka än för att laga mat så efter studenten sökte jag till Culinary Arts Academy i Schweiz. Utbildningen är två år och känd som en av världens främsta kock- och konditorskola. I våras var jag hemma i Sverige då jag gjorde min praktik på konditori Fosch i Stockholm. Nästa praktik hoppas jag få göra utomlands. I framtiden vill jag öppna mitt eget konditori. Då ska jag servera något med min signatur, hallon och glitter.

Julius Lindström och Isabella Schopenhauer, tog studenten 2022

På programmet får du möjlighet att utmanas i dina kunskaper på riktigt, oavsett om du arbetar inom kök eller servering. Åva samarbetar med flera aktörer för att erbjuda bra praktikplatser samt möjligheter att prova vingarna utanför skolan.

-Att arbeta i rÅVAra har hjälpt oss att avancera i våra serveringskunskaper. Det har lett till att vi två blivit uttagna till SM i servering. I höst kommer vi tävla mot andra gymnasieelever under en helg på Grythyttan där vi prövas i bland annat flambering och tranchering. Inför SM får vi flera timmars coachning av lärare på Åva så att vi är så väl förberedda som möjligt.

Samuel Ersenius, tog studenten 2022

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet väljer du efter ditt första år om du vill arbeta i kök eller i servering. Du får också påverka din skolgång genom att välja kurser som antingen ger dig mer praktiska färdigheter eller kurser som är högskoleförberedande.

-Jag valde köksinriktning vilket är trevligt då man får lära känna många med samma intressen som en själv. Lärarna är också bra på att lära ut och blir mer som kompisar i yrket. Åva har stora och fina lokaler att arbeta i. Min framtidsdröm är att öppna egen restaurang men först vill jag plugga vidare inom restaurang. Därför har jag valt kurser som ger mig högskolebehörighet.

Tilde Jonsson, tog studenten 2022

Åvas rymliga och modernt utrustade kök och matsal ger eleverna upplevelsen av en riktig restaurang.

-För mig är det bästa med programmet att man får vara i köket och laga mat minst en gång i veckan. Det är också roligt att möta andra med samma intresse. Att få arbeta i vår restaurang rÅVAra är kul då det blir mer seriöst och matlagning på riktigt. Det ger bra förkunskaper inför både APL och inför framtiden.

Sonja Nasari, Restaurang och livsmedel, tog studenten 2021

Restaurang- och livsmedelsprogrammet handlar mycket om att samarbeta och kommunicera. Man får verkligen jobba med alla i klassen och lära sig hur man samarbetar på bästa sätt. På programmet får du lära dig mycket om tekniken bakom matlagningen. Om vi till exempel lär oss att göra en sås får vi också lära oss om tekniken bakom och varför det blir som det blir. Grunderna är väldigt viktiga för resultatet.

Dufår laga mycket mat och kanske mat du aldrig lagat förut. Du får skapa egna menyer och tillaga maten vilket är kreativt och roligt. Vi jobbar ofta utifrån teman för att göra olika menyer. Vi har bra stämning i köket eftersom alla är så fokuserade på sin uppgift och jobbar mot samma mål. Det som är bra med Åva är sammanhållningen och att det går att hitta kompisar som inte bara går i ens klass utan i andra klasser också.

Alexander Granath, Restaurang och livsmedel, tog studenten 2021

Jag tycker Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett grymt program för dig som vill lära dig mer om mat och dryck. Jag har haft en bra tid då jag lärt mig mycket och samtidigt haft jättekul eftersom man får laga schyssta maträtter och man får lära känna lärarna på programmet så de blir mer som arbetskompisar som hela tiden vill ditt bästa i din utveckling. Åva är en bra skola som ger dig massa möjligheter till att lyckas och ta studenten. Mina drömmar är att hitta min väg genom restaurangmarknaden och i slutändan öppna min egen krog.

Love Dahl, tävlar i matlagning

Love Dahl, tog studenten 2019
Förutom att vara Sous chef på en ­restaurang vid Sergels torg är Love upptagen med att förbereda sig inför att tävla i matlagning i WorldSkills där olika yrken tävlar. “Efter Shanghai väntar ännu en tävling men då tillsammans med Stockholm Culinary Team som ska tävla i Luxemburg.”

Tiden på Åva
“De mål jag har idag satte jag upp på Åva. Jag var skoltrött när jag började men tack vare mina lärare upptäckte jag att det gick att tävla i matlagning och det var det som fick mig att fastna för att laga mat. När jag gick i trean vann jag DN:s stipendium Gulddraken för unga talanger inom restaurangbranschen. Åva är en härlig skola med bra lärare. Det är år av mitt liv som jag aldrig att glömma. Man blir uppmuntrad att göra det man vill göra. Det finns ingen som säger att man inte kan”.

Välja yrkesprogram
“Det som är det fina med yrkesprogram är att du får direktkontakt med ett yrke. Det är ett fantastiskt sätt att komma in på arbets­marknaden tidigt”.

Martynas Rakstys, Restaurang- och livsmedel, tog studenten 2020

Jag valde Åva för att det såg coolt ut på hemsidan och när jag var på öppet hus var det så stort och restaurangen såg bra ut. Det är en riktig restaurang där allt finns och jag vill laga mat och servera. Jag ville verkligen gå här eftersom restaurangen är en riktig restaurang och jag tänkte att jag skulle lära mig massor av att gå här.

Det är så mycket plats att arbeta på och det är stort. Förrådet, kylskåpet alla ingredienser och att det inte finns några gränser i vad man kan göra och hitta på. Det första året var en utmaning och många saker var svåra men andra året märker man att det är lättare och att man har lärt sig så mycket om vad alla saker heter och så. Lärarna är bra för man kan fråga dem om allt och de hjälper en hela tiden. Man behöver inte veta något när man börjar utan de lär en allt under tiden.

Att ha öppen matsal är jättecoolt och en gång hade vi jättemånga gäster när det var mycket jobb och stress. När det är stressigt tänker man att det är på riktigt och att det är ett riktigt jobb. Den gången var jag i servisen och tog beställningar. Jag serverar mat, tar beställning på dryck och dukar av. Vi har öppen matsal en gång i veckan men den gången när det var fullt var det extra roligt eftersom det var så verkligt.

Det är en jättestor skola med mycket plats. Personalen och lärarna är trevliga och hjälpsamma. De är bra att arbeta tillsammans med.

Jag vill öppna min egen restaurang. Förr ville jag göra det i Japan men nu vet jag inte var jag ska öppna den men jag vill servera fransk och asiatisk mat. Någonstans utomlands vill jag öppna min restaurang. Jag vill också jobba i Frankrike och få lära mig mer om fransk matlagning för att kunna öppna min restaurang.

Moa Sehlstedt, Barn och fritid, tog studenten 2021

Om du har ett intresse för barn och människor är Barn- och fritidsprogrammet något för dig. Jag går mitt sista år och har aldrig ångrat mig. Jag har lärt känna underbara lärare och gemenskapen i min klass och mellan andra klasser är jättebra. Vi har roligt i skolan! Det bästa med programmet är att det är blandat praktik och teori. Vi har både APL och gör flera fältprojekt. När jag tar studenten kommer jag vara utbildad barnskötare och jobba några år innan jag pluggar vidare till lärare för barn i yngre åldrar.

Jag tror att många kanske inte vågar söka till Barn- och fritidsprogrammet på grund av rykten eller att man tror att man inte kan studera vidare. Men jag tycker du ska våga gå din egen väg. Det är dessutom möjligt att välja till kurser för att få behörighet att studera vidare vilket jag har gjort.

Naqib Sharefi, Barn och fritid, tog studenten 2021

Det bästa med Barn- och fritidsprogrammet har varit praktiken. Vi har APL under varje läsår och det är roligt att få göra mycket praktiskt. Under min första praktik var jag på förskola och nu under min sista hoppas jag på att vara på ett fritidshem. Det skulle vara roligt att få prova på olika saker. Efter studenten vill jag plugga vidare till idrottslärare. Under min gymnasietid har jag tränat mycket fotboll och jag gillar att vara aktiv. Därför skulle det vara roligt att arbeta som idrottslärare i framtiden.

Du behöver ha ett intresse för människor och för att hjälpa människor om du ska välja Barn och fritid. Då kommer du få ut mest av din utbildning. Åva är en skola som jag trivs väldigt bra på. Den är lugn och jag har verkligen fått den bästa klassen. Programmet är också anpassat efter individen och kurserna är väldigt roliga. Jag har lärt mig nya saker, fått ta del av nya kurser samt antagit nya utmaningar.

Jonathan Gunnars, Barn och fritid, tog studenten 2019

Det bästa med Barn- och fritidsprogrammet är att lärarna är så bra och att det är så socialt. Du får både utvecklas som människa samt får en bra grund inför framtiden. Jag och mina kompisar pratar ofta om gymnasietiden. Jag tror att vi alla är eniga om att vi saknar den och att Åva är en bra skola.

Efter studenten gjorde jag lumpen i tio månader och tanken är att fortsätta arbeta som anställd soldat. Efter några år med arbetserfarenhet vill jag vidareutbilda mig till polis. Om du är intresserad av samhället, att arbeta med barn och vill omge dig med bra människor rekommenderar jag dig att söka till Barn- och fritidsprogrammet. Jag har inte ångrat mig!

Linda Fernberg, Barn och fritid, tog studenten 2020

Ända sedan jag var liten har jag vetat att ville jobba med barn så när det var dags att söka till gymnasiet var barn- och fritidsprogrammet ett ganska självklart val. När jag gick i grundskolan hjälpte jag till på fritids och nu är jag fotbollstränare på fritiden. Det är riktigt roligt.

Eftersom jag gillar att lära känna nya människor valde jag att engagera mig i elevkåren redan första året på Åva. Jag tycker att det är roligt att göra saker utanför lektionerna.Genom kåren har jag fått kompisar från andra program.

När jag gick i ettan var det en utbildningsmässa i centralhallen på Åva. Då  pratade jag med en student från Gävle högskola som berättade att hon gick på förskollärarprogrammet. Det hon beskrev verkade så roligt så jag bestämde för att söka dit där när jag har tagit studenten. Mitt mål är att jobba i förskoleklass.

 

Emelie Lindberg, Barn och Fritid, tog studenten 2020

När jag gick i åk 9 var jag osäker på vad jag skulle välja. När min mentor tipsade om barn- och fritidsprogrammet tyckte jag direkt att det lät roligt. I åk 9 hade jag nämligen haft prao på en förskola och det var superkul.

Bäst hittills har vår praktik varit, det som kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Vi har APL varje år där vi under några veckor är på en förskola eller på ett fritidshem. I årskurs 1 var jag på en förskola under fyra veckor. Allt kring vår APL var jätteroligt;  Förberedelserna innan, själva praktiken medan man var där och uppföljningen efteråt. Jag fick mycket positiv feedback, vilket fick mig att känna att jag verkligen hade valt rätt program. Jag fick också en förståelse för hur teori och praktik hör ihop.

Jag känner mig trygg på Åva. Det finns inga direkta krav på hur man ska vara eller hur man ska se ut, det är skönt. Jag känner att jag har utvecklats mycket sedan jag började här, jag har hittat mig själv mer. En annan bra sak är sammanhållningen mellan de olika klasserna på barn- och fritid. Exempelvis har vi ett gemensamt projekt under några veckor på hösten där vi arbetar skapande och sedan har gemensam redovisning/avslutning.

Efter studenten är jag ju behörig barnskötare och då vill jag arbeta några år på förskola först, men så småningom vill jag plugga vidare på högskola och bli förskollärare. Det är skönt att jag på barn- och fritidsprogrammet både får en yrkesexamen och behörighet att söka till högskola.

 

Mac Watz, Barn och fritid, tog studenten 2013

Åva gymnasium förändrade mitt liv. Jag hoppade på gymnasiet direkt efter årskurs 9 och valde helt fel, var omotiverad och skoltrött.

Efter två och ett halvt år hoppade jag av började jobba. Just då kändes gymnasiebetygen så viktiga för mig

Samma år fick jag ett brev av Täby kommun som gav mig en sista chans att gå gymnasiet innan jag blev för gammal och den tog jag.

Jag började på Barn och Fritidsprogrammet där jag fick lärare som jag kommer tacka resten av mitt liv, för det var lärare som inte bara engagerade sig i sitt ämne utan även för mig som person och hur jag kunde lära mig på bästa sätt.

Min tid på Åva gav mig grunden till där jag står idag.  Min mentor hade stor betydelse och jag är tacksam för att hon stöttade och motiverade mig så att jag kunde gå ut gymnasiet med  fullständiga gymnasiebetyg och studentmössan på. Utan mina betyg hade jag inte lyckats söka mig vidare till universitetet eller söka specifika jobb. Idag  går jag en 2-årig utbildning inom Kriminalvårdens nationella transportenhet.

 

Carolina Bengtsson, årskurs 2

“På praktiken föll allt på plats. Då fick jag se det teoretiska i praktiken och jag fick se mig själv i min framtida yrkesroll samtidigt som jag växte som person. I skolan lär vi oss om äldre, funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomar. Vi blandar praktiskt med teoretiskt. Vi får öva på praktiska moment som att ge insulin och att bädda i vårt metodrum.

Min dröm är att vidareutbilda mig till sjuksköterska och sen specialisera mig inom intensivvård på antingen Karolinska institutet eller Uppsala universitet.”

Amanda Jansson, tog studenten 2022

-Det bästa med programmet är det praktiska eftersom jag lär mig fortare då. När vi gör vår praktik är det spännande att lära från verkligheten och inte bara läsa i böcker. Min mamma jobbar som sjuksköterska och jag har alltid intresserat mig för medicinska serier. Därför kände jag att det här var något för mig. Särskilt intresserad är jag av medicin.

Evelina Ginsby, tog studenten 2022

Efter studenten är du utbildad undersköterska. Det innebär att du kan arbeta inom vården ­direkt men du har också många bra kunskaper och ­erfarenheter för att arbeta inom andra yrken.

-Min dröm är att arbeta som specilistunder­sköterska på neonatalen (för tidigt födda barn). ­Under utbildningen gör vi mycket praktiskt i vårt metodrum, som till exempel att sätta kateter på de dockor som finns här. Vi får också pröva och öva mycket på varandra, så som att ta blodtryck och mäta puls. 

Victor Engelstrand, tog studenten 2021

Åva är inte bara en skola som ger dig de bästa förkunskaperna för ditt yrke, utan också en skola som satsar på internationalisering. Dina erfarenheter härifrån kommer du ha med dig hela livet.

-Genom kursen Engelska 6 (individuellt val) fick jag möjlighet att delta i Erasmus+ projektet “Tell me a story, please” vilket är ett EU-projekt. Det gjorde att jag fick chansen att åka till Frankrike vilket jag är glad över. Det bästa med VO har varit all APL samt att du är utbildad undersköterska efter studenten. Det fina med vårdyrket är att du aldrig behöver sluta utbilda dig. I framtiden vill jag arbeta som ambulanssjuksköterska eller inom förlossningen. 

Lisa Bernwall, tog studenten 2022

Det bästa med programmet är att det är yrkesförberedande men också studieförberedande om du väljer till vissa kurser beroende på vad du vill studera.

-Min framtidsdröm är att jobba inom LSS (gruppboende för personer med funktionsvariationer). Kanske pluggar jag vidare till sjuksköterska och inriktar mig ytterligare inom LSS. Här har du också lärare med god yrkeserfarenhet. De har inte bara läst hur det är utan de har fått erfara det själva. 

Alexandra Nordin, Vård och omsorg, tog studenten 2021

Min tid på Åva har varit jättebra, över mina förväntningar! Det är en annan mogenhet på gymnasiet och jag har en ­väldigt bra klass. Redan under första året på Vård- och omsorgsprogrammet hade vi praktik och det visade sig vara mycket roligare än vad jag trott och jag fick en helt annan syn på yrket. Därför är det bra att de teoretiska ämnena blandas med praktik under alla tre åren.

Mitt sista år på Åva ser jag fram emot. Jag hoppas särskilt på att få åka till Uganda och volontärarbeta. Tio elever från årskurs tre på Vård- och omsorgsprogrammet ges möjlighet att göra en sådan resa och jag hoppas på att bli en av dem. Många tänker kanske att ett yrkesprogram är lika med en lägre utbildning men du får så många möjligheter. Du kan dessutom lägga till högskoleförberedande kurser om du skulle vilja.

Helena Åberg, Vård och omsorg, tog studenten 2021

Jag sökte till Vård- och omsorgsprogrammet då det alltid känts väldigt viktigt för mig att jobba med människor. I årskurs ett hade vi praktik på äldreboende och det var roligt att få arbeta praktiskt och inte enbart teoretiskt. Praktiken återkommer under alla tre år.

När jag och mina klasskamrater tar studenten gör vi det som legitimerade undersköterskor och jag tror att jag kommer arbeta på sjukhus. Med tiden kanske jag vidareutbildar mig till sjuksköterska, ambulanssköterska eller till något helt annat. Att ha en undersköterskeutbildning ser jag bara som en fördel även om jag i framtiden skulle arbeta med något annat. Inför mitt sista år ser jag fram emot gymnasiearbetet och Åvabucklan (aktiviteter som alla sistaårselever deltar i). Vård- och omsorgsprogrammet omtalas ofta som en praktiskt linje men man ska veta att det också är mycket teori. Till dig som är intresserad av människor och vill hjälpa andra att må bra säger jag bara - sök! Det stänger inga dörrar och du kommer alltid att ha jobb.

Hussaini Ali Ahmad, Vård och omsorg, tog studenten 2021

För mig har Åva varit en trygg och bra skola där du får vara som du vill. Alla har respekt för varandra. Det finns ingen diskriminering och alla ges samma ­förutsättningar. Det skapar en fin gemenskap och du ges möjlighet att både uppnå dina mål och drömmar. Jag har alltid vetat att jag vill dra mitt strå till ­stacken och hjälpa människor. Jag vill göra en insats för ­samhället. Därför var Vård- och omsorgsprogrammet passande för mig. Det roligaste har varit praktiken. ­Redan efter första året, då jag praktiserade på ett vårdboende, fick jag jobb. Där har jag jobbat extra fram tills nu vilket varit mycket givande.

Efter studenten vill jag fortsätta arbeta inom vården då det är min passion. Jag hoppas på att få jobb på ett sjukhus. När du ska göra ditt gymnasieval behöver du reflektera över dig själv. Om du känner att du passar för att vårda och hjälpa människor är detta ett program för dig. När man hjälper en annan får man glädje själv vilket är en fin känsla!

Lovisa Hällerfors, Vård och omsorg, tog studenten 2019

Lovisa  fick möjlighet att göra tre veckors APL ( arbetsplatsförlagt lärande)  Hon har tillbringat tre veckor på Ssenyange education school i Uganda, där elever som bor på ett barnhem går. Tillsammans med 8 klasskamrater så har hon fått ta del av en värld väldigt olik vår. Möten med barn och möten med lärare ledde  till ett stort beslut som kommer påverka Lovisa liv.

 “Under mitt liv har jag funderat över mitt yrkesval i framtiden. Jag har alltid velat mellan om jag ska bli barnmorska eller lärare. Jag valde vård och omsorgsprogrammet på Åva gymnasium då jag lutat mer mot barnmorska men jag har ändå inte känt att det var ett helt 100%-igt val. Ugandaresan var viktig för mig för då  skulle jag kunna bestämma mig för om läraryrket var något som attraherade mig.

När vi först kom till skolan i Uganda så var vi väldigt försiktiga och vågade inte gå in i klassrummen under lektionerna, men efter ett tag så började vi delta i deras lektioner. Det var speciellt en lektion som fick stor betydelse för mig. Jag var inne hos primary 7 under deras engelska lektion, då deras lärare Mr Robert erbjöd mig och två andra av eleverna att komma upp till griffeltavlan och läsa upp frågorna för eleverna. Sedan höll vi en diskussion med barnen om deras svar. Det var då jag insåg att engelsklärare är det jag vill jobba med i framtiden. Den tyngd som har suttit över mitt bröst har försvunnit och jag kände en kraftig befrielse. När jag berättade det för mina kompisar, lärare och min familj så blev jag tårögd för jag kände mig verkligen säker pån karriärvalet i mitt liv. Nu slipper jag stress och oro över att jag inte kan bestämma vad jag vill göra.

Tack till Åva som har gett mig denna möjlighet och tack till min förebild Mr Robert.”

 

Marlene Juhl, Vård och omsorg, tog studenten 2018

Jag tog examen från Vård- och omsorgsprogrammet 2018. Jag är just nu tillsvidareanställd på Avdelning 97, Hjärtkliniken Danderyds sjukhus som undersköterska. Jag fick mitt jobb där i och med min APL-placering.

Mitt jobb är varierande, utmanande och aktivt. Jag får dels utföra vardagliga omvårdnadsåtgärder i form av hygienskötsel och servering av mat. Men utöver det har jag alltid ett uppdrag att observera patientens allmäntillstånd, ta vitalparametrar och vara uppmärksam om det är något som avviker.

Eftersom att jag jobbar inom akutsjukvården så tar jag en hel del blodprover, EKG och transporterar patienter till undersökningar. Det roligaste på mitt jobb är att jag alltid får vara igång, men också att jag är i ständigt utveckling. Om det inte är så att jag blir bättre på att ta prover så kan jag komma på lösningar för att underlätta vårt arbete på avdelningen. Mina kollegor och chefer är de som får mig att känna mig trygg och motiverad på jobbet.

Jag har fått en stabil grund från min utbildning på Åva, som jag kan luta mig tillbaka på. Dels tack vare mina lärare som har en fot in i vården men också tillgången till vårt metodrum. Där har en kunnat lära sig allt från akuta omhändertagande till blodtrycksmätning. Men viktigaste av allt har mina lärare lärt mig att bli en ödmjuk, ordningsam och driven medarbetare med patienterna i fokus. Det har jag nytta av oavsett var jag hamnar senare i livet. Jag kommer alltid att vara tacksam för att jag blev undersköterska och jag känner mig stolt över min yrkesroll.

Om 5 år tror jag att jag studerar på sjuksköterskeprogrammet och kanske är timanställd undersköterska på någon hjärtklinik. Då har jag fått arbeta ett tag inom akutsjukvård och på det sättet skapat en bas som jag kan ta med mig i mitt studerande. Eftersom att Åvas vård- och omsorgsprogram erbjuder en grundläggande behörighet till högskola kan jag söka utan att behöver studera på komvux innan.

 

Leon Eriksson, Vård och omsorg, tog studenten 2020

Jag valde vård-och omsorg för att det är en bred utbildning som kan leda till många yrken, inte bara inom vården. Det verkade roligt! Det finns en del praktiska moment, så om man som jag inte tycker att det är så roligt att bara sitta still, så finns det  många chanser att visa sina praktiska förmågor. Det är lätt att få jobb efter man tagit studenten, för då är man kvalificerad som undersköterska. Den arbetsplatsförlagda praktiken gör det lättare att få sommar- eller helgjobb.

Ett större projekt som vi jobbar mycket inför är möjligheten att få åka till Uganda och göra sin APL (arbetsplatsförlagd utbildning) där på ett barnhem i ca 3-4 veckor. Utöver det gör vi ju även APL på flera arbetsplatser som tex. LSS, Danderyds sjukhus och olika äldreboenden. Extra roliga kurser är psykologi och medicin då det är bra att kunna senare i livet. Det är lätt att hänga med eftersom det är så roligt.

På Åva lär man känna fler än bara sina klasskompisar. Det läggs mycket fokus på yrkesprogrammen. Alla elever, oavsett om man går på högskoleförberedande eller yrkesprogram, behandlas på lika sätt och skolan är bra på att prioritera att alla elever har lika värde.

Jag vet att det behövs många i vården, men själv har jag inte bestämt mig än, om det är där jag vill arbeta. Men OM jag vill så är det lätt att få jobb!

Albin Boström och Linus Björklund, tog studenten 2022

“Jag fick jobb direkt!”, säger Albin Boström som jobbar tillsammans med flera från sin klass på ett bygge i Sundbyberg. De har fått vara med från start och ta del av all elinstallation ända fram till att sätta uttag. “Det är kul att vara färdig och ha ett jobb. Jag vill jobba fysiskt och inte ha ett stillasittande jobb så det passar mig perfekt”, berättar Albin. “Man får de kunskaper man behöver för att komma ut i arbetslivet tidigt och ett arbete där man kan utvecklas och avancera inom."

Linus Björklund säger att han trivs på jobbet och att han har fått erfarenhet från praktiken under åren på gymnasiet och har kunskaperna som krävs för att kunna jobba. “Åva var jättekul med bra lärare som lärde oss mycket men vi hade också pingisturnering och gjorde roliga saker tillsammans. El och energi är ett bra program och Åva är ett bra gymnasium."

Nova Passel Fröberg, tog studenten 2023

På El- och energiprogrammet är alla välkomna. I dag är majoriteten av eleverna killar men intresset för yrket har ökat även hos tjejer.

-El- och energiprogrammet är en trygg miljö och att vara tjej här är bara kul. Om du funderar på ­programmet säger jag bara “kör”! Det kommer att ge dig goda jobbmöjligheter och du kommer lära dig mycket, både i skolan och på APL. Om du är tjej och funderar på att söka dig hit tycker jag du ska göra det. Strunta i ­normerna! Här är alla välkomna och jag trivs jättebra.

Mikaela Kuopalla, tog studenten 2023

-Det bästa med programmet är att det är väldigt mycket praktiskt vilket passar mig. Förutom el är jag väldigt intresserad av fotografi. Därför har jag valt det som individuellt val under det här året. Jag ville välja något kreativt och kände inte att jag behövde de högskoleförberedande kurserna. Utbildningen ger goda möjligheter till jobb efter studenten. Åva är det bästa valet jag gjort hittills i mitt liv. Här får man vara som man vill.

Rasmus Adolfsson Funk, tog studenten 2021

Många arbetsplatser har numera personal från olika delar av­ världen. Att få erfarenhet av internationella kontakter redan under gymnasietiden ger dig ett försprång när du ska söka arbete eller studera vidare.

- Min sista praktikperiod gjorde jag på en byggarbetsplats i Roslags-Näsby. Jag fick göra elinstallationer i nya lägenheter, något som jag kommer ha stor nytta av. Många av de som arbetade på bygget kom från Lettland och Ryssland så jag fick använda engelska ganska ofta.

Andra året i gymnasiet var jag med i ett utbyte som skolan anordnade så jag fick åka till Frankrike. Vi jobbade med Agenda 2030. Jag fick presentera hur vi på elprogrammet får lära oss om återvinning och förnybara energikällor. Det var häftigt att få besöka Europaparlamentet.

Erik Bergdorff Gentele, tog studenten 2022

Är du intresserad av el och energi och gillar praktiska ämnen? På Åva ges varje individ de bästa förutsättningarna för att lyckas inom branschen.

-En av de bästa sakerna är de små klasserna. Det är 19 elever i varje klass vilket gör att det finns arbetsbås till varje person och det är enklare att få hjälp. Man kommer också närmare sina klasskamrater vilket är positivt. I och med den praktik som du gör i årskurs 2 och 3 samt den gedigna utbildning du får har du goda chanser till jobb efter studenten.

Viktor Sjöstedt, El och Energi, tog studenten 2021

Att gå på Åva är lugnt och stilla. Det är en bra känsla och ­atmosfär på skolan, alltid städat och schyssta lokaler. På El- och energiprogrammet ­prioriteras det praktiska arbetet och vi jobbar mycket i våra bås där man till exempel kan få klamra kablar som betyder att man drar kablar från en elcentral till uttag och lampor. Vi har många veckor med praktik vilket är anledningen till att jag valde just Åva och EE. Jag vill få mycket erfarenhet ute på företag och jobba på riktigt. Jag vill gå klart och bli elektriker för att sedan rikta in mig på larm, övervakning och service. Jag tycker man ska välja EE på Åva för att det är en bra gruppkänsla inom klassen men också inom programmet.

Thea Juthberg, El och Energi, tog studenten 2020

Det var roligt på El- och energiprogrammet för att det var blandat både praktiskt och teoretiskt. Det var mycket praktik och självständigt arbete. Lärarna på Åva anpassade sig efter efter olika elevers behov.Något jag uppskattade var att få jobba i båsen som är en arbetsplats på skolan där man får praktisera de teoretiska kunskaperna fast i mindre skala.

Om man inte vill plugga vidare är EE ett bra program att välja eftersom man skapar en karriär och en framtid direkt efter gymnasiet. Jag har jobbat i butik under sommaren och i framtiden vill jag arbeta som projektledare. En del kanske tycker att EE verkar tungt och även om det är ett fysiskt ­arbete behöver man inte vara på ett ­bygge utan man kan arbeta inom service och göra mindre fysiskt krävande jobb också.

Om någon är intresserad av att gå El- och energiprogrammet tycker jag att de ska våga testa! En bra grej är att komma på en prova-på-dag för att se vad man gör på programmet och även komma på Öppet hus för att få en känsla av skolan.

Max Grövlebakke, El och energi, tog studenten 2019

Trots att det är fyra månader kvar till studenten har Max Grövlebakke på Elprogrammet redan blir erbjuden fast jobb på den elfirma där han haft sitt arbetsplatsförlagda lärande. Efter ett år som lärling där blir han behörig elektriker. Han är utåtriktad och gillar att jobba med elinstallationer hemma hos kunder som ofta är tacksamma för att få hjälp. Det handlar inte bara om att dra ledningar utan också att skapa en god relation och vinna kundens förtroende, menar Max.

Det bästa med utbildningen är enligt Max att teori och praktik varvas Han uppskattar också att lärarna litar på eleverna och att de får ta eget ansvar. Varje elev har till exempel sitt eget bås och sina egna verktyg.

På Åva ges alla elever möjlighet att skaffa sig behörighet till högskolan, vilket Max har gjort eftersom han vill ha dörren öppen till högskolan. En utbildning som Max är nyfiken på är Elprojektör. Entreprenörskap lockar också eftersom han gärna vill driva eget företag i elbranschen så småningom.

Sandra Yawanke, tog studenten 2021

Hej, jag heter Sandra Yawanke och är 19 år och går mitt sista år på Åvas Språkintroduktion. För två år sen kom jag hit från det västafrikanska landet Ghana. Jag är här med min mamma och mina två småsyskon. I Ghana hann jag gå på gymnasiet i tre år innan vi flyttade hit.

I Sverige har jag fått nya favoritämnen såsom svenska, historia, geografi och samhällskunskap. Jag känner mig  mycket motiverad att läsa svenska för att utan en bra nivå på språket kan jag inte klara mig i landet. Svenska är ett så fint språk och numera tänker jag och drömmer på svenska men vi talar språket twi hemma i familjen. Det känns lätt att få kompisar nu eftersom vi alla kan tala svenska med varandra i klassen.

På Åva finns världens bästa och trevligaste lärare. Det är sant! De är öppna för oss elever och inte så stränga som lärarna var i mitt hemland. I Ghana var jag rädd för att säga vissa saker men det är jag aldrig här. Atmosfären på skolan superbra och jag skulle verkligen rekommendera nyanlända elever att gå på Språkintroduktionen för att lärarna där är så engagerade.

I början var det svårt att tycka om skolmaten för den var så annorlunda från maten i Ghana till exempel använder vi aldrig mejeriprodukter i matlagningen, men nu har jag vant mig och tycker särskilt om när det serveras köttbullar med potatismos.

Snart är min tid på Språkintroduktionen slut och det känns lite tråkigt att lämna skolan för att börja på Komvux till hösten. Men det blir säkert också bra. Jag har sökt till Vård- och omsorgsprogrammet och i framtiden vill jag bli sjuksköterska. Jag har velat bli sjuksköterska sen jag var liten. När min mormorsmor blev blind blev jag som en liten sjuksköterska för henne och jag tyckte det var härligt att få hjälpa henne. Min känsla och övertygelse att bli sjuksköterska växte sig starkare i och med det.