Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Sök till Åva / Apply to IB
För dig som vill satsa på musiken

Naturvetenskap - musik

Du som är intresserad av både naturvetenskap och musik gör helt rätt i att välja naturvetenskap med inriktning musik hos oss på Åva.

Vi har tre fullt utrustade musikrum och många konserttillfällen i små och stora sammanhang. Den här utbildningen är för dig som vill satsa på musiken men samtidigt läsa naturvetenskapliga ämnen.

Ansöka till Naturvetenskapsprogrammet-musik på Åva

Åva har, inom musik, två olika inriktningar vilket innebär att du antingen kan läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap i kombination med musik eller Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och samhälle i kombination med musik. Du gör din ansökan på gyantagningen.se och blir därefter kallad till ett antagningsprov där du får en antagningspoäng som läggs ihop med ditt meritvärde från grundskolan vilket blir din sökpoäng. Hur provet går till står i länken nedan.

Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap i kombination med musik ligger uppe och fungerar att använda till omvalsperioden. Den var på grund av en teknisk miss inte sökbar i första omgången men nu fungerar det som det ska.

Skaffa dig eftertraktad scenvana

Du har musikundervisning två lektioner i veckan som är inriktade på pop och rock. Undervisningen består till stor del av ensemblespel i mindre grupper. Du får också tillgång till musikrummen på håltimmar och raster.

Genom att medverka i både små och stora arrangemang inför publik skaffar du dig en god scenvana. Både vår stora och lilla scen är fullt utrustade med ljud och ljus.

Programplan för dig som startade hösten 2019

Programplan för dig som startar hösten 2020

Antagningsprov naturvetenskap-musik

Harald Hamrin Reinhed, Naturvetenskap - musik, tog studenten 2020

Jag valde att gå natur för att jag gillar de ämnena mest och för att det ger bra förutsättningar för vidare studier. Men musik är också ett stort intresse och när jag hittade just den här kombinationen så kändes det perfekt!

Förutom att man får en bra förberedelse inför högskolestudier så träffar man andra som utöver naturämnena även har musik som stort intresse. Musiklektionerna bryter av mot övriga ämnen och fungerar som ett kreativt andningshål vilket ger mycket till alla ämnen i slutändan.

Ett projekt vi gjorde som var väldigt kul och annorlunda var spelningen på Debaser i våras, där vi var ansvariga för att välja låtar, repa in dem, kompa lärare och hålla i hela showen på treornas avslutningsfest!

Jag tycker att det är bra lärare, bra bibliotek och en trygg och avspänd stämning på Åva (man kan komma klädd som man vill).

Efter gymnasiet vill jag plugga vidare, förmodligen något inom fysik och matte. Men jag kommer nog jobba något år först.

Ellen Bennet, Naturvetenskap-musik, tog studenten 2018

Musik har alltid varit mitt största intresse. När jag läste att man kan få full behörighet till universitetet efter att ha gått natur-musik kändes den kombinationen perfekt för mig. Det roligaste med programmet var gemenskapen i klassen! De flesta var studiemotiverade och hade samtidigt ett gemensamt intresse. Vi spelade ofta tillsammans på rasterna och utanför skoltid.

Naturvetenskap - musik på Åva har gett mig en bred grund att stå på när jag senare ska söka till universitetet. Kurserna i musik har fått mig att utvecklas inom både sång, piano och musikteori, och det har jag haft mycket nytta av både när jag sjunger i kör och spelar musik själv eller med kompisar. När musikalen “Stormakt i otakt” sattes upp fick jag spela huvudrollen.

Hösten efter studenten gjorde jag Tekniksprånget på ett företag i Arninge som heter Flir. De tillverkar värmekameror, som i stället för vanligt ljus fångar upp infraröd strålning.  Nu jobbar jag som elevassistent på en högstadieskola och ska söka en ettårig musikalutbildning på en folkhögskola, eftersom sång och dans är mina största intressen. Efter det vill jag plugga till civilingenjör, för jag är fortfarande väldigt intresserad av matte och fysik. Linköping verkar vara en trevlig stad med ett kul studentliv!

 

 

Mattias Olla, Naturvetenskap-musik, tog studenten 2013

Under min tid på Åva fick jag möjlighet att utveckla mitt intresse för såväl naturvetenskap som musik, med fantastiska lärare som alltid uppmuntrade mig att utmana mig själv och lära mig mer.

Efter tre år på Åva började jag på Teknisk fysik på KTH. Det var fem tuffa år, men också några av de mest belönande i mitt liv. Jag har läst kurser inom allting från matematik och programmering till kvantfysik, hållfasthetslära och relativitetsteori, men också gjort en massa roliga saker vid sidan av studierna. Jag ägnade väldigt mycket tid åt spex, en sorts musikalteater i studentvärlden. Redan under mitt första år på KTH började jag spela i Kårspexets orkester, och där är jag fortfarande med och dirigerar en fantastisk orkester bestående av 15 personer. Mina år i Kårspexet har låtit mig växa, inte bara musikaliskt, utan har även lärt mig om projektledning och gett mig många vänner för livet.

Idag jobbar jag som utvecklingsingenjör inom medicinteknik, inriktat mot blodanalys. Vi designar instrument för screening, vilket gör att fler personer kan få rätt vård tidigare. Inget av detta hade varit möjligt utan den solida grund som Åva gav mig, både inom ämneskunskaper som matematik, fysik och musik, men även den personliga utveckling som gjort mig till den jag är idag.

 

Jörgen Alnemo, undervisar i musikämnen

Jag har jobbat som musiklärare på Åva sedan 2003 och trivs jättebra! Jag undervisar mest på det naturvetenskapliga programmet, inriktning musik som jag startade 2005. Där undervisar jag i ensemble 1, ensemble 2 och gehörs- och musiklära 1.

Jag har höga förväntningar på eleverna, ger mycket eget ansvar och jobbar mycket med att skapa en trygg grupp. Ensemble är ganska utlämnande, det hörs direkt om man spelar fel, vilket man behöver våga göra för att utvecklas. Jag jobbar också mycket med att eleven ska kunna ta och ge konstruktiv kritik på bästa sätt, även det för att utvecklas så bra som möjligt.

Just att se hur elever växer som musiker och som individ är det roligaste med att vara lärare. Ett tydligt exempel på det är när musiktvåorna håller i showen på treornas avslutningsskiva på Debaser. De är ansvariga för allt från start till mål och att få vara med på den resan och se hur euforin lyser om eleverna backstage efter konserten är otroligt häftigt!

Therese Hederström

Studie- och yrkesvägledare för

Naturvetenskap
Ekonomi
El och energi

08-555 580 61

therese.hederstrom@taby.se